15 C
Pýrgos
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Γιάννης Λυμπέρης: «Οι Δήμοι πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής»

spot_img

Για τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου η Εκτελεστική Επιτροπή και οι επικεφαλής των Παρατάξεων της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο κ Λυμπέρης συμμετείχε στη συνάντηση στην οποία μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό το διαχρονικό αίτημα της ΚΕΔΕ, για την αποκέντρωση του Κράτους και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους ώστε να γίνουν «πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Όπως στη συνέχεια επεσήμανε ο Δήμαρχος, οι διαχρονικές θέσεις που έχει διατυπώσει με ευρύτατη πλειοψηφία η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των Συνεδρίων της ΚΕΔΕ συγκλίνουν σ’ ένα κύριο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την πλήρη αποκέντρωση των εξουσιών. Η Ελλάδα παραμένει το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης. Η μεταρρύθμιση της Διοίκησης της χώρας δεν μπορεί να έχει αριστερό ή δεξιό πρόσημο. Είναι η μόνη προοδευτική εξέλιξη που θα μπορέσει να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και προστιθέμενη αξία στα έργα.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με το συνολικό θεσμικό πλαίσιο, που θα έρθει να συμπληρώσει και θα τροποποιήσει τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Θεωρούμε ότι γενικά κινούνται σε σωστή βάση, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να είμαστε σε θέση να μιλάμε για πραγματική αποκέντρωση του Κράτους. Εμείς οι αιρετοί θα περιμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελέσματα».

 

Ο κ Λυμπέρης στη συνέχεια ανέφερε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που συζητήθηκαν στη συνάντηση, όπως είναι η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αποκλειστικά και μόνο για τους Δήμους και τα αναπτυξιακά έργα που θέλουν να υλοποιήσουν. Επίσης, συζητήθηκε το πάγιο αίτημα της συμμετοχής των Δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η πρόθεση της Κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» της ΚΕΔΕ, επεσήμανε πως με τα νέα νομοθετήματα του Υπ. Εσωτερικών μεταφέρονται πόροι και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία όμως θα πρέπει απαραίτητα να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Η διαχρονική θέση της ΚΕΔΕ, όπως αυτή έχει καταγραφεί από το συνέδριο του 2007 στην Κυλλήνη είναι ξεκάθαρη, είπε ο κ Λυμπέρης για να συνεχίσει λέγοντας: « Εάν η Κυβέρνηση θέλει να αποκεντρώσει το Κράτος, θα μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες. Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι πως θα πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν με τα δικά τους έσοδα στην επόμενη μέρα. Να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα και στο τέλος της θητείας τους να κριθούν από τους πολίτες».

 

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τους ΦοΔΣΑ της Χώρας

 

Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, με τους ΦοΔΣΑ όλης της χώρας θα συμμετέχει ο Γιάννης Λυμπέρης. Όπως είπε «θα συζητήσουμε για το βασικό ζητήματα της Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η Ηλεία βρίσκεται μέσα στις 4-5 περιφέρειες της Ελλάδας που έχει δρομολογήσει τη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων και ευελπιστούμε πως το καλοκαίρι το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα