Δήμαρχος Πηνειού: Προστατεύουμε τους εργαζόμενους, προασπίζουμε την υγεία μας

spot_img

Προτεινόμενα

ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΝ. ΜΑΡΙΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

«Προστατεύουμε τους εργαζόμενους, προασπίζουμε την υγεία μας»

Έκκληση στου δημότες του Δήμου Πηνειού να επιδείξουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης στην προστασία της δημόσιας υγείας, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, απευθύνει ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πηνειού δήλωσε: «Απευθύνω έκκληση προς τους δημότες του Δήμου μας να επιδείξουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης στην προστασία της δημόσιας υγείας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και τη διαχείριση απορριμμάτων είναι ουσιαστικά η δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο από όλους μας ως πολίτες να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, να τους εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί. Προστατεύουμε τους εργαζόμενους, προασπίζουμε την υγεία μας»

Οι οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), ως μια ελάχιστη συνεισφορά στην προστασία των εργαζόμενων στην καθαριότητα, είναι οι εξής:

Πρώτον, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

Δεύτερον, σε περίοδο πανδημίας μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.

Τρίτον, τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

Τέταρτον, αποφύγετε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

Πέμπτο, οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν είμαστε σε ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ  ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

  • Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
    • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
    • Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα