ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Α1 ΕΣΚΑΗ: Πλέι Οφ νομιμοποιούνται μόνο αν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα…


Διαβάσαμε στον Τύπο, το σχέδιο, την εισήγηση να το πούμε καλύτερα, της Επιτροπής Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΗ, η οποία θα διαβιβαστεί στο Δ.Σ. της Ένωσης, ώστε αυτή να αποφασίσει για το μέλλον της κατηγορίας. Μάλιστα σήμερα, η ΕΣΚΑΗ, ζήτησε και την άποψη των ομάδων, έτσι ώστε να έχει μια πιο σφαιρική εικόνα και αναλόγως να αποφασίσει, προσπαθώντας να «λειάνει τις γωνίες» και να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.

 

Εμείς δεν θα σταθούμε στην προσπάθεια της ΕΣΚΑΗ να ακούσει και τις ομάδες. Είναι βέβαιο ότι εκεί η κάθε ομάδα θα κάνει τις δικές της προτάσεις ανάλογα με το συμφέρον της. Και εν τέλει, δεν θα μπορέσει η ΕΣΚΑΗ να τους ικανοποιήσει. Τουλάχιστον όλους. Θα μπορέσει να ικανοποιήσει μερικούς, εκείνους τους οποίους θα επιλέξει.

Χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις της ΕΣΚΑΗ, να είναι όσο το δυνατόν πιο αδέκαστη στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε αλλαγή στην προκήρυξη κάποιους θα αδικήσει,  θα θέλαμε να σταθούμε στο προσχέδιο  αυτό καθ΄εαυτό, δηλαδή το νέο φόρματ διεξαγωγής του πρωταθλήματος, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας σαν πρόταση. Και να επισυνάψουμε δυο-τρεις σημαντικές παρατηρήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί μιας ακραία λανθασμένης πρότασης. Ακραία λανθασμένης, επειδή ουσιαστικά αναιρεί την ουσία και τη φυσιογνωμία του πρωταθλήματος και το μετατρέπει σε ένα κύπελλο, ένα τουρνουά από εκείνα που οι ομάδες παίζουν την περίοδο της προετοιμασίας.

 

Πρόκειται για ένα προσχέδιο, το οποίο επί της ουσίας, αποκλείει από τη διεκδίκηση του τίτλου την πέμπτη ομάδα, η οποία όχι απλά έχει μαθηματικές πιθανότητες, αλλά έχει και μόλις ένα βαθμό διαφορά από τον τέταρτο, άρα θεωρητικά χωρίς κορωνοϊό, θα πάλευε να μπει στα Πλέι Οφ. Και συνάμα αποκλείει τον έκτο και τον έβδομο, οι οποίοι και αυτοί έχουν κάποιες μαθηματικές πιθανότητες. Η βαθμολογία τη στιγμή που σταμάτησε το Πρωτάθλημα, έχει στην πρώτη θέση τον ΑΣΣ Αμαλιάδας με 37 βαθμούς σε 20 παιχνίδια. Ισόβαθμη είναι και η θυγατρική ομάδα του Προμηθέα, η οποία όμως δεν έχει δικαίωμα ανόδου, οπότε και αφαιρείται από όλους τους υπολογισμούς. Δεύτερος με 26 βαθμούς, είναι ο Αίολος Αγυιάς. Τρίτη είναι η ΕΑΠ με 35, τέταρτος ο Ήφαιστος με 33 και πέμπτος ο Έσπερος με 32. Όλες οι ομάδες με 20 ματς.

Το προσχέδιο αυτό λοιπόν, έρχεται «ετσιθελικά» και πετάει τον Έσπερο εκτός διεκδίκησης, μιας θέσης στα Πλέι Οφ.

Πάμε παρακάτω να δούμε τί λέει το σχέδιο…

Με έξι αγωνιστικές να απομένουν, προεξοφλεί ότι ο Αίολος Αγυιάς, δεν μπορεί να νικήσει και να ξεπεράσει στη βαθμολογία τον ΑΣΣ Αμαλιάδας. Αλλά το κυριότερο, προεξοφλεί ότι η ΕΑΠ, δεν μπορεί να πάρει το πλεονέκτημα της έδρας από τον Αίολο. Εν ολίγοις, προεξοφλεί σενάρια και υποθέσεις, τα οποία είναι τελείως θεωρητικά και δεν έχουν «ωριμάσει» μέσα στα παρκέ. Και το κάνει αυτό, αναιρώντας την ουσία ενός πρωταθλήματος, που είναι μια διαδικασία 26 εν προκειμένω αγωνιστικών ημερών, στην οποία 14 ομάδες παίζουν όλες με όλους και στο τέλος προκύπτει ο καλύτερος. Και το κυριότερο, αναιρώντας τις 20 αγωνιστικές που διεξήχθησαν, οι οποίες με έξι να απομένουν, αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο και αντικειμενικό τρόπο την πραγματική θέση της κάθε ομάδας στην τελική κατάταξη.

Επίσης, το σημαντικότερο όλων, αυτό το σχέδιο προεξοφλεί ότι η πρωτοπόρος ομάδα της Αμαλιάδας, δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει αυτό το +4 από τον δεύτερο, άρα να πάρει και τον τίτλο χωρίς Πλέι Οφ. Την ώρα που ο δεύτερος Αίολος παίζει διαδοχικά με Αμαλιάδα εκτός, με ΕΑΠ εντός, με Γαλήνη εκτός, δηλαδή έχει δύσκολο θεωρητικά πρόγραμμα. Και αυτό το υπογραμμίζουμε, επειδή πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι ο συντάκτης της προκήρυξης, αναγνωρίζει κατά βάση, Πρωταθλητή μέσα από την κανονική περίοδο. Με την εξαίρεση, να μην μπορέσει η πρώτη ομάδα να έχει διαφορά +4 και άνω από τον δεύτερο. Με άλλα λόγια, η πρόβλεψη και ύπαρξη των Πλέι Οφ, προϋποθέτει την διεξαγωγή κανονικού πρωταθλήματος. Και μόνο η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος αυτού νομιμοποιεί τα Πλέι Οφ. Άλλου είδους ερμηνεία, δηλαδή διεξαγωγή ματς Πλέι Οφ, χωρίς πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος, κινείται έξω από το πνεύμα της προκήρυξης.

Και πάμε πιο κάτω…

Μέχρι το 1986, το Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής μπάσκετ, διεξαγόταν χωρίς Πλέι Οφ. Έπαιζαν όλες οι ομάδες με όλους και ο πρώτος ήταν πρώτος, χωρίς περαιτέρω παιχνίδια. Αυτή η ιστορική αναφορά, αποσκοπεί στο να δείξει ότι τα Πλέι Οφ ήρθαν πολύ αργότερα, επειδή η ύπαρξή τους δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, παρά μόνο στην αύξηση των εσόδων των ομάδων, μέσα από την επανάληψη παιχνιδιών μεταξύ των πρωτοπόρων. Συνεπώς η επανάληψη παιχνιδιών μεταξύ των πρωτοπόρων, σε περίοδο πανδημίας, με τα ματς κεκλεισμένων των θυρών, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, αλλά και δεν αποτυπώνει την πραγματική δύναμη των ομάδων. Ίσως αποτυπώνει τη φόρμα της στιγμής, της περιόδου που θα γίνουν τα παιχνίδια αυτά. Τα οποία μετά από μια μακρά διακοπή τριών μηνών, ουσιαστικά ακυρώνουν τα ό,τι είχε συμβεί μέχρι τώρα, εξασθενώντας και το όποιο πλεονέκτημα έδρας αποκτάει ο πρωτοπόρος, ο οποίος δεν θα έχει φιλάθλους στο πλευρό του.

 

Σε τι αποσκοπούν λοιπόν τα Πλέι Οφ; Γιατί να σπαταληθούν έξι αγωνιστικές ημέρες και ένα πρωτάθλημα να ακυρωθεί και να υποβαθμιστεί σε κύπελλο, τη στιγμή που σε έξι αγωνιστικές ημέρες, προλαβαίνει να ολοκληρωθεί το πραγματικό πρωτάθλημα; Όσες ομάδες ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν το πρωτάθλημα, μπαίνουν και παίζουν. Όσες δεν ενδιαφέροντα, σημειώνεται στον πίνακα 0-20  α.α., χωρίς η ΕΣΚΑΗ να τις επιβαρύνει με πρόστιμο και προχωράμε. Ολοκληρώνονται οι 26 αγωνιστικές και αναδεικνύεται ο καλύτερος μέσα από μια διαδικασία, στην οποία έχουν τηρηθεί ίσες αποστάσεις.

Αν αφήσει ο Τσιόδρας φυσικά κι αυτό…

Σ. Φραγκογιαννόπουλος