ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΗΛΕΙΑ

Γιαν. Κουτσούκος για απάντηση Σπίρτζη: «Οριστική ταφόπλακα για τη λειτουργία αεροδρομίου Ανδραβίδας ως πολιτικό»

  • 7
    Shares

«Ταφόπλακα» για τη λειτουργία  του αεροδρομίου Ανδραβίδας ως πολιτικού, βάζει η απάντηση που απέστειλε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, προς τον βουλευτή Ηλείας Γιαν. Κουτσούκο, στα πλαίσια ερώτησης που κατέθεσε ο τελευταίος στη Βουλή.

Αναφορικά με την απάντηση του κ. Σπίρτζη, σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηλείας αναφέρει τα εξής:

«Οριστικό τέλος σε ένα χρόνιο αίτημα του λαού και των Φορέων της Ηλείας θέτει η απάντηση του κ. Σπίρτζη στη σχετική Ερώτησή μου, καθώς όπως επισημαίνει η ΥπηρεσίαΠολιτικής Αεροπορίας η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων(Ν. 4389/2016) απαγορεύει οποιαδήποτε αναβάθμιση, επέκταση ή δημιουργία νέου αεροδρομίου στα όρια των 100 χλμ. από τα αεροδρόμια Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Αποδεικνύεται από το έγγραφο της απάντησης πως πέραν των όσων δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να προχωρήσει αυτό το έργο πνοής για την Ηλεία, μετά τη θετική γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την εκπόνηση των σχετικών μελετών, δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα να λειτουργήσει ούτε ως συμπληρωματικό του Αράξου, ούτε ως εμπορικό για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, καθώς το απαγορεύει το άρθρο 4.10 της Σύμβασης Παραχώρησης,την οποία εισήγαγε προς κύρωση στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης εκ μέρους της Κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου οι οποίοι  μέχρι τότε δήλωναν αντίθετοι στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τελικά, όχι μόνο παραχώρησαν τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά απεδέχθησαν συμβατικούς όρους απαγορευτικούς για οποιαδήποτε ενέργεια του Δημοσίου που μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιβαίνει τα συμφέροντα του παραχωρησιούχου».

Εξάλλου για το ίδιο ζήτημα σε έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, επισημαίνονται τα εξής:

«Με δεδομένη πλέον την Σύμβαση Παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αεροδρόμια της Zακύνθου  και της Κεφαλονιάς, διαπιστώνεται ότι το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ευρίσκεται εντός της Περιοχής Αποκλειστικότητας των εν λόγω αεροδρομίων, ήτοι εντός της κυκλικής περιοχής ακτίνας 100 χλμ με κέντρο το σημείο αναφοράς των αεροδρομίων. Σύμφωνα δε με το άρθρο 4.10 της Σύμβασης Παραχώρησης «Εάν ο Παραχωρητής ή/και το Δημόσιο άμεσα μέσω παραχώρησης σε τρίτο μέρος κατασκευάσει, αναπτύξει, αναβαθμίσει ή/και λειτουργήσει κάποιο άλλο αεροδρόμιο στις Περιοχές Αποκλειστικότητας οποιουδήποτε Περιφερειακού Αεροδρομίου – εξαιρουμένου, προς αποφυγή αμφιβολίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι – πλην των αεροδρομίων, που ήδη λειτουργούν  κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης ως εμπορικά αεροδρόμια δημόσιας χρήσης στην Ελληνική Δημοκρατία) θα έχει επέλθει γεγονός ευθύνης Δημοσίου».

 

 


  • 7
    Shares