6.6 C
Pýrgos
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Γ΄ Εθνική: Σύγκρουση “τάσεων” εντός της ΕΠΟ για το μέλλον της κατηγορίας

spot_img

Αναβολή στην αναβολή δόθηκε στη σέντρα τη Γ΄ Εθνικής. Επισήμως στην ΕΠΟ διατείνονται ότι αυτό έγινε για τον λόγο της σταδιακής εισόδου φιλάθλων στα γήπεδα, αλλά και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις επαγγελματικές κατηγορίες και την ανυπαρξία μέχρι τώρα προκήρυξης. Στο δεύτερο όμως αυτό σκέλος, τη μη κατάρτιση προκήρυξης, υπάρχει και ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος, ο οποίος περιπλέκει την κατάσταση. Και είναι οι διαφορετικές τάσεις και απόψεις που διαμορφώνονται στην Ομοσπονδία.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Πριν από λίγο καιρό, εδώ στο ilia.news, είχαμε αποκαλύψει το πλάνο και την πρόθεση της ΕΠΟ, να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του αριθμού των ομάδων, με τελικό στόχο να φτάσει μια μέρα στους τέσσερις ομίλους. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, για την ακρίβεια πριν καλά-καλά συνταχθεί η προκήρυξη, η ΕΠΟ έβαλε από το «παράθυρο» περισσότερες ομάδες στην κατηγορία. Ανέβασε με wild card περισσότερες ομάδες. Και σήμερα, αποκαλύπτουμε την ύπαρξη μιας αντίθετης τάσης, η οποία θέλει να παραμείνει το τωρινό μοντέλο ως έχει.

 

Η τάση για μείωση των ομίλων

Μια τάση στην ΕΠΟ, μιλάει για μείωση των ομάδων της Γ΄ Εθνικής και κατ’ επέκταση των ομίλων. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου, το έθεσε ξεκάθαρα σε δηλώσεις του: «Μια εθνική κατηγορία με δέκα ομίλους, δεν μπορεί να θεωρείται εθνική κατηγορία». Επίσης, προς συμπλήρωση όλων αυτών, έρχονται «φωνές» που λένε: «Δεν μπορούμε να βάλουμε κόσμο στη φυλακή», εννοώντας τους παράγοντες των ομάδων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά το τίμημα της συμμετοχής. Και βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι για τις ομάδες των νησιών του Αιγαίου, τα οποία «ματώνουν» οικονομικά από τις δαπανηρές μετακινήσεις. Συνεπώς, η πρόταση που έχει έρθει είναι η δραστική μείωση των ομίλων. Και σαν μέτρο, προτείνεται οι πρωταθλητές των Ενώσεων, να δίνουν μπαράζ, έτσι ώστε σε πρώτη φάση να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων που ανεβαίνουν στο 50%. Ένα σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του ομίλου της Κρήτης. Σχέδιο το οποίο θα προβέπει τον υποβιβασμό των μισών ομάδων περίπου (σε έναν όμιλο δεκατεσσάρων ομάδων, να υποβιβάζονται οι εφτά ας πούμε).

 

Ο αντίλογος που υπάρχει

Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, οι οποίες ολοένα έρχονται και προστίθενται στο παζλ. Και αναφέρουν ότι με όσα έχουν συμβεί, θα πρέπει για την προσεχή τουλάχιστον αγωνιστική περίοδο, να μην πειραχτεί η Γ΄ Εθνική. Να μην πάμε σε δραστική μείωση. Αντίθετα, σταδιακά, να ενισχυθεί αυτό το μοντέλο, αυξάνοντας το παράβολο της συμμετοχής όλων των ομάδων και από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να δοθούν στις ομάδες των νησιών, έτσι ώστε να καλύψουν τα υπέρογκά έξοδά τους. Είναι εξάλλου πολύ πρόσφατες οι «υπαναχωρήσεις» που έγιναν στον αριθμό των ομάδων της Γ΄ Εθνικής, ο αθρόος προβιβασμός σωματείων, είτε λόγω, είτε μη λόγω κορωνοϊού. Είναι προφανές πλέον ότι το «δώρο» που έκανε η ΕΠΟ στα σωματεία αυτά, είναι δύσκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έρθει να το πάρει πίσω. Το αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής αυτό. Μάλιστα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της ΕΠΟ, τόσο και περισσότερο τα χέρια των διοικούντων θα είναι «δεμένα», προς τη λήψη τέτοιου είδους σημαντικών αποφάσεων. Και αποδεικνύει το γιατί, οι εκλογές της ΕΠΟ θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει.

 

Το «άπλωμα» που έκανε η διοίκηση Γκιρτζίκη

Αυτό το «τέρας» που σήμερα λέγεται Γ΄ Εθνική, προκλήθηκε με την αθρόα είσοδο ομάδων Ενώσεων, παραμονές των προηγούμενων εκλογών της ΕΠΟ, επί των ημερών της προεδρίας του Γιώργου Γκριτζίκη. Και όταν λοιπόν απλώνεται μια κατηγορία όπως η Γ΄ Εθνική, μετά είναι απόλυτα ασύμβατο και πολύ δύσκολο να μαζευτεί. Το μοντέλο των πολλών ομίλων, εφαρμόστηκε επί των ημερών του Βασίλη Γκαγκάτση, επάνω στη βάση ενός περιφερειακού μοντέλου κατηγοριών. Μετά από αίτημα των ομάδων της Football League να γίνει ερασιτεχνική η κατηγορία, η ΕΠΟ προχώρησε σε συγχώνευσή της με τη Δ΄ Εθνική, την οποία και κατήργησε, για να φτιάξει τη Γ΄ Εθνική. Μόνο που με τον καιρό, η Γ΄ Εθνική ξανάγινε περιφερειακό, με αποκορύφωμα την περσινή πραξικοπηματική ενέργεια από πλευράς Βασιλειάδη και ΕΠΟ, να ενσωματώσουν στα ξαφνικά μια νέα τρίτη κατηγορία, επαγγελματική, με αποτέλεσμα η Γ΄ Εθνική να γίνει και επί της ουσίας η παλιά Δ΄ Εθνική.

 

Θέμα που αφορά στο σύνολό του το ηλειακό ποδόσφαιρο

Το μέλλον της Γ΄ Εθνικής, είναι αυτή τη στιγμή ένα μείζον θέμα, που αφορά το ηλειακό ποδόσφαιρο σε όλο του το φάσμα. Αφορά τις ομάδες που αγωνίζονται εκεί, αφορά τις ομάδες οι οποίες διεκδικούν την άνοδο και θέλουν να μάθουν αν θα παίξουν στο τέλος της σεζόν μπαράζ με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων. Αφορά και τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους στην Α1 κατηγορία, αλλά και εκείνες οι οποίες αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες, καθώς οι συσχετισμοί ομάδων «από και προς» τη Γ΄ Εθνική, μεταβάλλουν σαν ντόμινο και τους συσχετισμούς των πιο κάτω κατηγοριών.

 

Μια «ολιστική» μελέτη για την κατηγορία

Τα χρόνια έχουν περάσει και η Γ΄ Εθνική παραμένει αντικείμενο “παζαριού” ανάμεσα σε ομάδες, Ενώσεις. Και ειδικά όποτε πλησιάζουν εκλογές στην ΕΠΟ, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ελαστικά. Η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ, δεν κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε να κάνει και καμία προηγούμενη διοίκηση. Να καταρτίσει ένα βιώσιμο και μακρόπνοο πλάνο διάρθρωσης της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να συμβεί αυτό. Για να χρησιμοποιήσουμε και μια λέξη του συρμού, είναι ανάγκη καταρτισμού μιας «ολιστικής» μελέτης για το ποδόσφαιρο, η οποία θα σχετίζεται με τη διάρθρωση των κατηγοριών κάτω από τη δεύτερη κατηγορία, η οποία κατόπιν και εισηγήσεων της FIFA, πρέπει να παραμείνει επαγγελματική. Μια μελέτη, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις εθνικές κατηγορίες. Διότι είναι αδύνατο να συζητάμε για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν φέτος από τη Γ΄ Εθνική, αν η ΕΠΟ δεν έχει αποφασίσει τελικά, πόσες εθνικές κατηγορίες θέλει να έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα