Αφιέρωμα: Καϊάφας, Παρθένος και αρχέγονος, μοναδικός στον κόσμο!

spot_img

Προτεινόμενα

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Τεράστια επιτυχία της ενημερωτικής εκδήλωσης για τον καρκίνο του μαστού (βίντεο)

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ:Τεράστια επιτυχία της ενημερωτικής εκδήλωσης για τον καρκίνο του μαστού-Πλήθος γυναικών έστειλε ηχηρά μηνύματα ελπίδας! Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Είστε οι πρωταγωνίστριες της ζωής». «Όπου...

Το οικοσύστημα του Καϊάφα θεωρείται το πιο παρθένο και αρχέγονο, μοναδικό στον κόσμο. Κάτω από τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες συνυπάρχουν και συνδυάζονται αρμονικά το ιστορικό βουνό του Λαπίθα, η λίμνη, το απείρου κάλλους πευκοδάσος της Στροφυλιάς και η θάλασσα με την αμμώδη παραλία της «χρυσής άμμου».

Κατά την αρχαιότητα το οικοσύστημα Ζαχάρως υπήρξε το πρώτο θέρετρο των Ολυμπίων θεών.

Η λίμνη σχηματίστηκε από τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τον 6ο μ.Χ. αιώνα και είχαν σαν επακόλουθο την καθίζηση του εδάφους και τον σχηματισμό της λίμνης και τη ρίψη των ορεινών όγκων που σχηματίστηκαν οι βραχώδεις σχηματισμοί από τη θέση «Κλειδί» προς τα ανατολικά και σε έκταση άνω των 4 χλμ.  Με αυτό τον τρόπο σχηματίστηκε η λίμνη που η έκτασή της έφτασε τα 4.000-4.500 τετραγωνικά στρέμματα.

Ζωντανός υδροβιότοπος

Σήμερα η λίμνη καλύπτει μετά την εξυγίανση της επιφάνειας 1.500 στρεμμάτων περίπου. Έχει μήκος 3 χλμ, πλάτος 500-600 μέτρα και βάθος πάνω από 2 μέτρα. Είναι ένας ζωντανός υδροβιότοπος που φιλοξενεί ψάρια, χέλια, φίδια, χελώνες και πολλά αποδημητικά πουλιά κατά την χειμερινή περίοδο. Τη μοναδική αυτή σύνθεση συμπληρώνει το πανέμορφο δάσος και η σπάνια σε ομορφιά παραλία Αιγιαλεία.

Μέσα στη λίμνη υπάρχει το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Μεταξύ της λίμνης και της ακτής βρίσκεται το δάσος της Στροφυλιάς με κυριότερο είδος βλάστησης την χαλαίπιο πεύκη. Το δάσος καλύπτει έκταση 1500 περίπου στρεμμάτων.

Βυθισμένη πόλη;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα παρθένο και αρχέγονο και θεωρείται το μοναδικό ίσως στον κόσμο. Λέγεται ότι κάτω από την λίμνη υπάρχει μια πόλη βυθισμένη και όταν τα νερά είναι καθαρά οι ψαράδες βλέπουν στο βυθό τεράστιους βράχους που είναι ίσως τα ερείπια κάποιου αρχαίου οικισμού. Άλλοι πάλι λένε ότι η λίμνη φιλοξενεί ένα ηφαίστεια που μπορεί κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί. Όλα αυτά, βέβαια, είναι εικασίες.

Με έργα που έγιναν πριν 40 χρόνια περίπου η λίμνη χτίστηκε γύρω κι έγινε εκβάθυνση ώστε το μικρότερο βάθος της να είναι 2 μ., το μήκος της 205 μ. και το πλάτος της 550 μ.

Θρύλοι και παραδόσεις

Τα λεγόμενα για την ονομασία της περιοχής χάνονται στα βάθη των αιώνων. Υπάρχουν πολλές εκδοχές-θρύλοι σχετικά με την προέλευση του ονόματος Καϊάφα.

Ένας από αυτούς λέει ότι η ονομασία οφείλεται στον αρχιερέα της Ιουδαίας, Καϊάφα. Σύμφωνα με αυτόν ο Καϊάφας ταξιδεύοντας με το πλοίο του για την Ρώμη συνάντησε τρικυμία και εξόκειλε στην ακτή για να μη βουλιάξει. Εκεί πήγε να πλυθεί σε ζεστή πηγή. Η κατάρα όμως που κουβαλούσε από την Σταύρωση του Χριστού έκανε τα νερά να πάρουν την δυσοσμία του σώματος και της ψυχής του.

Ένας άλλος θρύλος σχετίζεται επίσης με τον αρχιερέα της Ιουδαίας και αναφέρει ότι ο Καϊάφας πέθανε πάνω στο καράβι και τον πέταξαν στη θάλασσα. Αυτή όμως δεν τον δέχτηκε και τον ξέβρασε στην ακτή όπου τον βρήκαν οι Αρηναίοι και τον έθαψαν.

Άλλες εκδοχές αναφέρουν ότι έχει τούρκικη προέλευση και σημαίνει «μεγάλη πέτρα», από το Κάγια [πέτρα] αι το φας [μεγάλη ή ακόμη και αραβική που σημαίνει Κόκκινος βράχος εξαιτίας του χρώματος των βράχων.

Το πιθανότερο είναι η ονομασία του να προήλθε από τη Νύμφη Καλιάφεια που ζούσε στο σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών, μαζί με την Πηγαία και την Ίαση, επίσης Νύμφες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα