26.8 C
Pýrgos
Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Γιάννης Λυμπέρης: «Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας πρέπει να μας βάλει όλους προ των ευθυνών μας»

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, με πρώτο και καλύτερο αυτό της χρηματοδότησης και της συνδιοργάνωσης της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας από την Κεντρική Ένωση Δήμων και την Αρχαία Ολυμπία, θέμα που δεν βρήκε «πρόσφορο» έδαφος στην χθεσινή συνεδρίαση, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, καθιερώνοντας από σήμερα μια σειρά συναντήσεων μετά τα συμβούλια της ΚΕΔE, προκειμένου τα θέματα που συζητούνται εκεί να γίνονται ευρέως γνωστά.

«Άδικη η χρηματοδότηση των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν αυτό της συζήτησης πάνω στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη να σχολιάζει: «Είχα κάνει και τότε προσωπική παρέμβαση ότι ο προϋπολογισμός του Κράτους για άλλη μια φορά αφήνει τους δήμους στην «απ’έξω». Ενώ δηλαδή από το 2009-2010 με την κρίση, άρχισε μια δραματική μείωση των οικονομικών των δήμων και αυτό έφτασε μέχρι το 60% και αυτό αφορούσε και τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και τη ΣΑΤΑ, τώρα που υποτίθεται πως η κρίση πέραση και αρχίζει η οικονομία να αποκαθίσταται, έχουμε έναν προϋπολογισμό από τα ίδια. Πάλι οι ΚΑΠ στα ίδια, η ΣΑΤΑ στα ίδια και τα λεγόμενα πλεονάσματα και υπερπλεονάσματα κατευθύνονται σωστά, ή με την όποια κριτική στις ομάδες που πρέπει να κατευθύνονται πλην όμως και οι δήμοι, είναι αυτοί οι οποίοι κράτησαν τις τοπικές τους κοινωνίες μέσα στην κρίση και καλούνται και τώρα όχι μόνον να κρατήσουν, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Έγινε η διαπίστωση, η δική μου τοποθέτηση ήταν ότι σωστά έγινε η διαπίστωση και από την εισήγηση, δηλαδή από την παράταξη που έχει την πλειοψηφία και πρόσκειται στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά από εκεί και ύστερα το ζητούμενο είναι τι πρόταση κάνουμε, τι ανάπτυξη προτείνουμε, τι πράξεις και δράσεις προτείνουμε για να παρέμβουμε σε αυτή την άδικη μεταχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό του Κράτους.

Είπαμε λοιπόν ότι θα υπάρξει μια συνάντηση καταρχήν με τον αρμόδιο υπουργό στο Υπουργείο Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και θα επανέλθουμε με θέμα τα οικονομικά των δήμων σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Κράτους».

 

Το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ ήταν αυτό του νέου νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, με τον κ. Λυμπέρη να αναφέρει: «Έχει θετικά σημεία και λύνει προβλήματα τα οποία ήταν γραφειοκρατικά και τροχοπέδη σε ότι αφορά στη δραστηριοποίηση της Πολιτικής Προστασίας. Κάναμε τις παρεμβάσεις μας και ενόψει τις κλιματικής αλλαγής με προτάσεις οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι. Είπαμε ότι θα δώσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη γραμματεία, στον υπουργό ενόψει της διαβούλευσης μέχρι τη Δευτέρα.

Εγώ έθεσα το θέμα των μικροζωνικών μελετών γιατί είμαστε σε μια περιοχή η οποία είναι σεισμογενής. Δεν υπάρχουν μικροζωνικές μελέτη, δηλαδή μια μελέτη η οποία θα δημιουργήσει τοπογραφικά δεδομένα σε κάθε περιοχή του δήμου και του νομού, αυτό αφορά εμάς, για να μπορούμε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, πχ αν γίνει ένας σεισμός 6.5R να ξέρουμε πως θα λειτουργήσουμε και τι θα κάνουμε. Βέβαια αυτές οι ζώνες δίνουν και στοιχεία για την οικοδόμηση των περιοχών αυτών.

Όλα αυτά είπαμε και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ότι θα τα δούμε και θα τα εξειδικεύσουμε με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας τον καθηγητή Θύμιο Λέκκα, τον οποίο θα καλέσουμε στο συμβούλιο, παρευρισκόταν και χθες, για να έχουμε μια εμπεριστατωμένη άποψη».

Η χρηματοδότηση των μελών των Επιτροπών

«Το θέμα που είχαμε για τη συγκρότηση των Επιτροπών της ΚΕΔΕ το αναβάλαμε με δική μας παρέμβαση γιατί εδώ εκκρεμεί ένα ζήτημα αποζημίωσης των μελών των Επιτροπών. Αυτή τη στιγμή με τη νομοθεσία που έχουμε τα μέλη των Επιτροπών δεν αποζημιώνονται ούτε για τη μετακίνηση, ούτε για τη διαμονή. Αυτό καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των Επιτροπών. Κανείς δεν θα βάλει από τη τσέπη του για να έρθει από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο στην Αθήνα για να λειτουργήσει η Επιτροπή. Το αίτημα πήγε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από τη στιγμή που γίνει αυτό θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση των 18 Επιτροπών της ΚΕΔΕ» ανέφερε ο κ. Λυμπέρης.

«Θα σηκώσουμε το θέμα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας»

Σε ότι αφορά στο θέμα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης είπε: «Το θέμα που μας αφορά εμάς ήταν η συμμετοχή, η συνδιοργάνωση μαζί με την ΚΕΔΕ της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Αυτό είναι ένα θέμα που το είχαμε σηκώσει πολύ με τον Αλέξη Καστρινό την προηγούμενη πενταετία, είχαμε καταφέρει το 2015 να πετύχουμε την απόφαση του Συμβουλίου για συνδιοργάνωση της Αφής και χρηματοδότηση με το ποσό των 50.000 ευρώ του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές υποχρεώσεις που έχει αυτή η τελετή. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού είχα προχωρήσει σε μια αξιολόγηση όλων των πολιτιστικών υποδομών αλλά και των δράσεων των πολιτιστικών της χώρας προκειμένου να υπάρξει μια ταξινόμηση σε σχέση με την εμβέλειά τους. Άλλες είναι με παγκόσμια εμβέλεια όπως της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, άλλες μα πανευρωπαϊκή, άλλες με πανελλήνια, άλλες με περιφερειακή και άλλες με τοπική.

Είχαμε χαρακτηρίσει λοιπόν ως κορωνίδα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και είχαμε προσθέσει και την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε μια προσπάθεια που κάνει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να φέρει την έδρα της Εκεχειρίας από τη Γενεύη στην Αρχαία Ολυμπία.

Εμείς το είχαμε περιγράψει και το είχαμε φανταστεί αλλιώς αυτό. Προχωρήσαμε μάλιστα τότε και σε μια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου στην Αρχαία Ολυμπία αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού. Είχαμε προτείνει να έρθουν και να είναι παρόντες στην τελετή και όλοι οι 13 πρόεδροι των ΠΕΔ της Ελλάδας, να είναι παρόντες οι δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών της χώρας έτσι ώστε να πάρει η ΚΕΔΕ, με αυτή τη συμβολική παρουσία και με μια ουσιαστική μετά μελέτη και σχεδιασμό, την πραγματική της Αιγίδα μαζί με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Επανέλαβα όλα αυτά τα πράγματα χθες. Εξανέστην όταν μου είπαν να δώσουν 5.000 ευρώ. Θεώρησα ότι είναι μέσα στα πλαίσια του δίνουμε 1.000 – 2.000 – 5.000 ευρώ σε μια λογοτεχνική εκδήλωση. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταψήφισα και μια χορηγία που είχαμε μετά, δεν θυμάμαι καν για που την είχαμε.

Πήρα την υπόσχεση του πρώτου αντιπροέδρου του Λάζαρου Κυρίζογλου, γιατί ο πρόεδρος έλειπε, ότι θα επανέλθει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, μετά από 15 ημέρες, για να το δούμε    με την πρέπουσα σοβαρότητα και να το αξιολογήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτή η εκδήλωση, να παρέμβουμε ουσιαστικά στα δρώμενα της χώρας. Γιατί η τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, την πιο αναγνωρίσιμη ονοματολογικά αξία της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα πρέπει να μας βάλει όλους προς των ευθυνών μας. Είμαι αποφασισμένος να το σηκώσω το θέμα, Ήλιδα και Ολυμπία πρέπει να βρουν ανά το Πανελλήνιο το χώρο τους και τη θέση τους σύμφωνα με τις αξίες που έχουν εκπέμψει χιλιετίες τώρα και για την Ελλάδα και για το παγκόσμιο στερέωμα».

spot_img
spot_img
spot_img
[Sassy_Social_Share]
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα