Ένας Έλληνας, ο διεθνούς φήμης καθηγητής αθλητικού δικαίου στην Οξφόρδη, ανέλαβε ως εξωτερικός συνεργάτης της νομικής υπηρεσίας της FIFA, να γνωμοδοτήσει αν υπάρχει περίπτωση κρατικής ή πολιτικής παρέμβασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, σε συνέντευξή του πριν από λίγο στον ΣΠΟΡ FM και τον Κυριάκο Θωμαΐδη, περιέγραψε το πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζεται η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία.
Μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, σε απόδοση του ilia.news, ανέφερε:
«Ως γενική παρατήρηση όταν θεσπίζει μια Κυβέρνηση Νόμους που επηρεάζουν τα πρωταθλήματα, υπάρχει πρόβλημα. Η ερμηνεία του Καταστατικού της FIFA δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι Κανόνες της FIFA έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τις Ομοσπονδίες. Ένας από αυτούς τους Κανόνες είναι η απαγόρευση παρεμβάσεων της πολιτικής στο χώρο του ποδοσφαίρου. Υπέρμετρος σκοπός της FIFA είναι να εφαρμόσει αυτό τον Κανόνα ισόνομα και χωρίς διακρίσεις. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχει σύγκρουση εθνικού δικαίου και κανονιστικού δικαίου FIFA/ΕΠΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση το Καταστατικό της FIFA, οι κανόνες της FIFA υπερισχύουν.
Η FIFA δεν είναι μπαμπούλας, αλλά κοιτάζει το αποτέλεσμα.
Και όταν το αποτέλεσμα είναι η έντονη παρέμβαση και η κατακραυγή ή δυσλειτουργία της Ομοσπονδίας, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ξεκάθαρη παρέμβαση και θα πρέπει να ερμηνευθεί το Καταστατικό της FIFA αν πρέπει να επιβληθούν κανόνες.
Το Grexit είναι μια περίπτωση.
Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει κρατική, πολιτική παρέμβαση, ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός. Στην Ελλάδα υπάρχει το λεγόμενο παρεμβατικό μοντέλο αθλητισμού. Η Κυβέρνηση είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για τον αθλητισμό. Φυσικά όμως όταν μια κυβέρνηση δίνει χρήματα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να κανονίζει πώς θα λειτουργεί αυτό το άθλημα».