23.4 C
Pýrgos
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΔΑΣ ”ΝΑΙ” ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ

spot_img

Προτεινόμενα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση του Δημάρχου Ήλιδας, κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, για τη διεκδίκηση υλοποίησης του τουριστικού εγχειρήματος στο Χελωνίτη Κόλπο.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν:

1.Η δημιουργία Τουριστικού Χωριού στο Δάσος Μαραθιάς, έκτασης 820 στρεμμάτων

2.Η δημιουργία Δημοτικών Παιδικών Κατασκηνώσεων στο Δασάκι Μύτικα Παλουκίου, έκτασης 53 στρεμμάτων

3.Η συνδιοργάνωση του Α΄ Διεθνούς Εναλλακτικού Camping στο Δάσος Μαραθιάς το καλοκαίρι του 2018 από τον Δήμο Ήλιδας και το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου.

4.Η τοποθέτηση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Χελωνίτη Κόλπου και του Αίθριου Μουσείου Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς στην Πλατεία Κουρούτας

Την εισήγηση του Δημάρχου ψήφισαν τα μέλη της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερά στην Ήλιδα», κ. Τάσος Σμέρος, και τα 4 παρόντα μέλη της παράταξης Λυμπέρη, Μπακέλας Γεώργιος, Τσαγκαρούλιας Παναγιώτης, Ντάνεσης Χαράλαμπος, Παρασκευόπουλος Γεώργιος. ΟΧΙ ψήφισε ο επικεφαλής της «ΛαΪκής συσπέιρωσης», κ. Άγγελος Κολόσακας. Παρών ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξαρτησία», κ. Νίκος Διαμαντόπουλος. Τις εισηγήσεις εκ μέρους του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου ανέπτυξαν ο Μανώλης Μπιρμπίλης, ο Λάμπρος Βιζύλης, ο Σπύρος Χέλμης και ο Διονύσιος Τσαούσης.


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΑΛΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Σύμβουλοι,

 

Στις 26 Αυγούστου 2015, στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ήλιδας, κατατέθηκε για πρώτη φορά δημόσια η διεκδίκηση του  εγχειρήματος για δημιουργία Διεθνούς δασικού Τουριστικού Χωριού στον Χελωνίτη Κόλπο, ο οποίος οριοθετείται από την παραλιακή δασική έκταση των 1100 στρεμμάτων στο Δήμο Ήλιδας.

Τον Νοέμβριο του 2017 εκδηλώθηκε πρωτοβουλία πολιτών για τη συγκρότηση του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος που υποστηρίχθηκε δημόσια από 141 φορείς, πολίτες, το ηλειακό επιχειρείν και τον ηλειακό απόδημο ελληνισμό. Το περιεχόμενο της ιδρυτικής διακήρυξης εδράζεται στο τρίπτυχο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Το εγχείρημα αυτό, που αναφέρεται στην τουριστική ανάπτυξη του Χελωνίτη Κόλπου, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στα κοινωνικά δίκτυα και οργανώθηκε ειδική αναπτυξιακή ημερίδα στις 14 Ιανουαρίου 2018 στο Δημαρχείο Αμαλιάδας, όπου μέσα από τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, διαμορφώθηκε ο άξονας ενεργειών για την κοινή πορεία υλοποίησης του οραματικού σχεδίου.

Ειδικό βάρος στην ημερίδα έδωσε η παρουσία του Συντονιστή αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κυρίου Νίκου Παπαθεοδώρου, ο οποίος ως εισηγητής τοποθετήθηκε θετικά στην υλοποίηση του εκδηλούμενου εγχειρήματος. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκ του νόμου αρμοδιότητα για εκχώρηση άδειας επέμβασης-χρήσης των συγκεκριμένων δασικών εκτάσεων ανήκει στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση για το εγχείρημα σε κυβερνητικό επίπεδο. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η πρότασή μας στην συμπολίτισσα Υπουργό Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, η οποία εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της και την ανεπιφύλακτη υποστήριξή της στο εγχείρημά μας.

Επίσης, καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του Κινήματος στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Ειδικότερα αναπτύχθηκε η πρότασή μας στις θεματικές ενότητες Τουρισμός-Πολιτισμός, η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά από τον Υπουργό Επικρατείας και Υπεύθυνο Επενδύσεων, κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χαρίση. Στην παρέμβασή μας στην θεματική ενότητα του πολιτισμού, καταθέσαμε ως πρόταση στην παρούσα Υπουργό πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο Κάστρο Χλεμούτσι, αξιοποιώντας την υπάρχουσα προμελέτη, η οποία εκπονήθηκε το 1996 για λογαριασμό της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ήλιδας από την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών. Η μελέτη αυτή ολοκληρώνεται από τον αρχιτέκτονα – Καθηγητή του Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κύριο Δ. Βέρα.

Συνοψίζοντας, επισημαίνουμε ότι το κίνημά μας έχει το χαρακτήρα της συλλογικότητας και επιδίωξή μας είναι να μετεξελιχθεί σε συλλογικότητα της πόλης και όλων των περιοχών του Χελωνίτη Κόλπου.

Σήμερα, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, η πόλη καλείται να εκφράσει τη βούλησή της :

1)Για τη δημιουργία Διεθνούς Δασικού Τουριστικού Χωριού και Ηλειακού Χωριού απόδημου Ελληνισμού στο δάσος της Μαραθιάς, έκτασης 820 στρεμμάτων.

2)Για τη δημιουργία Δημοτικών Παιδικών Κατασκηνώσεων στο δάσος Μύτικα Παλουκίου, έκτασης 53 στρεμμάτων.

3)Για το Α’ Διεθνές  Εναλλακτικό Camping το καλοκαίρι του 2018 στο δάσος Μαραθιάς, που θα διοργανωθεί από κοινού από τον Δήμο Ήλιδας και το Κίνημα  Φίλων Χελωνίτη Κόλπου.

4)Για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας Παρατηρητηρίου και Αίθριου Μουσείου Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς στην Πλατεία Κουρούτας.

Τα προαναφερθέντα θέματα θα εισηγηθούν εκ μέρους του Κινήματος στελέχη της νέας γενιάς.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Σύμβουλοι,

 

Το προτεινόμενο εγχείρημά μας είναι πάντα επίκαιρο ως την τελική έκβασή του και θα δημιουργήσει ουσιαστικά την Αμαλιάδα της τουριστικής ανάπτυξης, καθιστώντας την πρωτεύουσα τουριστικού πλούτου στο νομό Ηλείας.


Εμμανουήλ Μπιρμπίλης

Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Μέλος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

 

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΑΣΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

ΘΕΣΗ: Δάσος Μαραθιάς

ΕΚΤΑΣΗ: 820 στρέμματα

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Υπουργείο Περιβάλλοντος

 

Το Δάσος Μαραθιάς αποτελεί το παράκτιο μέτωπο που περικλείει δυνατότητες για αλλαγή στον οικονομικό χάρτη του Δήμου Ήλιδας και του Νομού Ηλείας.

 

Στο κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης περιγράφουμε αναλυτικά το προτεινόμενο εγχείρημα. Κωδικοποιώντας το περιεχόμενο αυτού του εγχειρήματος επισημαίνουμε τα εξής:

 • Η δασική έκταση των 820 στρεμμάτων δεν παρουσιάζει πυκνότητα δόμησης της δασικής βλάστησης. Η αναγκαιότητα ενός καθολικού καθαρισμού του δάσους, με ταυτόχρονες επεμβάσεις ενδυνάμωσης και αναγέννησής του αποτελεί πρώτη επιλογή Η σταθερή και σε ετήσια βάση ένταξής του στα δασικά έργα του Δασαρχείου Αμαλιάδας κρίνεται επιβεβλημένη. Η άμεση ένταξή του στο πρόγραμμα του 2018 είναι η πρώτη αντίδρασή μας.
 • Ο καθαρισμός του δάσους σε κάθε τμήμα του θα επιφέρει σε πραγματικό πεδίο εφαρμογής, τις διαμορφωμένες ελεύθερες ζώνες, χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Στα ελεύθερα αυτά διάκενα θα προχωρήσουμε στην ακριβή χωροθέτηση της τοποθέτησης των ξύλινων οικίσκων. Ο Δασικός νόμος 4280/2014 θα καθορίσει το ποσοστό κάλυψης των οικίσκων, συμπεριλαμβανομένου και της κάλυψης που απαιτούν οι κοινόχρηστοι και αθλητικοί χώροι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με κάλυψη στο 8% που αντιστοιχεί περίπου στα 60 στρέμματα επί των 820 στρεμμάτων η δυνατότητα τοποθέτησης ξύλινων οικίσκων εμβαδού 35τ.μ., με βάση έδρασης τα 20 μέτρα, η χωρητικότητα που διαμορφώνεται είναι περίπου 2500/ τετράκλινης δυνατότητας.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΞΥΛΙΝΟΥ ΟΙΚΙΣΚΟΥ

Ο προτεινόμενος ξύλινος οικίσκος έχει τις εξής προδιαγραφές και πλεονεκτήματα:

 • Κατασκευάζεται από ξύλο ελάτης
 • Είναι εμποτισμένος με ειδικά υλικά για να έχει βραδεία άκαυστη συμπεριφορά.
 • Φέρει αυτονομία στην αποχέτευσή του, χρησιμοποιώντας υπόγεια δεξαμενή που τροφοδοτεί τα λύματα με μύκητες που στην φάση υπερχείλισής τους το νερό είναι κατάλληλο για πότισμα του δάσους.
 • Ο ξύλινος οικίσκος έχει πολεοδομικό πλεονέκτημα γιατί κατατάσσεται στην κατηγορία των λυόμενων κατασκευών και δεν απαιτεί πολεοδομική άδεια. Η διαδικασία τοποθέτησής του περιγράφεται ως εξής:
 • Μεταφέρεται με πλατφόρμα σε τμήματα, τοποθετείται και εδράζεται στο έδαφος σε κοιλοδοκούς, συναρμολογούμενος με την ίδια ακριβώς διαδικασία, αποσυναρμολογείται χωρίς να αφήνει αποτύπωμα πολεοδομικής παρέμβασης στο δάσος.
 • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ – ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ο δήμος Ήλιδας όταν εκχωρηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η άδεια επέμβασης – χρήση για 50 έτη, αναλαμβάνει να υλοποιήσει το πλάνο εφαρμογής του εγχειρήματος

 • Προχωρά στην ίδρυση Δημοτικής Εταιρείας Λαϊκής Βάσης καθορίζοντας το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας τους.
 • Προχωρά σε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πολλούς και μικρούς επενδυτές. Εκπονεί αρχιτεκτονικό σχέδιο των ξύλινων οικίσκων με πλήρη και λεπτομερή περιγραφή των απαιτούμενων προδιαγραφών.
 • Έχουν χωροθετηθεί για την πρώτη φάση τουλάχιστον 200 θέσεις για την τοποθέτηση των πρώτων ξύλινων οικίσκων.
 • Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, ο οποίος κρίνει συμφέρουμε γι’ αυτόν να επενδύσει, παραλαμβάνει το αρχιτεκτονικό σχέδιο από τον Δήμο Ήλιδας και απευθύνεται με δική του επιλογή στον αντίστοιχο κατασκευαστή για να προμηθευτεί με δικές του δαπάνες τον αριθμό των οικίσκων που επιθυμεί, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Με δική του ευθύνη μεταφέρει και τοποθετεί τους οικίσκους σε προκαθορισμένες από τον φορέα διαχείρισης θέσεις. Ο κάθε οικίσκος μετά την τοποθέτησή του στο χώρο του Τουριστικού Χωριού, λαμβάνει νομική μορφή ονομαστικής μετοχής. Προτείνουμε επίσης ο επενδυτής να καταβάλει στον φορέα διαχείρισης ένα εφάπαξ τέλος εγκατάστασης για 50 χρόνια που προσδιορίζεται στα 5000 ευρώ ανά οικίσκο. Εδώ είναι σαφές ότι ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Δασικού Τουριστικού Χωριού με πηγή την αυτοχρηματοδότηση.
 • ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
 • Δίκτυο Ύδρευσης
 • Δίκτυο Ηλεκτροδότησης και Αυτονομία Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά – πάνελ)
 • Οργάνωση Πυρασφάλειας
 • Περίφραξη
 • Δίκτυο Αποχέτευσης δεν απαιτείται γιατί το μοντέλο των προτεινόμενων οικίσκων φέρει αυτόνομο σύστημα αποχέτευσης, με δεξαμενή που τροφοδοτείται με μύκητες και παρέχει στο τέλος νερό κατάλληλο για πότισμα.

Το οικονομικό μέγεθος που απαιτείται για τις περιγραφόμενες υποδομές, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στην ιδρυτική μας διακήρυξη και θα προϋπολογιστούν απόλυτα στην οριστική αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, καλύπτονται απόλυτα από την επιβολή εφάπαξ τέλους εγκατάστασης ανά οικίσκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, στην πρώτη φάση για εγκατάσταση των 200 πρώτων οικίσκων, τα έσοδα από την είσπραξη του εφάπαξ τέλους εγκατάστασης ανέρχονται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ.

 • ΗΛΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Περιγράφουμε αναλυτικά στην ιδρυτική μας διακήρυξη πως αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργία Ηλειακού Χωριού Απόδημου Ελληνισμού. Εδώ προτείνουμε την εφορμογή κινήτρων στην τοποθέτηση 10 οικίσκων ανά επένδυση, να δίνεται κίνητρο διαμόρφωσης παραθεριστικής κατοικίας με δική τους δαπάνη σε εμβαδόν 70 τ.μ..

 • ΔΑΣΟΣ ΣΑΒΑΛΙΩΝ ΕΚΤΑΣΗΣ 240 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Για την εν λόγω έκταση ισχύει το ίδιο μοντέλο εφαρμογής. Επισημαίνουμε ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον Δήμο Πηνειού, τα κοινά διοικητικά όρια επί των 240 στρεμμάτων δεν αποτελούν εμπόδιο, η εν λόγω έκταση να περιέλθει για αξιοποίηση στον Δήμο Ήλιδας.

 • ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ
 • Περιγράφουμε αναλυτικά στην ιδρυτική μας διακήρυξη ότι, η δημιουργία Δασικού Τουριστικού Χωριού έχει δυνατότητες στην ανώτερη μορφή λειτουργίας της, να παράγει σε ετήσια βάση 35.000.000 ευρώ, λαμβάνοντας ως διάρκεια τουριστικής σεζόν τις 100 ημέρες και όχι τις 200 ημέρες που με βάση το κλίμα ισχύει για την Ηλεία.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ

Ο οδικός άξονας υλοποίησης ου εγχειρήματος περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αίτημα Δήμου Ήλιδας προς Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων για έκδοση άδειας Επέμβασης – Χρήσης για 50 έτη της δασικής έκτασης των 820 στρεμμάτων στην Μαραθιά.
 • Ίδρυση Δημοτικής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης Α.Ε.
 • Καθαρισμός και Αναγέννηση των 820 στρεμμάτων Δάσους
 • Εκπόνηση Αρχιτεκτονικής Μελέτης Εφαρμογής
 • Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ξύλινου Οικίσκου
 • Διακήρυξη Επενδυτικού ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση σε πρώτη φάση 200 ξύλινων οικίσκων.
 • Επισημαίνουμε ότι, στην τοποθέτηση 10 οικίσκων ανά επενδυτή, προτείνεται κίνητρο να δίδεται χώρος 50τ.μ. για τη δημιουργία δικής του παραθεριστικής κατοικίας, με δικές τους δαπάνες κατασκευής.
 • ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Πλάνο τοποθέτησης 2.500 οικίσκων τετράκλινης δυναμικότητας, με τελικό σύνολο τα 10.000 κρεβάτια.

Είναι σαφές ότι η Αμαλιάδα στη φάση υλοποίησης του μεγάλου αυτού εγχειρήματος γίνεται πρωτεύουσα τουριστικού πλούτου, αλλάζοντας τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χάρτη του Νομού Ηλείας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα