ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δικαιώθηκε ο Λυμπέρης – Υλοποίησε ο Χριστοδουλόπουλος (φώτο)


Ο κ Φάμελλος ανακοίνωσε μία οριστική Λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων .

Χθες στην Ηλεία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Φάμελλος και ανακοίνωσε τη μονάδα επεξεργασίας διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία.Ο υπουργός επισκέφθηκε τα έργα διαχείρισης απορριμάτων ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ και ΚΟΝΙΔΕΙΚΩΝ .

Θα μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των απορριμμάτων, απομακρύνονται τα δέματα από τα ΚΟΝΙΔΕΙΚΑ και δρομολογείται μία λύση για το ΠΟΤΟΚΙ.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος συμμετείχε στην συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας στη Γαστούνη αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί την περιοχή της Τριανταφυλλιάς και την περιοχή των ΚΟΝΙΔΕΙΚΩΝ.

Ουσιαστικά από ότι φαίνεται χθες δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με μειωμένη την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σε σχέση με το αρχικό σχεδιασμό.

Ο κ Φάμελλος εξήγησε πρότεινε και έχει εγκριθεί από διοικητική επιτροπή υπουργείου περιβάλλοντος, Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείο Εσωτερικών ενώ έχει προηγηθεί και διαπραγμάτευση με τον προσωρινό ανάδοχο του έργου που είχε θετικό αποτέλεσμα και αποσκοπεί στην οριστική και βιώσιμη λύση  και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς και άμεση ένταξη του έργου της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με στο ΕΣΠΑ εντός του Φεβρουαρίου.

Ο κ Φάμελλος συμπεριέλαβε στην οριστική λύση στην κατασκευή ΚΔΑΥ στο νομό Ηλείας κοντά στη ΜΕΑ ώστε τα ανακυκλωσιμα  να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα πράγμα που ακυρώνει στην πράξη την ανακύκλωση και επιβάρυνε με υπέρογκα κόστη μεταφοράς και διάθεση υπολειμμάτων τους πολίτες.

Επίσης προανήγγειλε ασφαλή και υγειονομική διάθεση των δέκα χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων  αποθεμάτων 10,000 τόνων προς επεξεργασία στη μονάδα επεξεργασίας και αποκατάστασης της περιοχής. Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα διατεθεί κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στη συγκεκριμένη πρόταση του κυρίου Φάμελλου για την κατασκευή στην ΚΔΑΥ στην περιοχή των ΚΟΝΙΔΕΙΚΩΝ υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις όπως του δήμαρχου Ήλιδας και πρόεδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Χριστοδουλόπουλου που ανέφερε ότι δεν μπορεί να συναινέσει χωρίς προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα και μετά να δοθεί απάντηση από το δήμο Ήλιδας.

Αρνητικός ήταν όμως και ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης όπου ήταν παρών σε όλες τις  κινήσεις του κυρίου Φάμελλου κατα την επίσκεψη του.Ο κύριος Γιάννης Λυμπέρης ξεκαθάρισε στον Υπουργό, ότι δεν θα αποδεχτεί κάτι τέτοιο και στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου και αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση κατά πλειοψηφία οποίος θα κινηθεί ώστε να ακυρωθεί καθώς η περιοχή των ΚΟΝΙΔΕΙΚΩΝ είναι επιβαρυμένη και υπάρχει Μελέτη αποκατάστασης του χώρου, ενώ προβλέπεται η κατασκευή και στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς.

Μετα από όλα αυτά ο κύριος Φάμελλος Δεν δεσμεύτηκε για την πρόταση αυτή στα ΚΟΝΙΔΕΙΚΑ  και είπε ότι η απομάκρυνση των δεμάτων ούτως ή άλλως θα προχωρήσει και βλέπει θετικά οποιαδήποτε άλλη πρόταση για άλλη θέση.

Ο δήμαρχος Πύργου κ.Λιατσής παρενέβη και πρότεινε να κατασκευαστεί ΚΔΑΥ  στον δήμο Πύργου καθώς υπάρχει χώρος (παλιό εργοστάσιο) που μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σύντομα αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και όπως εξήγησε ο κ Φάμελλος με τις παραπάνω προτάσεις και λύσεις μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση έως και 50% στα ανταποδοτικά τέλη που βαρύνουν τους πολίτες πραγματικά και ουσιαστικά.

Όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνετε αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας. Επίσης ο κ Φαμελλος προανήγγειλε την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της περιφερειακής ενότητας Ηλείας ενώ θα προχωρήσει η διαδικασία για το χορό απόθεσης δεμάτων απορριμμάτων στο ΠΟΤΟΚΙ  του δήμου Πύργου αφού προηγηθεί μελέτη που θα εκπονήσει ο δήμος Πύργου.

ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Γιώργος Γεωργιόπουλος πρότεινε και ανάλαβε η περιφέρεια της την εκπόνηση της Μελέτης για το ποτό κι ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε από το Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή .

Υπέρ των προτάσεων που κατέθεσε ο υπουργός περιβάλλοντος τάχθηκαν όλοι οι δήμαρχοι του Νομού Ηλείας.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ Φάμελλος σχολίασε: «από τη μεριά της κυβέρνησης πετύχαμε μία συμφωνία προς οφελος του νόμου ,των ΟΤΑ και των πολιτών. Κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτούμε τις αναγκαίες υποδομές που προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον τη δημόσια υγεία την οικονομία και την ανάπλαση της απασχόλησης με τα νέα έργα είναι προφανής. Τουλάχιστον 50 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στα δυο νέα έργα ενώ πάνω από 200 απασχοληθούν κατά την κατασκευή τους».