Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού για την πολιτιστική δημιουργία
Η υποστήριξης της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πολιτισμό απασχόλησαν την συνάντηση εργασίας που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Ιάσονα Φωτήλα.
Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σύγχρονων δημιουργών
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δράσεις του Υπουργείου και η πρωτοβουλία «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο να ενισχύσει φορείς και συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς, για υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης και παροχής αιγίδας για πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου. Όπως υπογράμμισε ο κ. Φωτήλας, το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει αρωγός σε μία σειρά από δημιουργικές δράσεις που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν το πολιτιστικό αποτύπωμα σε όλη την Ελλάδα. Η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση και προσβασιμότητας των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα» βρίσκεται στον πυρήνα της δράσης του Υπουργείου, ενισχύοντας τις τέχνες με μόνο στόχο την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της πολιτιστικής κουλτούρας "Ενισχύουμε τον πολιτισμό,
στηρίζουμε τους καλλιτέχνες, δημιουργούμε ανάπτυξη", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Φωτήλας.
Από την πλευρά της, η κα. Αυγερινοπούλου, που έχει επιδείξει έντονο, διαχρονικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ηλείας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς και καλλιτέχνες της περιοχής για να προβάλλει το έργο τους. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο στηρίζει δράσεις στον τομέα της τέχνης, στη μουσική, στον χορό, στον κινηματογράφο και τα φεστιβάλ, προσφέροντάς τους χρηματοδοτικά εργαλεία που τους επιτρέπουν να υλοποιήσουν την έμπνευσή τους. «Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζουν έμπρακτα την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και γίνονται αρωγοί στην ανάδειξη της δυναμικής της και συνεισφέρουν στη δημιουργία και ανάδειξη εστιών του πολιτισμού και σημείων πολιτιστικής αναφοράς, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς να εκφραστούν και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας. Στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και την εξωστρέφεια των σύγχρονων δημιουργών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δράσεις για την πρόληψη της κλιματικής κρίσης στον πολιτισμό
Την συνάντηση απασχόλησαν, εξάλλου, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πολιτισμό, θέμα που τέθηκε και στον υψηλού επιπέδου υπουργικό διάλογο στην COP29 στο Μπακού, με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, κα. Λίνας Μενδώνη. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από το 2019, εργάζεται εντατικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά.
Η κα. Αυγερινοπούλου, ως μέλος της ελληνικής αποστολής στην 29η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τόνισε την ανάγκη προληπτικών δράσεων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για να αντιμετωπιστεί η κλιματική τρωτότητα ενώ χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την μέριμνα της Κυβέρνησης και του υπουργείου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις κλιματικές απειλές.
Από την πλευρά του, ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ηγείται σε θέματα πολιτισμού και πρωτοβουλιών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, υιοθετούνται στοχευμένες προσεγγίσεις για τις πολιτιστικές υποδομές, τα μουσεία, τις πινακοθήκες, τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία, με στόχο την σταδιακή μετατροπή τους σε εγκαταστάσεις μηδενικού ισοζυγίου. Η δράσεις αυτές συνδέονται με τέσσερις άξονες κοινών δράσεων των χωρών της Μεσογείου και εδράζονται στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, την πράσινη μετάβαση για τις υποδομές πολιτισμού με μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών και την ενσωμάτωση συστημάτων γνώσης για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της πρόληψης.