32.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Δ.Κράλλης: Ώρα αλήθειας για τον δρόμο της Πηνείας

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

ΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΗΝΕΙΑΣ

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ – ΕΦΥΡΑ

 

Διεκδικούμε χρηματοδότηση 22 εκ. ευρώ για ολοκλήρωση του δρόμου ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – 111.

Στην ιδιότυπη , έκτακτη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε από τον Δήμαρχο Ήλιδας στις 24/12/2019, ανακοινώθηκε ως Χριστουγεννιάτικο δώρο  στους πολίτες της ΠΗΝΕΙΑΣ  η άμεση δημοπράτηση του έργου ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ – ΕΦΥΡΑ. Από θεσμικό καθήκον για την ορθή ενημέρωση των πολιτών κρίθηκε αναγκαία η παρούσα παρέμβασή μας . Επισημαίνεται ότι ως αιτία της ιδιότυπης συνέντευξης του Δήμαρχου Ήλιδας προβλήθηκε η εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη προς τον Δήμαρχο Ήλιδας να εξαγγείλει την άμεση δημοπράτηση του ΕΡΓΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ-ΕΦΥΡΑ. Εδώ είναι σαφές ότι η υπεράσπιση της αλήθειας  στο δημόσιο λόγο αποτελεί καθήκον για κάθε αυτοδιοικητική παράταξη. Οι πολίτες του Δήμου Ήλιδας  επιβάλλεται να γνωρίζουν το ιστορικό του έργου συνολικά καθώς και τον αναγκαίο ΟΔΟΔΕΙΚΤΗ των πρωτοβουλιών που θα κάνουν πράξη το όραμα δεκαετιών για την ολοκλήρωση και λειτουργία του ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ-111.

 

ΕΡΓΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΕΦΥΡΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 6.200.000 ευρώ ΜΗΚΟΣ ΟΔΕΥΣΗΣ 4 ΧΙΛΙΌΜΕΤΡΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Για το εν λόγω τμήμα έχει εκπονηθεί οριστική μελέτη οδοποιίας  από το μελετητικό γραφείο ΤΑΒΛΑ. Η εκπόνηση της μελέτης έγινε με διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης από την Περιφερειακή Αρχή ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ:

 1. Να έχει εκπονηθεί οριστική μελέτη οδοποιίας.
 2. Να έχει εγκεκριμένη Μ.Π.Ε. ( μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων).
 3. Να έχει το έργο οριστική ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α.
 4. Να υπάρχει κήρυξη απαλλοτριώσεων με δικαστική απόφαση.

Επισημαίνουμε ότι χωρίς τις 4 περιγραφόμενες προϋποθέσεις , η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ, δεν δίνει το πράσινο φως για δημοπράτηση του έργου . Για το εν λόγω έργο ,

σήμερα υπάρχουν η οριστική μελέτη, καθώς και εγκεκριμένη Μ.Π.Ε. (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Η οριστική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ σήμερα βρίσκεται στο στάδιο πρότασης για ένταξη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η πιο κρίσιμη όμως προϋπόθεση  είναι η κήρυξη των απαλλοτριώσεων , που σήμερα βρίσκεται στο μηδέν. Απαιτείται απόφαση κήρυξης απαλλοτριώσεων από την περιφέρεια  και καθορισμός ημερομηνίας εκδίκασης των απαλλοτριώσεων από το αρμόδιο δικαστήριο, με αποτέλεσμα μετά τον καθορισμό τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης από το δικαστήριο και την παρακατάθεση των χρημάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , τότε και μόνο τότε , η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, να δίνει την εντολή για δημοπράτηση του έργου. Από τις περιγραφόμενες διαπιστώσεις για το έργο , προκύπτει αδιάσειστα ότι δεν υπάρχει έως σήμερα ουσιαστική συμμετοχή στην εξέλιξη του έργου από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, ως φορέα δημοπράτησης του έργου καθώς και από τον Δήμαρχο Ήλιδας . Είναι σαφές ότι η εξαγγελία περί δημοπράτησης του έργου καθώς και η έκφραση ικανοποίησης εκατέρωθεν ότι υλοποιούν δεσμεύσεις  είναι χωρίς αντίκρισμα . Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , επιβάλλεται να αποδείξει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται την υλοποίηση του έργου ως προτεραιότητα του αυτοδιοικητικού της οράματος. Σήμερα έχει μόνο μια επιλογή , να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες ωρίμανσης του έργου και κυρίως να προωθήσει τον υπάρχοντα κτηματολογικό πίνακα για κήρυξη των απαλλοτριώσεων  βάσει έκδοσης ΔΙΚΑΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος Ήλιδας από εδώ και στο εξής  έχει καθήκον να παρέμβει διεκδικητικά και με αποτελεσματικότητα.

 

ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΧΑΒΑΡΙΟΥ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΜΗΚΟΣ ΟΔΕΥΣΗΣ 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Για το εν λόγω τμήμα  έχει εκπονηθεί οριστική μελέτη, από το μελετητικό γραφείο ΧΙΩΝΗ με εντολή από την Περιφερειακή Αρχή ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

 1. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
 2. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
 3. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Μ.Π.Ε.
 4. ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Επισήμανση: χωρίς τις 4 προϋποθέσεις που περιγράφουμε η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την δημοπράτηση του έργου. Για το εν λόγω έργο υπάρχουν έως σήμερα οι εξής προϋποθέσεις. Υπάρχει εγκεκριμένη οριστική μελέτη οδοποιίας. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Μ.Π.Ε. βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης της μετά την εκδίκαση ένστασης για οριοθέτηση ρέματος στο ΑΝΩ ΧΑΒΑΡΙ. Το έργο δεν έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. , δεν υπάρχει κήρυξη απαλλοτρίωσης και δικαστική απόφαση για καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, όπως περιγράφονται στον ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.

 

ΤΜΗΜΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – 111

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΜΗΚΟΣ 13 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Για το εν λόγω τμήμα  έχει εκπονηθεί οριστική μελέτη από το μελετητικό γραφείο ΤΑΒΛΑ με εντολή ανάθεσης επί ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΦΥΡΑ

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Για το εν λόγω τμήμα προβλέπεται νέα χάραξη σε αρκετά τμήματα του έργου με πρόβλεψη να συντομεύσει ο δρόμος. Το έργο περιλαμβάνει την παράκαμψη ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

 1. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
 2. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α.
 3. ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Μ.Π.Ε.
 4. ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ – ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Επισήμανση: χωρίς τις 4 προϋποθέσεις που περιγράφουμε , η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Π.Α. δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως για δημοπράτηση του έργου .

Για το εν λόγω έργο έως σήμερα υπάρχουν τα εξής δεδομένα;

Α. Υπάρχει εγκεκριμένη ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

Β. Υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μ.Π.Ε.

Γ. Το έργο δεν έχει οριστική ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α.

Δ. Δεν υπάρχει κήρυξη απαλλοτριώσεων , δεν έχει προσδιορισθεί η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων στο αρμόδιο δικαστήριο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Τώρα είναι ώρα ευθύνης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, να αποδείξει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα της πολιτικής της  το κρίσιμο αναπτυξιακό μέγεθος του έργου. Η επαλήθευση αυτής της βούλησης στο πραγματικό πεδίο της αυτοδιοικητικής πολιτικής αποτελεί στοίχημα για το μέλλον της ΠΗΝΕΙΑΣ. Ο τόπος σήμερα δεν έχει ανάγκη από παραγωγή επικοινωνιακού πλεονάσματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ  επιβάλλεται να παρέμβει διεκδικητικά και με αποτελεσματικότητα. Στο τέλος αυτού του οδοιπορικού ευθύνης και όταν όλα γίνουν πράξη τότε και μόνο τότε θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον μια κοινή συνέντευξη τύπου των Θεσμικών Εκπροσώπων ενώπιον του ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ για παρουσίαση του έργου σε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Η παρέμβαση της δημοτικής μας παράταξης αιτιολογείται ιστορικά, γιατί έχει αφήσει αποτύπωμα δράσης και πρωτοβουλιών , τα πέτρινα χρόνια της αδιαφορίας . Ειδικότερα για να γνωρίζουν οι πολίτες σήμερα, το 1988 επί Προεδρίας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΑΛΛΗ στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΚΑΤΩ ΠΗΝΕΙΑ εκδηλώθηκε πρωτοβουλία ( ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ) και ανασύρθηκε από τα συρτάρια της Νομαρχίας Ηλείας η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΤΟΥ 1964, που αφορούσε τον δρόμο της Πηνείας. Η πρωτοβουλία αυτή είχε αποτέλεσμα. Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ από το μελετητικό γραφείο ΓΟΥΜΕΝΟΥ επί Νομαρχίας ΑΛΕΚΑΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ. Η μελέτη άρχισε να υλοποιείται και σε πρώτη φάση δημοπρατήθηκε το 1996 το Τμήμα ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΔΑΦΝΗ με την διαμόρφωση ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ από ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ . Το έργο δημοπρατήθηκε από την πρώτη αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , επί Νομαρχίας Θανάση Ράλλη . Για την ορθή ενημέρωση των πολιτών , κρίνουμε χρήσιμο να πραγματοποιηθεί στο Σιμόπουλο ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας με μοναδικό θέμα , την παρουσίαση της μελέτης για το σύνολο του ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – 111.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΔΑΣ

24 ΧΡΟΝΙΑ 1996 – 2020 , με την φλύαρη σιωπή του εναλλασσόμενου παραγοντισμού και των κάθε μορφής αναπτυξιολόγων της ΠΗΝΕΙΑΣ διαχρονικά, η ολοκλήρωση του δρόμου παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο. Για την ολοκλήρωση του δρόμου ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ – ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – 111 σήμερα απαιτείται ρωμαλέα προσπάθεια και ατσάλινη θέληση των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ , με την ταυτόχρονη κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα για νικηφόρα έκβαση του εγχειρήματος.

 

Αγαπητοί Συμπολίτες

Είμαστε εδώ για την ΗΛΙΔΑ, για να αναπληρωθεί ο χαμένος αναπτυξιακός χρόνος συμβάλλοντας με την συμμετοχική μας δράση  στην διαμόρφωση συνθηκών γενικευμένης λαϊκής απαίτησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία του ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑ – ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – 111.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΛΛΗΣ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ 22-1-2020

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα