ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης στο Λιμάνι της Κυλλήνης – Νέα έργα υποβάλλονται στο ΕΣΠΑ για το Λιμάνι από την Περιφέρεια (βίντεο)


Το Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  ξεκίνησε τη λειτουργία του στο λιμάνι Κυλλήνης, σήμερα  Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ικανοποιώντας ένα αίτημα του Δήμου,  στο οποίο η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα. Πρόκειται για μια συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου, η οποία αποβλέπει στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.

Από το Λιμάνι, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και για την πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στο ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020, μέχρι τέλος Αυγούστου και αφορά δύο έργα προστασίας και λειτουργικότητας του Λιμανιού Κυλλήνης, συνολικού προϋπολογισμού 4.932.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Ηλείας. Τα έργα θεωρούνται απολύτως ώριμα τεχνικά.

«Το σχέδιό μας για τον τουρισμό εξελίσσεται, προσαρμόζεται στις ανάγκες της Περιφέρειάς μας και, με συνέργειες, φαίνεται να αποκτά δυναμική. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο για τη συνεργασία. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, εστιάζοντας στο Λιμάνι της Κυλλήνης, στο οποίο – όπως είπε- καταγράφεται σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας. 

«Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να παρέχουμε στους επισκέπτες την πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση, με σύγχρονα εργαλεία, ώστε να αναδεικνύονται τα αξιοθέατα και οι εναλλακτικές επιλογές που έχουν στη Δυτική Ελλάδα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κι ευχαρίστησε τους άμεσους συνεργάτες του για την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν, δημιουργώντας σε σύντομο χρόνο τα Γραφεία Τουριστικής Πληροφόρησης.

Ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική που εμφανίζει η Ηλεία στον τουρισμό έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, επισημαίνοντας ότι εκεί βρίσκονται τα πιο δημοφιλή σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και ανακοίνωσε την έκδοση τουριστικού φυλλαδίου που προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Στην αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται στο Λιμάνι της Κυλλήνης, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας  αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, επισημαίνοντας: «Στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα σταθερό τουριστικό ρεύμα για την περιοχή μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα η Ηλεία, διαθέτει πλούσιους τουριστικούς πόρους και σημαντικό δυναμικό για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό πως από το λιμάνι της Κυλλήνης διακινούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.200.000 επιβάτες».

Το Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης

Πρόκειται για το 3ο Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης, που λειτουργεί φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ έχουν σχεδιαστεί δύο ακόμα, ένα στο Λιμάνι Κατακόλου και ένα στο αεροδρόμιο του Ακτίου, τα οποία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τους συναρμόδιους φορείς (διάθεση χώρου και διαμόρφωσή του).

Τα Γραφεία Τουριστικής Πληροφόρησης διαθέτουν πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για τη Δυτική Ελλάδα, με πολύγλωσση υποστήριξη. Λειτουργούν ως «τράπεζα πληροφοριών», από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να αντλεί στοιχεία για τα αξιοθέατα και τα σημεία ενδιαφέροντος των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

 

Σε  ξενοδοχειακή μονάδα  στην Αρχαία Ολυμπία – Σημαντικές προσπάθειες στην Ηλεία για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε την ξενοδοχειακή μονάδα Olympic Village Hotel Resort & Spa, στην Αρχαία Ολυμπία. Τον συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με επιχειρήσεις της περιοχής, επιδιώκει τη συνεχή συνεργασία με εκείνους που καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για την περιοχή μας, σε δύσκολη συγκυρία. «Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση που έρχεται να καταδείξει ότι υπάρχουν σημαντικές  δυνατότητες για προσέλκυση  τουρισμού υψηλού επιπέδου στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, συνομιλώντας με τα στελέχη του ξενοδοχείου.

Η ξενοδοχειακή μονάδα αυτή χρηματοδοτήθηκε με 1.636.298 € μέσω του αναπτυξιακού νόμου για τον εκσυγχρονισμό της. Σήμερα, το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων διαθέτει 51 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, συνεδριακό κέντρο πολλαπλών δυνατοτήτων και  προσφέρει στους επισκέπτες του  υπηρεσίες SPA.

Ποιοι παρευρέθηκαν

Στην εκδήλωση στο Λιμάνι της Κυλλήνης παρευρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Λάμπης Δημόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Ανδρέας Μίγκος, Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Χαμουζάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο Α’ Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Λεβέντης, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Λιμενικών Αρχών, στελέχη ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.

 

Τα έργα που σχεδιάστηκαν για το Λιμάνι Κυλλήνης – Επέκταση τμήματος προσήνεμου μώλου λιμένα Κυλλήνης

Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.032.000 ευρώ και αφορά την επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου κατά 130μ., περίπου με σκοπό την προστασία του λιμένα από Βόρειους-Βορειοδυτικούς ανέμους. Θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με λιθορριπές και φυσικούς ογκολίθους. Περιλαμβάνει υποθαλάσσια εκσκαφή με εξυγίανση πυθμένα σε βάθος 4,50μ και έμπηξη πλαστικών κατακόρυφων στραγγιστηρίων μήκους 15,75μ σε κάνναβο.

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε 24 μήνες.

Αποπεράτωση δαπέδων κυκλοφορίας στην περιοχή του προσήνεμου λιμένος Κυλλήνης

Το έργο είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και αφορά την αποπεράτωση των εργασιών στη βόρεια προβλήτα του λιμένος Κυλλήνης, με κατασκευή λιμενικών δαπέδων βαρέως τύπου, από έγχυτο σκυρόδεμα οπλισμένο με χαλύβδινες ίνες, προκειμένου να επεκταθεί ο χώρος ελλιμενισμού. Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν είναι αποξήλωση τμήματος της προβλήτας η οποία είχε ασφαλτοστρωθεί παλιότερα, αναμόχλευση της υφιστάμενης στρώσης βάσης με διαμόρφωση της επιφάνειας και των επικλίσεων συνολικού εμβαδού 11.500μ2.

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε 8 μήνες.

Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλους

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κων/νος Καρπέτας