Ο κορωνοϊός και η απότομη διακοπή πέρσι στα πρωταθλήματα, δημιούργησε κάποια νέα δεδομένα στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογικής κατάταξης, σε ορισμένες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα. Γιατί άλλο να βρει κανείς ποια είναι η πρώτη ομάδα, με βάση τους βαθμούς, και άλλο ποια είναι η καλύτερη ομάδα, αυτή η οποία σε σχέση με τα παιχνίδια που έχει δώσει, αναδεικνύεται πρώτη.
Μάλιστα η ΕΠΟ, εφάρμοσε ένα σχετικό σύστημα αξιολόγησης, στα γυναικεία πρωταθλήματα. Το σύστημα αυτό βρήκε εφαρμογή και στις μικρότερες κατηγορίες της Σκωτίας.
Αντίστοιχο πρόβλημα, στο οποίο δεν έχουν όλες οι ομάδες τον ίδιο αριθμό παιχνιδιών, συναντάμε αυτή τη στιγμή και στη Γ΄ Εθνική. Μια βαθμολογία η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, καθώς άλλες ομάδες έχουν τρία ματς, άλλες δυο και άλλες μόνο ένα.
Εμείς επιχειρούμε σήμερα να «βαθμολογήσουμε» τις ομάδες, με το σύστημα points per game (PPG), σύστημα το οποίο και η αγγλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σκέφτηκε πολύ σοβαρά να εφαρμόσει πέρσι, όπου τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών και μέχρι να επιβληθεί το lockdown, λόγω της κακοκαιρίας, είχαν συχνές αναβολές.
Κάνοντας λοιπόν την αναγωγή, σε βαθμούς ανά αγώνα, θα διαπιστώσουμε ότι ο Αίας, είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στο Πρωτάθλημα, έχοντας ποσοστό τρεις βαθμούς ανά αγώνα. Δεύτερη καλύτερη ομάδα, είναι ο Ναυπακτιακός Αστέρας, έχοντας δυο βαθμούς ανά αγώνα.
Βαθμολογία (σύστημα PPG)
- Αίας 3,00
- Ναυπακτιακός 2,00
- Ζάκυνθος 1,66
- Παναιγιάλειος 1,66
- ΠΑΟΒ 1,66
- Παλληξουριακός 1,50
- Εθνικός Σκ. 1,50
- Πάμισος 1,33
- Αχαϊκή 1,33
- Διαγόρας 1,00
- Θύελλα 0,50
- Τσιλιβή 0,33
- Διαβολίτσι 0