ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΡΓΟΥ

Δήμος Πύργου: Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Για πρώτη φορά τόσο    στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίσιμη κατάσταση και καλούμαστε να πειθαρχήσουμε σε μέτρα δύσκολα  αλλά αναγκαία για να νικηθεί αυτή η  απειλή του κορωνοϊού.

Ο   Δήμος μας ήταν από τους πρώτους  στον οποίο ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα , ενώ η λειτουργία των σχολικών μονάδων μας ανεστάλη από την 5η Μαρτίου 2020 .

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους , που διαβλέποντας την μεγέθυνση του προβλήματος προβήκαμε στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας αντισηπτικών υγρών και στις απολυμάνσεις όλων των σχολικών μονάδων , με δαπάνες  των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .

Ως εκπρόσωποι  της τοπικής κοινωνίας, νιώθουμε υποχρεωμένοι να αφουγκραστούμε ολόκληρη την κοινωνία, την κάθε οικογένεια, τον κάθε γονιό και ιδιαίτερα τα παιδιά και να γίνουμε η δημόσια έκφραση και φωνή τους.

Η διαδικασία μάθησης διακόπηκε, ο περιορισμός στο σπίτι των παιδιών με γονική παρουσία εξασφαλίστηκε και με την γενική απαγόρευση κυκλοφορίας ο αρχικός κύκλος προφύλαξης έγινε πράξη.

Η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, για την εξασφάλιση των απαραίτητων για την υγεία και την διαβίωση και η ανησυχία για πιθανή απώλεια εργασίας και εισοδήματος, αρχίζει να επηρεάζει οικογένειες και ανθρώπινες σχέσεις και σύντομα θα αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Τώρα είναι η στιγμή, που η πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα ηθικά, ψυχολογικά και οικονομικά όλη την οικογένεια, για να βγει η κοινωνία πιο δυνατή, από αυτήν την κρίση.

Στο ίδιο δε πνεύμα βρίσκονται και οι Δήμοι της υπόλοιπης Ελλάδας .

Προτείνουμε στην κυβέρνηση άμεσα να λάβει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα μέτρα:

  • Την δημιουργία  υποστηρικτικής τηλεφωνικής γραμμής   για τους γονείς ,  για την ενδυνάμωση τους μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών .
  • Την ταχεία εφαρμογή της ψηφιακής τηλεμάθησης, ώστε να μη χαθεί η ουσία της σχολικής εκπαίδευσης και όχι απλά και τυπικά η σχολική χρονιά.
  • Την παροχή σε κάθε έναν ξεχωριστά μαθητή , ενός υπολογιστή ή laptop/tablet με τον μίνιμουμ αναγκαίο εξοπλισμό και στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες, ώστε όλοι να είναι σε θέση, να συμμετέχουν ισότιμα στην διαδικασία ηλεκτρονικής μάθησης κατοχυρώνοντας το δικαίωμα όλων για πρόσβαση στην εκπαίδευση.

   Σημειωτέον ,ότι ο Δήμος μας αποτελείται από 48 κοινότητες , πολλές εκ των οποίων είναι απομακρυσμένες και χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο , ενώ πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό , δεδομένης και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης .

  • Να εξασφαλίσει και να διαθέσει άμεσα την απαραίτητη έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλυφθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις τηλε-εκπαίδευσης.

 

Είμαστε σίγουροι, ότι θα ακούσετε την φωνή μας και θα πάρετε κάθε λογικό και απαραίτητο μέτρο, για να αποσοβηθεί η κατάρρευση της οικογένειας και της εκπαίδευσης, που μπορεί να πλήξει την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας.

 

Με εκτίμηση

 

 

Ο Δήμαρχος Πύργου                                                Ο Αντιδήμαρχος Δ.Υ. ,

                                                                                    Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης  

 

 

 Αντωνακόπουλος Παναγιώτης                                         Μεσσαλάς Δημήτριος