ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γ΄ Εθνική: Πολύ πιθανές οι ισοβαθμίες στο φινάλε-Τί προβλέπεται


Μέχρι τώρα, είχαμε συνηθίσει τα πρωταθλήματα να παίζονται σε δυο γύρους, άρα και τα ενδεχόμενα ισοβαθμιών και μάλιστα απόλυτων, ήταν αρκετά σπάνια. Το φετινό Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής ωστόσο, διεξάγεται με το σύστημα του ενός γύρου. Πριν καλά-καλά αρχίσει, θα έχει τελειώσει. Τα ματς λίγα, οι βαθμοί λίγοι, πολλές ομάδες στα ίδια επίπεδα και μια ισοπαλία στο ένα και μοναδικό μεταξύ τους παιχνίδι, μπορεί να προκαλέσει «πονοκεφάλους» στις ισοβαθμίες, οι οποίες και στο τέλος θα καθορίσουν την ομάδα η οποία θα πάρει τον τίτλο, αλλά και τις ομάδες οι οποίες θα υποβιβαστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αίας,  ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι δεύτερος στον βαθμολογικό πίνακα, καθώς υπερτερεί στην τριπλή ισοβαθμία με Ναυπακτιακό και Παναιγιάλειο. Αντίθετα, αν φύγει ο Παναιγιάλειος από την ισοβαθμία αυτή, τότε ο Ναυπακτιακός είναι η ομάδα που παίρνει το “προβάδισμα” έναντι του Αίαντα.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 20 του ΚΑΠ περί «βαθμολογικής κατάταξης», σε περίπτωση ισοβαθμιών, έχουμε τα εξής:

 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων

Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με τα ακόλουθα, κατά σειρά, κριτήρια:

  1. το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
  2. τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.
  3. τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
  4. την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
  5. την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Σε περίπτωση κατά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, προκύψει εκ νέου ισοβαθμία δυο ομάδων, έχουμε μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο, με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί. Εάν προκύψει ισοβαθμία τριών ή περισσότερων ομάδων, η οποία θα διατηρηθεί και αφού ληφθούν υπόψιν τα παραπάνω κριτήρια, έχουμε μονά παιχνίδια μπαράζ, σε ουδέτερο γήπεδο, με το σύστημα βαθμολογίας, μεταξύ όλων των ομάδων.