ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δημοσίευμα που θα συζητηθεί για τα ποσοστά διαιτητών στις ΕΠΣ

  • 16
    Shares

Πολλή συζήτηση έχει ξεσπάσει μετά την παρουσίαση της ολιστικής μελέτης της UEFA, αλλά και το θέμα της διαιτησίας. Ιδιαίτερα στο σημείο εκείνο των ποσοστών των διαιτητών προς τις Ενώσεις, έχει γίνει πολύς λόγος. Ένα δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας Forza, έρχεται και κάνει λόγο ότι επί της ουσίας, δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τους διαιτητές οι οποίοι σφυρίζουν από τη Γ΄ Εθνική και κάτω.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έπειτα από τη σύσταση της UEFA για κατάργηση ποσοστών των διαιτητών στις Ενωσεις, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από τις ΕΠΣ, με την ΕΠΟ να αποφασίζει να συστήσει μια επιτροπή, η οποία θα είχε συνάντηση με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ.

Ο Κλάτενμπεργκ, αποφάσισε να στείλει ερωτηματολόγια στις κατά τόπους επιτροπές, τα οποία ερευνούσαν τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσής τους, τις πηγές εσόδων τους, τα έσοδα από τα ποσοστά των διαιτητών κ.λπ.

Ο Κλάτενμπεργκ έλαβε τις απαντήσεις και με βάση αυτό, απέκτησε την πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Forza, το γεγονός αυτό, οδήγησε σε απόφαση εξεύρεσης μιας λύσης, η οποία προβλέπει οι μεν αξιολογημένοι διαιτητές να μην πληρώνουν ποσοστά, αλλά μια συνδρομή στην αρχή της σεζόν σε κάθε ΕΠΣ. Η πρόταση αυτή του Κλάτενμπεργκ, θα περάσει στην εκτελεστική της ΕΠΟ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή, δεν προβλέπει εξαίρεση των διαιτητών οι οποίοι σφυρίζουν από τη Γ΄ Εθνική και κάτω. Αυτοί οι διαιτητές, θα καταβάλουν κανονικά ποσοστά στις ΕΠΣ τις οποίες ανήκουν.

 

Οι αλλαγές που προτείνει η ολιστική μελέτη

Από εκεί και πέρα, έχουμε την ολιστική μελέτη, η οποία έρχεται να προτείνει κάποιες αλλαγές, οι οποίες έρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Η ουσία είναι ότι οι αλλαγές αυτές, όχι απλά δεν αποδυναμώνουν την ΕΠΟ, αλλά το αντίθετο την ενδυναμώνουν. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν η FIFA να πυροβολήσει τα πόδια της, επιτρέποντας να φύγει ένα από τα πλέον βασικά γρανάζια λειτουργίας του ποδοσφαίρου, όπως η διαιτησία, από την εποπτεία της εκάστοτε Ομοσπονδίας. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι οι κατά τόπους Επιτροπές Διαιτησίας, να υπάγονται απευθείας στην ΚΕΔ, η οποία θα έχει την πλήρη ευθύνη οργάνωσης, εκπαίδευσης, εποπτείας και επιλογής των διαιτητών οι οποίοι θα συγκροτούν τις επιτροπές. Μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από τις Ενώσεις και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς εξάλλου όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της η ΕΠΟ, η ολιστική μελέτη είναι ένα κείμενο προτάσεων, για το οποίο η Ομοσπονδία και τα αρμόδια όργανά της, σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και αυτοδιοίκησης, θα αποφασίσουν.  Παράλληλα μένει να δούμε και ποιος θα είναι ο ρόλος των τοπικών Συνδέσμων, οι οποίοι σε πρώτη φάση, θα μεταφέρουν τις θέσεις τους μέσω της Ένωσης Διαιτητών, η οποία θα γίνει μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, αναγνωρίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την αποκλειστική δικαιοδοσία της ΕΠΟ σε θέματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας.


  • 16
    Shares