ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τα συχνά περιστατικά βίας παραβατικότητας και εγκληματικότητας δεν αποτελούν μόνο πολιτικό θέμα. Αποτελούν και νομικό ζήτημα, και μάλιστα συνταγματικού επιπέδου.
Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 5 παρ. 2 ότι «όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής» και στο άρθρο 5 παρ. 5 ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας», αυτό προφανώς δεν σημαίνει μόνο το αυτονόητο, ότι δηλαδή απαγορεύεται στο κράτος να αφαιρεί τη ζωή ή να βλάπτει την υγεία. Σημαίνει κάτι παραπάνω: ότι η κρατική εξουσία πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάσσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών, οποιαδήποτε και αν είναι η πηγή διακινδύνευσης, ακόμη δηλαδή και αν ο κίνδυνος προέρχεται από άλλους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα στην περιουσία (άρθρο 17 του Συντάγματος . Στο κράτος δεν απαγορεύεται μόνο να αφαιρεί χωρίς αντάλλαγμα την περιουσία των πολιτών. Πέραν τούτου, επιβάλλεται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες από ενέργειες προσβολής της ιδιοκτησίας τους που προέρχονται από τρίτα πρόσωπα.
Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην αναλογία αστυνομικών / κατοίκων με 478 αστυνομικούς να αναλογούν σε 100.000 κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο νούμερο το 2008 ήταν 350 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην κορυφή της λίστας η Κύπρος
Η Κύπρος έρχεται πρώτη στη λίστα στην ΕΕ με τον αριθμό αυτό να φτάνει στους 581. Η Κροατία στην δεύτερη θέση με 489 ανά 100.000 κατοίκους.
Μικρότερη αναλογία στην Ουγγαρία
Τη μικρότερη αναλογία (90 ανά 100.000 κατοίκους) εμφανίζει η Ουγγαρία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Δανία (με 140 και 186 αντίστοιχα).
Στον χάρτη της εγκληματικότητας στην Ελλάδα Στην 6η θέση βρίσκεται η Ηλεία
αυξήθηκαν ραγδαία οι αρπαγές τσαντών και κινητών, οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα ενώ αντίστοιχα μικρή ήταν η μείωση σε ανθρωποκτονίες και ληστείες σε σπίτια
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα γίνεται μία ληστεία κάθε δύο ώρες στην επικράτεια
Στατιστικά στοιχεία παραβατικότητας
2015-2018
Στο Δήμο Ανδραβιδας Κυλληνης(Τα στοιχεία είναι από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας)
Α.Τ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ 2015 – 2018
ΛΗΣΤΕΙΕΣ 6 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 2 33%
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 246 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 32 13%
ΚΛΟΠΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 79 ΒΡΕΘΗΚΑΝ 26 33%
Α.Τ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ 2015-2017
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 115 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 21 18%
ΚΛΟΠΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 56 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 6 11%
Α.Τ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2015-2017
ΛΗΣΤΕΙΕΣ 3 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 1 33%
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 190 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 25 13%
ΚΛΟΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 41 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 12 30%
Α.Τ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ –ΚΥΛΛΗΝΗΣ 2017-2018
Ληστείες 1 εξιχνιάστηκε 1 100%
Κλοπές διαρρήξεις 157 εξιχνιαστήκαν 23 15%
Κλοπές οχημάτων 53 εξιχνιαστήκαν 18 34%
ΣΥΝΟΛΟ 2015 ΕΩΣ ΚΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018
ΛΗΣΤΕΙΕΣ 10 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 4 40%
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 708 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 91 13% (617)
ΚΛΟΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 229 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 52 22%( 177)
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 947 ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 147 16% (800)
Η αστυνομική διεύθυνση Ηλείας δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Αστυνομικών που έχει το κάθε τμήμα στη δύναμη του , ούτε στοιχεία για την επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας καθ όσον αυτά αποτελούν απόρρητα αντικείμενα ασφαλείας και δεν δημοσιεύονται
Ο συνολικός αριθμός οχημάτων που διαθέτουν είναι 4
Από την προσωπική μου εμπειρία σας λέω επίσης ότι σχετικά με τη διαθεσιμότητα είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρή και πολλές φορές που έχω ζητήσει συνδρομή αστυνομικών δεν είναι εύκολο να γίνει γιατί απασχολούνται με προσαγωγές σε αυτόφωρα . Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τα αστυνομικά τμήματα
Όπως είδαμε και από τα στατιστικά στοιχεία της τετραετίας η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μικρή
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω , ότι τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση , όσο και οι διοικητές των Αστυνομικών τμημάτων και οι αστυνομικοί επιτελούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης την δουλειά τους και τα προβλήματα οφείλονται κατά την άποψη μου στην απελπιστική υποστελέχωση των τμημάτων
ΠΡΟΤΑΣH NA ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ .
Πρόληψη Παραβατικότητας προτάσεις
Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι δύο έννοιες που στη συνείδηση του πολίτη είναι συνυφασμένες με την αστυνομία και την προσπάθεια καταστολής τους.
Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο της καταστολής τους, αφού δηλαδή έχει λάβει χώρα η πράξη, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, ξεκινώντας μάλιστα από τοπικό επίπεδο.
Η πρόληψη της παραβατικότητας αποτελεί έναν νέο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, για την ελληνική πραγματικότητα και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο μέσω του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας
Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας είναι εκείνο που εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.
Η ευαισθητοποίηση των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου.
Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια του Δήμου για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη, αφού οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μεριμνούν για την προφύλαξη τους, ώστε να ελαττώνεται η περίπτωση θυματοποιήσής τους, αλλά και να λειτουργούν σε συλλογικό και συμμετοχικό επίπεδο λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις που εκπονούνται
- Ανταλλαγή ενημερωτικού εγγράφου για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των όμορων Συμβουλίων Παραβατικότητας που λειτουργούν ανά την επικράτεια.
- Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας να δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για παιδιά κατά της παραβατικότητας συνδυάζοντας συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.
- Προβολή μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής τους στο ευρύ κοινό των δημοτών.
- Σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εθελοντισμού του Δήμου δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να συμμετάσχουν στα προγράμματα και στις δράσεις . Το Συμβούλιο με τη σειρά του θα μπορεί να παρέχει πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους επιθυμούν εθελοντικά να ενισχύσουν το έργο και τις δράσεις του
- Δημιουργία μηνιαίου ενημερωτικού φύλλου με αναφορές σε παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές που διεπράχθησαν στο κάθε διαμέρισμα, ύστερα από ενημέρωσή τους από τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα μέσω δελτίου τύπου αλλά και τα προβλήματα που οι ίδιοι κατέγραψαν. Παράλληλα, εμπεριέχονται συμβουλές πρόληψης για τους δημότες και σχετικές πληροφορίες με τηλέφωνα και διευθύνσεις.
- Καθιέρωση επισκέψεωνσε σχολεία το μήνα σε κέντρα ηλικιωμένων, λέσχες φιλίας, τοπικούς συλλόγους όπου ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αφύπνιση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις Δημοτικές και Αστυνομικές αρχές.
- Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας σε συνεργασία με τοπικούς, σχολικούς συλλόγους κ.ά. θα δύναται να πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά.με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.
- Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών – στελεχών πρόληψης κατά τομείς όπως:- Οδική συμπεριφορά
– Παραβατική συμπεριφορά
– Σχολική και εξωσχολική βία
– Χρήση ναρκωτικών
– Κακοποίηση, εκμετάλλευση ανηλίκων
– Κακοποίηση, εκμετάλλευση γυναικών
“Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω , ότι τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση , όσο και οι διοικητές των Αστυνομικών τμημάτων και οι αστυνομικοί επιτελούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης την δουλειά τους και τα προβλήματα οφείλονται κατά την άποψη μου στην απελπιστική υποστελέχωση των τμημάτων “