«Βρήκαμε στην Ηλεία μια δεύτερη πατρίδα…»
Υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού
Με κατάνυξη η δέηση στο μνημείο των θυμάτων Κύπρου
Εκδήλωση μνήμης για τη φιλοξενία παιδιών από την Κύπρο στην ευρύτερη περιοχή της Γαστούνης το 1974 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο υπό την αιγίδα του Δήμου Πηνειού. Η επίσκεψη εκπροσώπων του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών Κύπρου 1974 εντάσσεται στο πλαίσιο προεργασίας για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για το θέμα από κυπριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.
Η ιστορία των παιδιών ξεκινά αμέσως μετά το δεύτερο κύμα της τούρκικης εισβολής, τον Σεπτέμβριο του 1974, όταν απομακρύνθηκαν ακτοπλοϊκώς από τη Μεγαλόνησο για να προστατευθούν αφενός από τις κακουχίες του ξεριζωμού αφετέρου από το ενδεχόμενο ενός νέου Αττίλα. Στην Ηλεία βρέθηκαν πεντακόσια εβδομήντα πέντε παιδιά που φιλοξενήθηκαν από ανάδοχες οικογένειες για σχεδόν ένα χρόνο, πριν τελικά επιστρέψουν στη Μεγαλόνησο ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν οι απόγονοι των οικογενειών της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής που άνοιξαν την καρδιά και τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουντα παιδιά της κυπριακής τραγωδίας και να τους προσφέρουν αγάπη, θαλπωρή και ελπίδα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμη συγγενείς των Ηλείων θυμάτων της τουρκικής εισβολής, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου της πόλης, εκπαιδευτικοί καθώς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
«Να διατηρήσουμε λαμπερή την ανέσπερη φλόγα της μνήμης»Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β’ στον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Μητρόπολη Ηλείας και ο τότε Μητροπολίτης Αθανάσιος στην πρωτοβουλία φιλοξενίας των παιδιών της Κύπρου εξαίροντας παράλληλα τη στάση του Ηλειακού λαού για το πνεύμα αλληλεγγύης,
αδελφοσύνης και αγάπης που επέδειξε.
Ιδιαίτερη μνεία στους ισχυρούς και ειλικρινείς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί τις τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τον κυπριακό ελληνισμό έκανε ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός· πρόκειται για δεσμούς που εδράζονται στην ύψιστη θυσία των Ηλείων υπερασπιστών της Μεγαλονήσου την περίοδο της τουρκικής εισβολής αλλά και στην φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών της Κύπρου. «Η κοινωνία της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής, την τραγική περίοδο του ξεριζωμού για τον χειμαζόμενο ελληνισμό, έπραξε το αυτονόητο· άνοιξε την αγκαλιά της σε αυτά τα παιδιά και τους προσέφερε με ανιδιοτέλεια θαλπωρή αλλά και ελπίδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αποτελεί ιερό καθήκον για τις επόμενες γενιές αφενός να διατηρηθεί λαμπερή η ανέσπερη φλόγα της μνήμης αφετέρου να προστατευθούν και να ενισχυθούν οι στενοί δεσμοί της κοινωνίας του δήμου Πηνειού με τη Μεγαλόνησο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών κ.Ανδρέας Θεοδοσίου αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν διαχρονικά την Κύπρο και την Ηλεία. «Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή αλλά οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές» τόνισε ο κ. Θεοδοσίου και συνέχισε«η λήθη δεν αποτελεί για εμάς επιλογή· οφείλουμε να αποδώσουμε οι ίδιοι την ιστορία καιόχι να την αφήσουμε στους ιστορικούς του μέλλοντος». Ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Μιχαήλ ανέσυρε στη μνήμη του την άφιξή του στην Ηλεία το 1974· «οι μνήμες παραμένουν ακόμη πολύ έντονες. Ήρθαμε σε έναν άγνωστο τόπο, χωρίς να ξέρουμε εάν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην Κύπρο, και βρήκαμε αγάπη και θαλπωρή».
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμη η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Βάντα Κοντούλη, ο πρόεδρος των πολεμιστών και τραυματισθέντων Κύπρου Νομού Ηλείας κ.Αθανάσιος Δαμασκόπουλος που στάθηκε ιδιαίτερα στους Ηλείους ήρωες που «χάθηκαν»κατά τη διάρκεια της εισβολής ενώ ο κ. Κώστας Λούρμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ανεξίτηλα σημάδια που «χάραξε» η τραγωδία της Κύπρου στους συγγενείς των Ελλήνων υπερασπιστών της Μεγαλονήσου.
Επιμνημόσυνος δέηση στην πλατεία Ελευθερίας
Λίγη ώρα νωρίτερα, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου Β’ τελέστηκε, σε κλίμα κατάνυξης, η επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα της Κύπρου στην πλατεία Ελευθερίας Γαστούνης. Αμέσως μετά την τελετή ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αγνοουμένων και Φονευθέντων Κύπρου από τον δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ασυνόδευτων
Φιλοξενηθέντων Παιδιών Κύπρου κ. Ανδρέα Θεοδοσίου και τους εκπροσώπους των πολεμιστών και τραυματισθέντων Κύπρου και των συγγενών των θυμάτων.