ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Α1 Dedalos: O Ξενοφών μας θύμισε ότι έχουμε Πρωτάθλημα

Η πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου, ανήκει δικαιωματικά στον Ξενοφώντα Κρεστένων. Όχι μόνο επειδή κέρδισε μέσα στο Τραγανό τη Νίκη και έβαλε «φωτιά» στην κορυφή, αλλά και επειδή με τη νίκη του αυτή «κλόνισε» κατά κάποιο τρόπο το φαβορί. Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά μερικές φορές ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να επισημαίνονται. Το Πρωτάθλημα της Α1 δεν είναι υπόθεση του πρώτου, δεν το κερδίζει εκείνος που θα κάνει την καλύτερη πορεία μέσα στη σεζόν. Το κερδίζει εκείνος που θα έχει την καλύτερη φόρμα τον Απρίλιο-Μάιο, όταν θα γίνουν τα Πλέι Οφ. Και ο Ξενοφών, έχει δείξει και στο παρελθόν, με πιο κλασικό παράδειγμα πέρυσι, ότι είναι ομάδα Μαΐου, ομάδα η οποία όταν έρθει η ώρα των Πλέι Οφ, έχει τον τρόπο να κάνει ανατροπές, έχει τον ψυχισμό και το dna να κερδίζει τίτλους. Το έκανε το 2009, όταν πήρε το Πρωτάθλημα από τον Αίαντα Γαστούνης, παραλίγο να το κάνει και πέρυσι όταν κόντεψε να αποκλείσει τον Πανηλειακό.

 

Πάμε όμως και στα αγωνιστικά. Ο Ξενοφών, έδειξε χθες ότι είναι μια ομάδα με δυνατότητες, μια ομάδα η οποία ήταν καλά διαβασμένη στο παιχνίδι, ώστε να εγκλωβίσει τα ατού του αντιπάλου. Η καινοτομία που παρουσίασε ο Ντίνος Παναγιωτακόπουλος, ήταν το σύστημα με τους τρεις στην άμυνα. Ένα μοντέρνο 3-5-2,  όχι το κλασικό που ζητούσε από τα μπακ-χαφ να «σκοτώνονται» να ανεβοκατεβαίνουν την πλευρά, παίκτες που έμειναν ψηλά, με γρήγορα στόπερ που γίνονταν μπακ, αλλά και με ένα «κλειδί» στην όλη λειτουργία της ομάδας. Μιλάμε για τον Ντέγιαν Μιλοσέσκι, ο οποίος αγωνίστηκε σε ένα νέο ρόλο, ένα deep line play maker, παίζοντας χαμηλά, μπροστά από τα στόπερ, δίνοντάς τους στήριγμα ανασταλτικά, αξιοποιώντας την καλή του τεχνική στο να ηρεμεί το παιχνίδι, αλλά και την καλή μακρινή του μεταβίβαση, ώστε να βρίσκει με προωθημένες μπαλιές τους δυο κυνηγούς, οι οποίοι δημιουργούσαν καταστάσεις 2 εναντίον 2 και καθαρά λόγω της καλής μέρας και της ταχύτητας των δυο στόπερ της Νίκης, δεν κινδύνευσε η εστία της ιδιαίτερα. Ρόλος ο οποίος ταιριάζει στον Σκοπιανό, ο οποίος δεν έχει πλέον την ταχύτητα άλλων ετών, αλλά έχει το κορμί, να παίξει χαμηλά, να προστατέψει τη μπάλα και δώσει οντότητα στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στον Ξενοφώντα να έχει διαρκή υπεραριθμία στον άξονα, αλλά και όταν κουράστηκε η ομάδα και οπισθοχώρησε, έδωσε τη δυνατότητα να κλείσουν οι διάδρομοι και στο πλάι και η Νίκη να δυσκολευτεί να περάσει είτε από τα άκρα, είτε κάθετα. Μια Νίκη η οποία δεν ήταν κακή, αλλά ήταν εγκλωβισμένη.

Ο Ξενοφών, γίνεται μια ακόμα ομάδα η οποία υιοθετεί τους τρεις στην άμυνα. Το έκανε ο Ενιπέας στα Κρέστενα, με τον Νίκο Γκρίλλα να στήνει την ομάδα για να αποσπάσει το αποτέλεσμα και να τα καταφέρνει. Ο τεχνικός του Ενιπέα το διατήρησε και χθες και σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της ομάδας. Συνέτριψε με 5-0 τη Δόξα και έδειξε ότι μπαίνει και αυτός γερά στη «μάχη» του τίτλου. Ο Ενιπέας, διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας και το δείχνει σε κάθε παιχνίδι του, όπως κάτι αντίστοιχο δείχνουν και τα Μακρίσια, τα οποία με την προσθήκη του Μπάρκα θα γίνουν ακόμα πιο απειλητικά στην επίθεση. Ο Φώντας Μοσχογιάννης έχει το απόλυτο σε τρία παιχνίδια και το επόμενο παιχνίδι, βρίσκει Ενιπέα και Μακρίσια αντίπαλους, σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι.

Η Δόξα, ήταν άτυχη σε αυτό το χθεσινό 0-5, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό ήταν και ένα «καμπανάκι». Οι Αετοί, καλούνται άμεσα να συνέλθουν, να ενσωματώσουν τα νέα πρόσωπα και να ξαναβρούν νίκες και ηρεμία, έτσι ώστε να μην χάσουν το τρένο της τετράδας, τη στιγμή που καραδοκεί η γειτονική Προοδευτική και ο αξιόπιστος Ολυμπιακός Σαβαλίων, ο οποίος στα Μακρίσια είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο.

Αφήνουμε για το τέλος τη Νίκη Τραγανού, γιατί είναι και το πιο δύσκολο «κεφάλαιο». Είναι πρώτη, είναι το φαβορί για την πρωτιά, είναι η ομάδα με τα καλύτερα στατιστικά, με ποιότητα που ξεχωρίζει, μια ομάδα που παίζει με κατοχή της μπάλας, μια ομάδα η οποία χθες προβλημάτισε.

Η Νίκη Τραγανού είναι μια έμπειρη ομάδα, με συνοχή χρόνων, που φέρει στο παιχνίδι της τη σφραγίδα του Ανδριόπουλου, μια ομάδα με αυτοματισμούς, αλλά και μια ομάδα η οποία έδειξε χθες ότι αν ο αντίπαλός της, τη διαβάσει, κάνει κάτι διαφορετικό, δεν έχει τον τρόπο να απεγκλωβιστεί. Ίσως σε όλα αυτά να συναινεί και το μομέντουμ, καθώς η Νίκη διανύει μια περίοδο κάμψης στην απόδοσή της, ωστόσο οι ομάδες του Θοδωρή Ανδριόπουλου μας έχουν συνηθίσει να βγαίνουν φρέσκες και φορμαρισμένες την Άνοιξη, ικανές να πάνε μέχρι τέλους και να διεκδικήσουν το στόχο που έχουν θέσει.