Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
25.1 C
Pýrgos

Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020: Συμβολική Τελετή Εναπόθεσης Οπλισμού στο Αγραπιδοχώρι

spot_img

Σύμφωνα με την παράδοση στην αρχαιότητα όποιος έφθανε ένοπλος στην «ιερά του Διός» Ήλιδα ήταν επιβεβλημένο να καταθέσει τον οπλισμό του στα σύνορα της χώρας και τα ξαναέπαιρνε όταν την εγκατέλειπε. Μάλιστα όσο διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε εχθροπραξία και πόλεμος έπρεπε να σταματά. Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στον πατέρα των Θεών και σε αυτούς προτάσσονταν αξίες όπως το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και η ευγενής άμιλλα. Προς επίρρωση δε αυτών το βραβείο δεν ήταν κάποιο πολύτιμο υλικό αγαθό αλλά ένα απέριττο κλαδί αγριελιάς, ο κότινος.

Φέτος στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου της Ήλιδας δύο πολεμιστές με αρχαία ενδυμασία και όπλα εναπόθεσαν τον οπλισμό τους και παρέλαβαν από ιέρειες (της σχολής χορού της κας Ζωής Ανδρίτσου) από ένα κλαδί ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, αυτοί με τη σειρά τους τα παρέδωσαν στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Αντισμήναρχο(Δ) Ιωάννη Κούρο και στον μαραθωνοδρόμο και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων, Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ Πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο ΠΝ, οι οποίοι ηγήθηκαν του 1ου Δρόμου του Ηρακλή (από την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου μέχρι την Αρχαία Ήλιδα). Τους δύο αθλητές δρομείς του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), πλαισίωναν εξαίρετα και διακεκριμένα μέλη του όπως η Αστυνόμος Α’ Μαρία Καρπαθάκη (προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO), ο Πυρονόμος Στέλιος Μπίσμπας (πανελληνιονίκης και με μεγάλες διακρίσεις στο εξωτερικό), η Πυρονόμος Ντενίζ Δημάκη (Πανελληνιονίκης Μαραθωνίου και τριάθλου), ο δρομέας υπεραποστάσεων Αντιπλοίαρχος(Μ) Αθανάσιος Μίχας κ.α. Στον 1ο Δρόμο του Ηρακλή συμμετείχαν μόνο αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα