ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Πηνειού: Η αλλοτινή πρωτεύουσα της Ηλείας!


Από το δρόμο του μεταξιού στην Φραγκοκρατία και από πρωτεύουσα της Ηλείας επί τουρκοκρατίας «πρωταγωνίστρια» στην Επανάσταση του 1821, η Γαστούνη, η έδρα του σημερινού δήμου Πηνειού παραμένει το «διαμάντι» της πεδινής Ηλείας!

Το δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται στην ιστορική οικία Σισίνη, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Καθολικής, το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας αλλά και προορισμοί όπως το Αρκούδι, το δάσος των Θινών και η παραλία της Γλύφας, είναι μόλις ελάχιστα από τα όσα έχει να μας προσφέρει ο δήμος Πηνειού!

Ο Δήμος Πηνειού συστάθηκε με τη συνένωση των προυπαρχόντων δήμων Βαρθολομιού, Γαστούνης και Τραγανού. Εδρα του ορίστηκε η Γαστούνη, πρωτεύουσα του νομού την περίοδο της Τουρκοκρατίας η οποία «πρωταγωνίστησε» στην Επανάσταση του 1821 σηκώνοντας το δικό της λάβαρο, ενώ «χρυσές σελίδες» ιστορίας, την ίδια περίοδο έχει να επιδείξει και το Βαρθολομιό.

Γνωστή από τον «δρόμο του μεταξιού» η Γαστούνη γνώρισε πλήρη άνθηση σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Σημαντικό Βυζαντινό κέντρο, πόλη των Φράγκων ιπποτών και ευγενών και «εστία» της Επανάστασης του 1821 η Γαστούνη έβαλε τις βάσεις για να αποκτήσει τη σημερινή της εικόνα με την απορρόφηση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Ο δήμος Πηνειού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά και κτηνοτροφικά κέντρα του νομού που γνωρίζει πλήρη τουριστική ανάπτυξη εξαιτίας της παρθένας φύσης και της φαντασμαγορικής ακτογραμμής της, που είναι γεμάτη «χρώματα» και αντιθέσεις.

Με «πυλώνες» τις τρεις σύγχρονες και «ανθρώπινες» πόλεις του, τη Γαστούνη, το Βαρθολομιό και το Τραγανό ο δήμος έχει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φιλοξενία σε όλους.

Το κοσμοπολίτικο Αρκούδι, που μοιάζει περισσότερο με οικισμό νησιού, η παραλία των Θινών Βαρθολομιού και Γλύφας, η Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσας, επίσης στη Γλύφα, η Ιερή Μονή του Αγίου Νικολάου στα Καβάσιλα αποτελούν το «βαρύ» πυροβολικό της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Πηνειού.

Ωστόσο ο επισκέπτης του δήμου μπορεί να ανακαλύψει και άλλες ομορφιές του δήμου όπως ο παραθαλάσσιος οικισμός της Μπούκας που κάθε καλοκαίρι ζωντανεύει από τους ντόπιους που «μετακομίζουν» στη θάλασσα, την «παρθένα» παραλία του Παλαιοχωρίου που «αγκαλιάζεται» από το καταπράσινο δάσος κ.α.

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται με πολύ μεγάλη επιτυχία το Πολιτιστικό και καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του δήμου, με «επίκεντρο» το ανοιχτό πέτρινο θεατράκι των Καβασίλων γνωρίζοντας εκατοντάδες επισκέπτες από ολόκληρο το νομό και όχι μόνο.