ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΓΟΥ

Δράσεις του δήμου Πύργου για το πρόβλημα των αδέσποτων

  • 9
    Shares

Οι ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής Πύργου για την επίλυση του σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος πλαισιωμένος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αργυρόπουλο και την κτηνίατρο που έχει συνάψει σύμβαση με τον δήμο κα Δήμητρα Λέκκα.

Πρώτος ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε: «Αναμφισβήτητα αποτελεί πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής  κοινωνίας η ύπαρξη πολλών αδέσποτων ζώων και κυρίως σκύλων, που προκύπτουν από ανεύθυνη συμπεριφορά των ανθρώπων. Όμως από τη θέση της Αυτοδιοίκησης είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να μη το σκεπάσουμε.  

Εδώ και τρεις μήνες που έχουμε αναλάβει ασχοληθήκαμε και έχουμε κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για το πρόβλημα. Συζητήσαμε άμεσες λύσεις αλλά και προοπτικές γι’ αυτό και με το προσωπικό που ασχολείται με το ζήτημα έχουμε συχνές συναντήσεις.

Ήδη αναδείχτηκε μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό η κα Λέκκα ως η επιστήμονας που θα εφαρμόσει μια σειρά από δράσεις, εμβολιασμούς, στειρώσεις, αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών με τα άτυχα αυτά ζώα. Επίσης προβήκαμε σε αγορά σημαντικής ποσότητας σκυλοτροφών, υπάρχει η προοπτική δημιουργίας ενός καταφυγίου.

Μέσα από συναντήσεις που κάναμε με φιλοζωικές, όπου δεν καταφέραμε να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας και αυτό πρέπει να το εξαντλήσουμε, να ξέρουμε δηλαδή από ποιους υιοθετούνται πολλά αδέσποτα  τα οποία το πρόβλημά τους αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές. Είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να μένει σε εκκρεμότητα για πολλούς λόγους. Δεχτήκαμε την πρόταση κάποιων συμπολιτών να επιβάλλουμε ένα τέλος 50 λεπτών  το χρόνο  στους δημότες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε  μια συμβολική συμμετοχή όλης της κοινωνίας σε ένα πρόβλημα που το δημιουργεί η ίδια η κοινωνία.

Δεν αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα ως ποινικά αδικήματα, αλλά η κοινωνία όταν έχει προβλήματα οφείλει να αντιμετωπίζει συνολικά, προληπτικά και με πολιτισμό.  Σήμερα ήταν  να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν θα γίνει στα πλαίσια μιας διαδικασίας που έχουμε  ανακοινώσει ότι μια φορά το μήνα οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να φέρνει ένα θέμα προς συζήτηση με εισήγηση. Θα έλθει όμως σε μια επόμενη συνεδρίαση».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος είπε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε  τη διοίκηση του δήμου και με εντολή του δημάρχου, με την υπηρεσία Προγραμματισμού και συγκεκριμένα το τμήμα που έχει την ευθύνη  για την διαχείριση των αδέσποτων, συνεχίσαμε μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για την  επίλυση αυτού του προβλήματος. Και πραγματικά η συμβολή τόσο  της διευθύντριας  Προγραμματισμού  κας  Γούργουρα, όσο και των δύο υπαλλήλων  που απαρτίζουν το τμήμα αυτό της κα. Κατέβα και του κ. Μπαρτζιώτη, είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική.

Το πρώτο που κάναμε ήταν να θέσουμε σε ισχύ τη σύμβαση με την κτηνίατρο κα Λέκκα η οποία προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο, πάνω από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την προμήθεια σκυλοτροφών  και είμαστε σε θέση να πούμε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα προμηθεύουμε σκυλοτροφές σε ζωόφιλους, που ταΐζουν αδέσποτα σκυλιά, με σειρά προτεραιότητας και με βάση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. 

Επίσης εξετάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε διάφορα σημεία της πόλης, γίνεται έρευνα αγοράς και σύντομα θα πούμε περισσότερα γι΄αυτό.

 Όπως εξετάζουμε τις προτάσεις που έχουν γίνει για τη δημιουργία ενός καταφυγίου, εξετάζουμε διάφορα οικόπεδα. Όταν μιλάμε για καταφύγιο, μιλάμε για προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων, τα οποία θα περιθάλπονται, θα φιλοξενούνται εκεί και μετά θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης μας έχουν γίνει προτάσεις για την επιβολή ενός συμβολικού τέλους μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ, όπως και πρόταση  για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου».

Τέλος, η κτηνίατρος κα Δήμητρα Λέκκα είπε: «Το πρόγραμμα  φέτος εκτός από τη στείρωση,  τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση και τη σήμανση  με μικροτσίπ, περιλαμβάνει και τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών, τραυματισμένων  σκύλων , ακόμα και σκυλιών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Επειδή υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, θα πρέπει προσπαθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι  ώστε ο δημότες  να μάθουν  να στειρώνουν  τα ζώα τους και να τα τσιπάρουν. Ξεκινάμε από τα δεσποζόμενα και μετά πάμε στα αδέσποτα».


  • 9
    Shares