Δήμος Πύργου: Εγκατάσταση του πιλοτικού προγράμματος “pyrgos. sense.city”

spot_img

Προτεινόμενα

Η  εγκατάσταση του πιλοτικού προγράμματος  “pyrgos. sense.city” που έχει στόχο την αναβάθμιση λειτουργίας του δήμου βρέθηκε χθες, Τετάρτη 26/7, στο επίκεντρο  παρουσίασης της ηλεκτρονικής εφαρμογής, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

Συγκεκριμένα, η  παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην συνέντευξη Τύπου από τον αντιδήμαρχο Πύργου  κ. Διονύση Μπέλτσο και τον ερευνητή- διδάκτωρ του τμήματος μηχανικών ηλεκτρολογίας υπολογιστών  Πανεπιστημίου Πατρών  Χρήστο Τρανώρη, παρουσία των μεταπτυχιακών  συνεργατών του  κ.κ. Κώστα Μπακούλια και Αποστ. Παλλαδινού.

Ο κ. Μπέλτσος ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό δίνει το δικαίωμα στο δημότη  να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες  του δήμου, μέσω μιας πλατφόρμας που ήδη έχει ανέβει στο σύστημα και ενημερώνονται  αυτόματα οι αρμόδιοι  για τα αιτήματα των πολιτών, ενώ  υπάρχει μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του δημότη και των υπηρεσιών. «Με αυτό καταφέρνουμε μείωση της γραφειοκρατίας, άμεση επίλυση  προβλημάτων και έλεγχο από πλευράς των αιρετών για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες  και τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Είναι  ένα πρόγραμμα που δε στοιχίζει στο δήμο ούτε ένα ευρώ και  είναι τιμή μας σαν δήμος να συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια, όσον αφορά νέες τεχνολογίες που  έχουν σαν στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών» υπογράμμισε ο κ. Μπέλτσος.

Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη, η εκπαίδευση οκτώ υπαλλήλων του δήμου Πύργου, οι οποίοι από τα τέλη Αυγούστου θα διαχειρίζονται το πρόγραμμα και μέσω e-mail θα ενημερώνουν τις υπηρεσίες για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κ. Τρανώρης μίλησε για το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί εδώ και έξι μήνες περίπου ο δήμος Πατρέων. Ο ερευνητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών   ανέφερε πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο και το τμήμα του, που  εργάζεται   κάτω  από την εποπτεία του επικεφαλής του εργαστηρίου ενσύρματης δικτύωσης του κ.Σπ.  Δενάζη,  να έχει στην πλατφόρμα  του και έναν δεύτερο μεγάλο δήμο, μετά από την Πάτρα.

Ο κ. Τρανώρης, είπε ότι το “sense.city” είναι μια εφαρμογή που θέλει να μετατρέψει τους πολίτες σε αισθητήρες της πόλης, συμπληρώνοντας ότι  τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη μετάβαση σε αυτό λέμε έξυπνη πόλη, οπότε ένα τέτοιο λογισμικό  έρχεται να μετασχηματίσει σιγά -σιγά μια κλασσική πόλη σε μία «έξυπνη πόλη». Επίσης, γνωστοποίησε ότι  οι πολίτες μέσω του κινητού τους ή ιστοσελίδας μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ένα  πρόβλημα που τους απασχολεί (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κλπ.) και συγχρόνως  ανώνυμα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πως αισθάνονται σε κάποιο σημείο της πόλης που βρίσκονται, στα πρότυπα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, εξήγησε ότι το αίτημα  των πολιτών πηγαίνει από την πλατφόρμα προς το τμήμα επίλυσης προβλημάτων του δήμου, το οποίο εν συνεχεία  δρομολογείται στο αντίστοιχο τμήμα και κατόπιν  στους αρμόδιους υπαλλήλους για να το διεκπεραιώσουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διεκπεραίωσης ενός προβλήματος, ο πολίτης ενημερώνεται σε κάθε βήμα της αίτησής του. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι τρέχει το δημόσιο πόρταλ όπου οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν και να βλέπουν τις συμβαίνει στην πόλη, ενώ η εφαρμογή είναι δωρεάν όπως και οι κωδικοί εφόσον  κάποιος προγραμματιστής επιθυμεί να δουλέψει  σε αυτό.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα