ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Βιασμός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας


Κεραίες τοποθετήθηκαν στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με αναφορές και καταγγελίες κατοίκου της περιοχής, ώστε να εξυπηρετηθεί πρόγραμμα εικονικής περιήγησης μεγάλης εταιρείας τεχνολογικών εφαρμογών.

Aλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση κεραιών στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας  τοποθέτησε αυτές τις κεραίες, ώστε να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εικονικής περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο.

Αποκλειστικά στο  kedenews  η  κάτοικος της περιοχής κυρία Νικολία Αστερή, η οποία εντόπισε πρώτη την τοποθέτηση κεραιών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση: «Εγώ αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής αγαπάμε το χώρο και θέλουμε να μείνει γνήσιος και αμόλυντος. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει μια εταιρεία  και θα γίνει ένα πρόγραμμα απεικόνισης ως εικονική πραγματικότητα του χώρου, ότι θα μπαίνουν σε μια πλατφόρμα και σε όποιους επιτραπεί, γιατί δε νομίζω ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή προς όλους θα μπορούν να μπαίνουν. Απ΄ ότι ξέρω αυτό έγινε ήδη με κάποια σχολεία και ξεναγήθηκαν εικονικά. Έχουν ετοιμάσει και κάποιους πίνακες εδώ και με τις κεραίες θα μπορεί κάποιος μέσα από τις πλατφόρμες να ξεναγείται στο χώρο μέσα από την εικονική πραγματικότητα».

 

Αισθητική υποβάθμιση του χώρου

 

Η κάτοικος της περιοχής αναφερόμενη στο χρόνο κατά τον οποίο τοποθετήθηκαν αυτές οι κεραίες στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας  τόνισε: «Τώρα τελευταία μπήκαν οι κεραίες, θα έχουν καμία εβδομάδα με 10 μέρες. Εμείς δεν είχαμε συνειδητοποιήσει  ότι  θα  γίνει κάτι τέτοιο. Ακούγαμε ότι θα έρθει η εταιρεία για κάποιο πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καταλάβει με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας. Υπήρχαν και δημοσιεύματα ότι έχουν ξεναγηθεί ήδη κάποια σχολεία, από πέρυσι είχαν γίνει δημοσιεύματα σε σχέση με αυτή την εταιρεία, απλά εμείς δεν είχαμε αντιληφθεί ότι ο χώρος θα επιβαρυνθεί με ακτινοβολία και αισθητικά οπωσδήποτε θα υποβαθμιστεί».

 

Έχουν θυμώσει οι κάτοικοι με αυτή την εξέλιξη

 

Η κυρία Αστερή τόνισε επίσης ότι και άλλοι κάτοικοι της περιοχής έχουν θυμώσει με αυτή την εξέλιξη. «Δεν είναι δυνατόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων να προσβάλλει κατ΄ αυτόν τον τρόπο το χώρο. Πρέπει να προστατεύει το χώρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κεραίες, μία στο Στάδιο , άλλες δύο η μία στην αρχή της εισόδου και άλλη μία σε ένα φυλάκιο. Έχουν εκνευριστεί λοιπόν και άλλοι κάτοικοι. Ειδικά ο δρόμος πάνω από το Στάδιο, είναι ο δρόμος που πολλοί άνθρωποι περπατούν , κάνουν ποδήλατο , είναι ένας χώρος που ο κόσμος κάθεται και βλέπει το Στάδιο , δεν μπορεί λοιπόν να βλέπεις μπροστά αυτό το πράγμα. Θέλουμε να δούμε για πόσο καιρό έχουν υπογράψει αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι ότι μπαίνει ένας επισκέπτης στο χώρο και οφείλει να τον σεβαστεί , να είναι ο χώρος χωρίς ακτινοβολίες. Πραγματικά δεν μπορώ να βρω λόγια να το περιγράψω. Είναι σαν να καταλύεται ένας ιερός χώρος».