ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΗΛΕΙΑ

Δεν περιμένουν πολλά οι αγρότες της Ηλείας μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, επέστρεψαν με «μικρό καλάθι» από την  συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, στον οποίο και μετέφεραν όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, ενώ ζήτησαν την αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Μάλιστα, xθες σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Οι αγρότες της Ηλείας έπειτα από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση επεδίωξαν και κατάφεραν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ.

Στην συνάντηση, όπου παρέστη ο Διευθυντής του Οργανισμού, Θανάσης Ζαννιάς, η Ηλεία εκπροσωπήθηκε από τους Θανάση Βομπίρη και Θοδωρή Κοτσώνη, Α΄και  Β΄Αντιπρόσωπο της ΟΑΣΗ αντίστοιχα, τα μέλη Σωτήρη Μητσόπουλο, Διονύση Κουρλό και Τρύφωνα Χριστόπουλο και εκπρόσωπο του Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου.

Βασικό θέμα στην συνάντηση ήταν η αλλαγή του απαρχαιωμένου Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που επιβάλλεται από τις ανάγκες της εποχής και τα πολλά προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 «Εμείς ζητήσαμε ο ΕΛΓΑ να είναι δημόσιος, με χρηματοδότηση του Κράτους και οι αγρότες να καλύπτονται 100% αλλά και ο κ. Κουρεμπές σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια λόγω των δημοσιονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βέβαια μας είπε ότι τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει ο διάλογος για την αλλαγή του κανονισμού και θα ζητηθούν και δικές μας προτάσεις, οι οποίες είναι έτοιμες και θα τις κάνουμε ως Συντονιστική Επιτροπή  των Μπλόκων, από όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά το 20% που οφείλεται από πέρσι και ζητήσαμε να εξοφληθεί άμεσα, ο κ. Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθεί  από 15-30 Σεπτεμβρίου. Βέβαια και αυτά ψίχουλα είναι» ανέφερε ο κ. Βομπίρης ενώ για τα ΠΣΕΑ έλαβαν δεσμεύσεις ότι θα πληρωθούν σε 1,5-2 χρόνια και ο ίδιος μάλιστα σχολίασε ότι «..και για αυτό, εμείς κρατάμε μικρό καλάθι». Ακόμα, ο κ. Βομπίρης κάλεσε τους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα χαμένα εισοδήματα της χρονιάς αφού μόνο με τον αγώνα μπορούν να αλλάξουν όλα τα κακώς κείμενα και να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στον τόπο του και να καλλιεργεί τη γη του.

Ο κ. Κοτσώνης ανέφερε ότι εκτός από τον Κανονισμό και την ανάγκη αλλαγής του συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν την σταφίδα, τη βιομηχανική τομάτα, τα ΠΣΕΑ και το ΟΣΔΕ για τις αποζημιώσεις. «Αυτά που μας υποσχέθηκαν είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε. Όλο «θα» και «θα» είναι και τίποτα συγκεκριμένο.Ακόμα για τις αποζημιώσεις του 2017 μας είπε ότι θα δοθούν σύντομα αλλά δεν διευκρίνισε αν θα δοθούν το 2017 ή το 2018 ενώ όσον αφορά τον συμψηφισμό του ποσού που πληρώνουμε εμείς για την ασφάλιση των προϊόντων μας, μας είπε, πως δεν μπορεί να γίνει αυτό και πρέπει πρώτα να πληρώσουμε για να πάρουμε” είπε ο κ. Κοτσώνης.

Ο κ. Μητσόπουλος και ο κ. Κουρλός στην συνάντηση  επεσήμαναν ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ξεχωρίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά με τους επιχειρηματίες που μονοπωλούν κάποια προϊόντα και ουσιαστικά ζουν από τις αποζημιώσεις.