1.7 C
Pýrgos
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Βασίλης Παπαδόπουλος :ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

spot_img

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Παρακολουθησα με νηφαλιοτητα τις εξελιξεις που οδηγησαν στην καταργηση του γυμνασιου Σιμοπουλου και την ιδρυση νεου γυμνασιου Πηνειας με αποφαση του Υπουργου Παιδειας το οποίο και εγκατασταθηκε σε δημοτικο κτιριο που λειτουργουσε το γυμνασιο Εφυρας μεχρι το 2011 οπου καταργηθηκε και οι μαθητες φοιτουσαν στο γυμνασιο Σιμοπουλου σε προκατασκευασμενες αιθουσες που ειχε τοποθετησει ο ΟΣΚ υστερα απο τον καταστρεπτικο σεισμο της 8ης Ιουνιου 2008.

Η παρεμβαση αυτη καθοριζεται απο την θεσμικη μου ιδιοτητα ως τελευταιος εκλεγμενος δημαρχος της Πηνειας μεχρι 31-12-2010 και την αναγκη για ορθη ενημερωση συνολικα των πολιτων του δημου Ηλιδας.

Όταν ο καταστρεπτικός σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 έπληξε τον πρώην Δήμο Πηνείας, πολλές και σοβαρές βλάβες υπέστησαν αναρίθμητες κατοικίες, αποθήκες, σχολικά κτίρια, εκκλησίες και στα 16 Δημοτικά Διαμερίσματα. Ο οικισμός Βάλμης στο Δ/Δ Αγραπιδοχωρίου υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή.

Μεταξύ των σχολικών κτιρίων που επλήγησαν ήταν το δημοτικό σχολείο Εφύρας και το Γυμνάσιο – Λύκειο Σιμόπουλου, ηλικίας 35 ετών περίπου. Ύστερα από έλεγχο και μηχανικών του ΟΣΚ λόγω των εκτεταμένων ζημιών σε όλο το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου, βρέθηκε να παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας και έντονες καθιζήσεις στην Βορειοανατολική πλευρά (ο χώρος εκείνος ήταν μπαζωμένος) και κρίθηκε ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ, ενώ προτάθηκε η κατασκευή νέου κτιρίου. Παράλληλα θα έπρεπε να ανευρεθεί άλλο κατάλληλο κτίριο ή να τοποθετηθούν οι αναγκαίες λυόμενες αίθουσες.

Στο Γυμνάσιο φοιτούσαν 75 μαθητές σε τρία τμήματα και στο Γενικό Λύκειο φοιτούσαν 75 μαθητές σε τέσσερα τμήματα και με τέσσερα τμήματα κατευθύνσεων. Δεν βρέθηκε κατάλληλο κτίριο και ο ΟΣΚ τοποθέτησε 12 προκατασκευασμένες αίθουσες ελαφρού τύπου στον αύλειο χώρο. Μετά και από τις συχνές επαφές που είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Παιδείας ζητούσε την έκδοση υπουργικής απόφασης για την πίστωση 2.600.000€, με την σημείωση ότι ο ΟΣΚ μπορεί να εντάξει στον προγραμματισμό του και να υλοποιήσει την κατασκευή νέου κτιρίου, μέσω προγραμματικής σύμβασης είτε με τον Δήμο είτε με την Νομαρχία Ηλείας. Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση και υπογράφθηκε η προγραμματική σύμβαση με την Νομαρχία διότι ο τότε Δήμος Πηνείας δεν είχε Τεχνική Υπηρεσία.

Ο Δήμος μας προχώρησε στην αγορά οικοπέδου αξίας 80.000€, αφού τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες. Σε συνεργασία με την Ν. Α. Ηλείας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το γραφείο πολεοδομίας Αμαλιάδας, ο Δήμος Πηνείας ετοίμασε πλήρη φάκελο  με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία υποβλήθηκαν στην Νομαρχία τον Ιανουάριο του 2010. Αφού είχε εξασφαλιστεί η νομιμότητα όλων των ενεργειών ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα, η Ν.Α. Ηλείας, αφού συνέταξε την σχετική μελέτη, έστειλε το κτιριολογικό προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι εκλογές του Οκτώβρη του 2010 έγιναν με τον νέο νόμο γνωστό ως  Καλλικράτη, αφού από 01-01-2011 ο Δήμος Πηνείας καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με τον Δήμο Αμαλιάδας στο νέο Καλλικρατικό δήμο, τον Δήμο Ήλιδας.

Από τις εκλογές του 2010, εκλέχθηκε δήμαρχος ο Γιάννης Λυμπέρης και με τον συνδυασμό του εκλέχθηκα  1ος Δημοτικός Σύμβουλός .Ενημέρωσα, όπως ήταν φυσικό και επιβεβλημένο, τον κο Λυμπέρη για όλα τα έργα που ήταν σε εξέλιξη και για εκείνα που είχαν δρομολογηθεί καθώς και για τις υποχρεώσεις του δήμου , μεταξύ των εν εξελίξει έργων ήταν και η πορεία ανέγερσης του νέου κτιρίου που θα στέγαζε το Γυμνάσιο – Λύκειο Σιμόπουλου.

Αντί, λοιπόν, τότε να προχωρήσει (ο Δήμαρχος) στην έγκριση, του υποβληθέντος στο Υπουργείο Παιδείας, Κτιριολογικού προγράμματος, πήρε την απόφαση να μετατρέψει σε εκπαιδευτήριο, το κτίριο που λειτουργούσε το Δημαρχείο. Τότε του εξέθεσα τις αντιρρήσεις μου, αλλά αναιτιολόγητα δεν τις έλαβε υπόψη του και προχώρησε, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν 800.000€ και το 2014 που ήταν έτοιμο το κτίριο να μην μπορούν να στεγαστούν στο πρώην δημαρχείο το Γυμνάσιο – Λύκειο, διότι δεν επαρκούσαν οι αίθουσες και γιατί απαιτούνταν άλλες δυο αίθουσες σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσουν εύρυθμα και τα δυο σχολεία, με μεγάλο κίνδυνο η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ να καταλογιστεί στον Δήμο Ήλιδας, διότι δεν επιτεύχθηκε ο σκοπός για τον οποίο διατέθηκε.

Από τον Αύγουστο του 2014 που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, αφού έλαβε πλήρη γνώση του θέματος δεν κατάφερε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Δεν μπόρεσε ούτε καν με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων νέου τύπου αιθουσών ως βοηθητικών χώρων, βιβλιοθήκης ή γραφείου καθηγητών, ούτε και με την εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου, ενώ υπήρχε αυτή η δυνατότητα, να δημιουργήσει έστω δυο αίθουσες ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η μη εξεύρεση λύσης και οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί οδήγησαν την τοπική κοινωνία της Πηνείας σε αναστάτωση και διχασμό, ιδιαίτερα τις δυο Τοπικές Κοινότητες του Σιμόπουλου και της Εφύρας .

 

Συμπερασματικα διαπιστωνεται οτι η Πηνεια γευτηκε με την εφαρμογη του Καλλικρατη δυο δημοτικες θητειες ΛΥΜΕΡΗ και ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 20011-2019 την ενιαια πολιτικη τους που προτεραιοτητα ειχε την εγκαταλειψη και την απαξιωση συνολικα της περιοχης.

Ακολουθησαν με συνεπεια την μην υλοποιηση της ολοκληρωσης του δρομου της Πηνειας (ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ-ΕΟ 111) προβάλλοντας την, κατα καιρους ως αυτοδιοικητικη δραση, εξαγγελιες που ποτε δεν υλοποιηθηκαν..Συνεχίστηκε το σχεδιο εγκαταλειψης της αξιοποιησης και τουριστικης προβολης της λιμνης φραγματος Πηνειου και χωρις καταγεγραμμενη δημοτικη πρωτοβουλια, για την χαραξη του παραλιμνιου δρομου και την χωροθέτηση υποδομων τουριστικης αναπτυξης.

 

Δεν αξιοποιησαν το συγκριτικό πλεονεκτημα που ειχε η δημοτικη ενοτητα Πηνειας για την χρηματοδοτηση εργων από το Υπουργειο Αγροτικης Αναπτυξης/ Υπηρεσια Διαχείρισης Π.Α.Α., όπου ειχαν υποβληθει πλήρεις ,φακελοι μελετων από το δημο Πηνειας για χρηματοδοτηση ,ενδεικτικα αναφερω: ‘Δρομος Εφυρα –ΑΓ.Παρασκευη, Δρομος Καμπος Αυγη , Αποπερατωση δρομου Βαλμη-Απιδουλα, Δρομος Οινοη-διασταυρωση Φιλιππακη κλπ, ώστε να βελτιωθει η συνδεση μεταξυ οικισμων και των αγροτικων εκμεταλλεύσεων για την αναπτυξη της γεωργιας και της κτηνοτροφιας με ποσοτικη και ποιοτικη βελτιωση της παραγωγης και της ποιοτητας ζωης των κατοικων. Εγκαταλείφθηκαν οι αγροτικοι εξηλεκτρισμοί και οι επεκτάσεις – συντηρήσεις των αρδευτικών δικτύων, των υδραυλάκων , τομείς σημαντικοί για την πρωτογενή παραγωγή.

Όταν εγκαταλείπεις ένα τόσο προσοδοφόρο εργαλείο χρηματοδοτικό, εγκαταλείπεις και την αγροτική ζωή της Πηνείας .

Οι πολιτες της Πηνειας εχουν αντιληφθει οτι η ανατροπη της εγκαταλειψης προκυπτει απο την δυναμικη συμμετοχη τους στην διεκδικηση της νεας δημοτικης αρχης που θα προκυψει απο τις προσεχεις δημοτικες εκλογες του Μαη 2019.

Η Πηνεια ειναι αποφασισμενη  να επιλεξει το μελλον της, αφηνοντας πισω τις δυναμεις που με την πολιτικη τους καθηλωσαν το μελλον της νεας γενιας.

 

Προχωραμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπροστα για μια παραγωγικη Πηνεια, για ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ παντου στο ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ 2003- 2010

 

 

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα