ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Παλούκι


Μετά την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και την ψήφιση του νόμου 4504/2017, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το πεδίο δικαιοδοσίας, την οργάνωση, τη λειτουργία, τους πόρους και τη στελέχωση των δημοτικών λιμενικών γραφείων.

Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί ουσιαστικά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων και δυσλειτουργιών που ταλάνιζαν τις τοπικές κοινωνίες, σχετικά με τη διαχείριση και αξιοποίηση πολλών αλιευτικών καταφυγίων και λιμενικών εγκαταστάσεων όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και του δικού μας Παλουκιού.

Ρυθμίστηκαν, λοιπόν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε ο οικείος Δήμος και εν προκειμένω ο Δήμος Ήλιδας, να μπορέσει να καταστήσει λειτουργικό και να αξιοποιήσει το αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και το μαρασμό. Αποτελούσε έντονο αίτημα του Δήμου, το οποίο τώρα πραγματοποιήθηκε, καθώς πιστεύουμε ότι οι εγκαταστάσεις και δομές αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για την περιοχή, έχουν πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τον τόπο, αποτελούν κύτταρο πολιτιστικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης και κρατούν ζωντανή την πλούσια αλιευτική μας παράδοση, μεταγγίζοντάς την στις επόμενες γενεές.

Θυμίζω ότι αμέσως μόλις τέθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς το ζήτημα της αδυναμίας διαχείρισης αρκετών αλιευτικών καταφυγίων, κινητοποιήθηκε η Κυβέρνηση, οι Υπουργοί, όλοι μας, για να επιλυθεί θεσμικά ένα χρονίζον πρόβλημα. Με ικανοποίηση και ανακούφιση, λοιπόν, υποδέχονται οι αλιείς και όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν και επισκέπτονταν το Παλούκι, αλλά και άλλα αλιευτικά καταφύγια της επικράτειας, το γεγονός ότι έγινε πράξη η νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος, ανοίγοντας τον δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός

Νομικός, π. Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

και π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας Ν.Π.