Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022
24.5 C
Pýrgos

Διαιτησία: Τί συνέβη στη φάση που «σφύριξε» οφσάιντ ο Παυλόπουλος

spot_img

Το οφσάιντ «σηκώνονται» ή «υποδεικνύονται» μαθαίναμε παλιά. Δεν «σφυρίζονται». Αυτό το λέγαμε με την έννοια ότι την ευθύνη της υπόδειξης είχε ο επόπτης γραμμών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει βοηθός διαιτητή. Χθες στο γήπεδο του Βαρθολομιού, είχαμε το ασυνήθιστο φαινόμενο, ένα οφσάιντ να σφυριχτεί και να ανακόψει προσπάθεια του Ξενοφώντα  να φτάσει σε τρίτο γκολ.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Μια φάση που ο απλός φίλαθλος, όπως εμείς, αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη. Και βέβαια μπορεί δικαιολογημένα να αναρωτηθεί τόσο η ομάδα του Ξενοφώντα, όπως και ο καθένας ο οποίος βρέθηκε στο γήπεδο. Το επίσης πιο παράδοξο, είναι πώς και γιατί, ο Παυλόπουλος μετά από 85 λεπτά παιχνιδιού, με μια πολύ καλή διαιτησία, πήρε την απόφαση να «λεκιαστεί» με ένα σφύριγμα και μια απόφαση η οποία δεν ήταν της δικής του ευθύνης, αλλά του βοηθού διαιτητή Δημήτρη Ξυδού.

Το ψάξαμε λοιπόν και μάθαμε, μέσα από συλλογή πληροφοριών,  ότι όλη η απάντηση κρύβεται στην ενδοεπικοινωνία των διαιτητών.

Διαιτητής και βοηθός διαιτητή, όταν εκτυλίχθηκε η φάση, μίλησαν. Με τον βοηθό να κάνει μια κίνηση την οποία συνηθίζουν οι βοηθοί διαιτητές να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Λέει στην ενδοεπικοινωνία «οφσάιντ», αλλά δεν σηκώνει τη σημαία, περιμένοντας τον διαιτητή να ανταποκριθεί και αυτός, ώστε να λάβουν μια από κοινού απόφαση. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό, είναι επειδή ο βοηθός διαιτητή θέλει να πάρει και την άποψη του διαιτητή, ο οποίος από το κέντρο του γηπέδου, μπορεί να έχει διαπιστώσει κάτι που διαφεύγει του βοηθού διαιτητή, όπως για παράδειγμα να έχει παιχτεί η μπάλα από ένα πόδι αμυνόμενου, το οποίο θα καταστήσει τον επιτιθέμενο onside. Ανταποκρινόμενος ο διαιτητής Παυλόπουλος «οφσάιντ» και μέχρι να φτάσει στα αυτιά του Ξυδού αυτό, ο Παυλόπουλος έχει σφυρίξει, με τον βοηθό διαιτητή να σηκώνει μετά από ένα δευτερόλεπτο τη σημαία του, βγάζοντας προς τους θεατές την εικόνα ότι ο διαιτητής έχει πάρει την απόφαση «επάνω του».

Συνεπώς και πάντα με βάση τις πηγές μας από τους διαιτητικούς κύκλους, η απόφαση να υποδειχθεί χθες οφσάιντ, δεν ανήκει στον διαιτητή, αλλά κανονικά στον βοηθό διαιτητή, ωστόσο με τον τρόπο που έγινε, δόθηκε η εντύπωση προς τα έξω, ότι χωρίς να σηκωθεί πρώτα σημαιάκι, η απόφαση ανήκε στον διαιτητή.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα