22.9 C
Pýrgos
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Δήμαρχος Ήλιδας: Λαμπρές οι εκδηλώσεις εγκαινίων του νέου Πολυχώρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (βίντεο)

spot_img

Προτεινόμενα

Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ήλιδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τα επίσημα εγκαίνια του Πολυχώρου,  θα γίνουν  και δύο ακόμα σημαντικές δράσεις για την περιοχή.

Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Στάθη Λεοντή η οποία θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και το 19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ που διοργανώνει ο δήμος  από κοινού με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε τη χαρά και την τιμή, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων δοκιμαστικών στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου μας, να προχωρούμε στην επίσημη τελετή των εγκαινίων το ερχόμενο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και μάλιστα με την παρουσία πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

Με την τελετή των εγκαινίων «απελευθερώνονται» μία για πάντα οι παλιές δικαστικές φυλακές της Αμαλιάδας, οι οποίες βρίσκονταν στο ίδιο χώρο όπου δημιουργήθηκε το νεότευκτο «στολίδι», και παραδίδονται στους πολίτες της περιοχής ως νέα κοιτίδα τέχνης και πολιτισμού.

Η κεντρική – επίσημη Τελετή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, με τιμούμενα πρόσωπα δύο καθηγητές Παγκόσμιου Βεληνεκούς και συγκεκριμένα τον Νομπελίστα Χάραλντ Τσούρ Χάουσεν και την Ελληνοαυστραλή ερευνήτρια με καταγωγή από την Αμαλιάδα, Βάσω Αποστολοπούλου.

Παράλληλα, θα απονείμουμε τόσο εμείς όσο και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου τιμητικές διακρίσεις σε Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό στο χώρο της Επιστήμης, αλλά και σε Αμαλιαδαίους που τιμούν την περιοχή μας με το επιστημονικό έργο τους όπως η ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου και ο δόκτωρ Γιάννης Σωτηρόπουλος που θα τιμηθούν ξεχωριστά από τον Δήμο Ήλιδας.

Στα δύο τιμούμενα πρόσωπα του συνεδρίου θα ήθελα να παραμείνω και να πω τα εξής:

Ο Νομπελίστας Καθηγητής Ιατρικής Χάραλντ Τσούρ Χάουσεν είναι πρωτοπόρος στην Μοριακή Βιολογία και έχει τιμηθεί με το Nobel Ιατρικής για την ανακάλυψή του ρόλου του ιού HPV (Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων που βασίζεται στο DNA), όπου οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η Ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Victoria της Αυστραλίας Βάσω Αποστολοπούλου οραματίστηκαν την ιδέα θεραπείας του καρκίνου, με ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και με θεραπευτικές στρατηγικές εμβολιασμού. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για χρόνιες ασθένειες με μεταφραστική εστίαση, πρωτοπόρος στην έρευνα κατά του καρκίνου και του καρκίνο του μαστού. Έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία, με εκτεταμένο υπόβαθρο και δεξιότητες στην ανάπτυξη κλινικής έρευνας.

Ο αγώνας και των δύο, οι προσπάθειές τους και τα ερευνητικά τους επιτεύγματά αποτέλεσαν και αποτελούν ένα μεγάλο και κορυφαίο άλμα στην Ιατρική.

Το συνέδριο Ιατρικής Χημείας είναι ένα από τα παλαιότερα συνέδρια στο χώρο της επιστήμης, με διαδρομή 18 ετών, ενώ και το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών κλείνει τα 20 πρώτα του χρόνια. Και τα δύο αποτελούν έμπνευση του Έλληνα πανεπιστημιακού – καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, κυρίου Ιωάννη Ματσούκα.

Στο διεθνές συνέδριο της Αμαλιάδας θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων εξελίξεων πάνω σε σοβαρές παθήσεις όπως το Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ η κορυφαία επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου θα παρουσιάσει σημεία των ερευνών της, που έχουν να κάνουν με της νέες μεθόδους θεραπείας καρκίνου του μαστού.

Επίσης, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στην δεύτερη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εγκαινίων, αυτή τη φορά στην πινακοθήκη και γλυπτοθήκη του Πολυχώρου. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση  του γλύπτη Στάθη Λεοντή, με έργα σταθμούς για την πλούσια καριέρα του, τα οποία πρώτη φορά παρουσιάζονται όλα μαζί στο ευρύ κοινό. Η έκθεση –μάλιστα– θα εγκαινιαστεί το απόγευμα της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου 201, στις 7:30.

Ο Δήμος Ήλιδας μέσω του Πολυχώρου που ξεκινάει και επισήμως τη λειτουργία του, έχει ως στόχο να θέσει τις βασικές προτεραιότητες για την εν γένει ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος και να εξασφαλίσει: α) την υψηλή ποιότητα καλλιτεχνικών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, β) την ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος, γ) προώθηση δυναμικών πολιτικών επιμόρφωσης και κατάρτισης πάνω στον πολιτισμό, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους, και δ) την  ενίσχυση του θεματικού τουρισμού με επίκεντρο τον πολιτισμό που σημαίνει κατ’ επέκταση και βελτίωση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς εργασίας» ανάφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα