Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
19.4 C
Pýrgos

Δικαίωση «μετά θάνατον» για τον Αστέρα η σημερινή ανακοίνωση της ΕΠΟ  

spot_img

Κληρονομιά το 50% των οφειλών της κάθε ΠΑΕ, παραμένει για πιθανή επάνοδο της ομάδας σε επαγγελματική κατηγορία και σύσταση νέας ΠΑΕ. Με τον τρόπο αυτό, τελειώνει η παρωδία του υποβιβασμού ομάδων στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, ώστε να αλλαχθεί το ΑΦΜ και χωρίς χρέη πλέον μια νέα ΠΑΕ να οδηγήσει στην ανώτερη κατηγορία. Δέκα χρόνια μετά, δικαιώνεται -ηθικά έστω-ο Αστέρας Αμαλιάδας, ο οποίος πού να βρει πλέον το δίκιο του, βλέποντας δυο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα, να του αποστερείται η δυνατότητα να ανέβει σε μια επαγγελματική κατηγορία, με το τρικ του υποβιβασμού και της διαγραφής των χρεών άλλων συλλόγων.

 

Το 2010, η ΠΑΕ Καλαμάτα, υποβιβάστηκε από τη Β΄ Εθνική στη Δ΄ Εθνική, με σκοπό να απαλλαγεί από τα χρέη της ιδιοκτησίας Γρηγορόπουλου. Ο νέος Πρόεδρος της ερασιτεχνικής Καλαμάτας, Γιώργος Ράλλης, ένας τετραπέρατος δικηγόρος, βρήκε το «παράθυρο» ίδρυσης νέας ΠΑΕ, απαλλαγμένης από χρέη. Και κάπως έτσι, ανέβηκε στη Football League, αποστερώντας από εκείνη την εξαιρετική ομάδα του Αστέρα, με Πρόεδρο τη Ρούλα Γκουβίτσα, να ανέβει, έχοντας τερματίσει στη δεύτερη θέση.

Το 2017, χάθηκε μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για τον Αστέρα, ο οποίος με διοικητικό επικεφαλής τον Θανάση Παπαγεωργίου, ήταν ο πρώτος επιλαχών στα μπαράζ, για την άνοδο στη Super League 2 (τότε Football League). Η ΠΑΕ Ηρακλής, η οποία είχε υποβιβαστεί λόγω χρεών από τη Super League 1, αν και έπρεπε να διευθετήσει ένα μεγάλο χρέος, πήρε την άνοδο τελικά, με την ΕΠΟ και την Κυβέρνηση να κάνουν τα «στραβά μάτια». Το αποτέλεσμα ήταν να παίξει ένα χρόνο ο Ηρακλής στη δεύτερη κατηγορία και στη συνέχεια να υποβιβαστεί στα ερασιτεχνικά, μη μπορώντας να αντέξει.

Δικαίωση «μετά θάνατον» για τον Αστέρα η σημερινή ανακοίνωση της ΕΠΟ

Τόσο η Καλαμάτα, όσο και ο Ηρακλής, είναι δυο ομάδες οι οποίες αν και άλλαξαν ΑΦΜ, διατήρησαν το ίδιο χρώμα, το ίδιο έμβλημα και το ίδιο γήπεδο. Τρία στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με ξεκάθαρη οδηγία της FIFA, δεν απαλλάσσουν από τα παλιά χρέη μια νέα ΠΑΕ, έστω και αν αυτή έχει αλλάξει ΑΦΜ. Αυτός ήταν και ο λόγος εξάλλου για τον οποίο πρόσφατα επέβαλλε ποινή απαγόρευσης μεταγραφών στον Άρη. Μπορεί για την ελληνική νομοθεσία η αλλαγή ΑΦΜ να απαλλάσσει από την ευθύνη τους νέους ιδιοκτήτες, ωστόσο σε διεθνές επίπεδο, η ερμηνεία των νόμων και οι άνθρωποι οι οποίοι τους ερμηνεύουν, είναι αρκετά σοβαρές σταθερές ώστε να αντιληφθούν ότι η αλλαγή ΑΦΜ δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο για να απαλλαγεί μια ομάδα από τα χρέη, να μην πληρώσει και να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Και το αθέμιτο του πράγματος, αποδεικνύεται όπως αναφέραμε και παραπάνω, με τον Αστέρα Αμαλιάδας, να του αποστερείται δυο φορές η δυνατότητα να παίξει σε μια επαγγελματική κατηγορία. Δυο φορές μέσα σε διάστημα δέκα ετών.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ 

Με ανακοίνωσή της σήμερα η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΕΠΟ ξεκαθαρίζει τι ισχύει όσον αφορά στις ποδοσφαιρικές οφειλές των νέων ΠΑΕ που αποτελούν «κληρονόμοι» παλαιών ΠΑΕ , έχοντας ίδια ή ανάλογη επωνυμία και ίδιο ή ανάλογο σήμα και χρώματα:

Σε συμφωνία με το Παράρτημα I, Άρθρα 4, 5 του ΚΑΠ και το Άρθρο 45 του Κανονισμού Αδειοδότησης:

«κάθε νέα Π.Α.Ε., που ιδρύεται (με την ίδια ή ανάλογη επωνυμία και το ίδιο ή ανάλογο σήμα και χρώματα) ευθύνεται για τις ποδοσφαιρικές οφειλές σε ποσοστό 50% αυτών, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την Π.Α.Ε. που υποβιβάστηκε και έχει τεθεί σε εκκαθάριση».

Βάσει των παραπάνω, καλούνται οι πιστωτές των εταιρειών που εμπίπτουν στην εν λόγω διάταξη να γνωστοποιήσουν στην Διεύθυνση Αδειοδότησης τις υφιστάμενες οφειλές προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά (τελεσίδικες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων, συμφωνίες διακανονισμού/εκχώρησης, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, εντολές πληρωμής κλπ)“.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα