Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση για την Αγία Σοφία στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
Σημαντική επιτυχία παρουσίασε η εκδήλωση με θέμα “Αγία Σοφία: Η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών”, με ομιλητή των Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη Νοεμβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Εκδήλωση με θέμα “Αγία Σοφία: Η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών”, με ομιλητή των Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/11/2017 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Στην εκδήλωση παρέστει ο Μητροπολίτης Τρυφιλίας – Ολυμπίας κκ Χρυσόστομος.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία πλήθους κόσμου και οι αίθουσες του Δημαρχείου γέμισαν ασφυκτικά.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ Γερμανός τόνισε :«όλοι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον κ. Σπύρου με ιδιαίτερη χαρά. Γιατί μας έφερε στον Πύργο την Αγιά Σοφιά ώστε νοητώς να προσκυνήσουμε κι εμείς τη μεγάλη μας εκκλησία».
Ο Μητροπολίτης Ηλείας στην συνέχεια τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη όλων όσων σφαγιάστηκαν μέσα και έξω από την Αγία Σοφία .
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσής :
«Αγαπητέ μου Πρόεδρε σας καλωσορίζω.
Απόψε που μου προσφέρεται η ευκαιρία και η τιμή να σας προσφωνήσω δεν θα ήθελα να αναφερθώ μόνο στην μεγάλη σας πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών.
Αλλά θα ήθελα να στρέψω τις σκέψεις όλων μας πιο βαθιά στο παρελθόν, σ’ αυτό που δημιούργησε το πολυσύνθετο δώρημα του Θεού στους Έλληνες και προσδιορίζεται από τις λέξεις «Εθνική συνείδηση».
Η Αμερική και η Ελλάδα είμαστε δύο χώρες που ανεδύθησαν από το ζυγό της δουλείας χάρις στο πάθος τους για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Μαζί ενωμένοι πολεμήσαμε το 1914-1918 όταν άλλοι μας πολεμούσαν και τους δύο.
Μαζί πολεμήσαμε το 1941-1944, για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη, όταν άλλοι έμειναν ουδέτεροι έξω από τον αγώνα.
Από τότε μαζί πορευόμαστε, μαζί με ένα πανίσχυρο ιερό συνδετικό κρίκο, εσάς τα εκατομμύρια των Ελληνοαμερικανών.
Δεν είναι δυνατόν να διασπαστεί αυτή η αλληλεγγύη.
Δεν είναι λογικό.
Δεν είναι θεμιτό.
Η φιλία είναι για εμάς νόμος ιερός.
Ωστόσο κάποτε έρχονται μέρες βροχερές, κάποτε ένα σύννεφο χαμηλό σκοτεινιάζει τη γη. Αλλά γρήγορα ο ουρανός, ο καταγάλανος ουρανός μας, αιθριάζει και ξαναβλέπουμε τον ήλιο.
Τον ήλιο της χριστιανικής ανθρωπιάς και της διεθνούς δικαιοσύνης που φώτισε τα βήματα του Τζέφερσον (ελληνομαθούς, τρίτου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ) και του Φραγκλίνου (που είναι ένας από τους πατέρες του Αμερικανικού Έθνους) και που μένει, αυτός ο ήλιος, ως σήμερα σταθερά κοινός μας οδηγός.
Ειδικότερα κύριε Πρόεδρε,
Οι Έλληνες που ρίζωσατε στην νέα σας πατρίδα την Αμερική, ευνοήστε στο σημείο αυτό από την τύχη για δύο λόγους.
Πρώτα γιατί η Αμερικανική Πολιτεία με τη δημοκρατικότητά της, με τον αέρα της ελευθερίας που την διατρέχει, επιτρέπει άνετα και ανεμπόδιστα τον θαυμαστό αυτό συνδυασμό του πιστού Αμερικανού πολίτη, με τον ακλόνητο ψυχικά δεσμό προς την πατρίδα των πατέρων.
Πρώτα γι’ αυτό και ύστερα γιατί και η Ελληνική Πατρίδα, με τη δημοκρατικότητά της, με το πνεύμα της ελευθερίας που την διακατέχει καθιστά άνετο και εύκολο αυτό το διπλό ρίζωμα στις δύο χώρες.
Τα κοινά ιδανικά της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς βρίσκονται και στις δύο πλευρές.
Και αυτός ο συνδυασμός που ενσαρκώνεται στον Ελληνοαμερικανό, είναι συγκερασμός ευτυχισμένος και για τις δύο χώρες.
Αυτός πιστεύω κύριε Πρόεδρε, είναι ο λόγος, που ενώ τόσο ενδιαφέρεσθε και τόση δραστηριότητα δείχνετε στην κοινωνική και πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδιαφέρεστε εξίσου για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
Κύριε Πρόεδρε,
Κόντρα στην Ελληνορθόδοξη αμνησία και στους συμβιβασμούς, κάνετε αγώνα ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, να λειτουργήσει όχι μόνο μετά από αιώνες, αλλά να λειτουργήσει στους απανταχού ορθοδόξους το δικαίωμα και η απαίτηση ότι τον 21ο αιώνα του πολιτισμού, πρέπει να μπορούμε να προσευχόμαστε στην εκκλησία μας που είναι το σύμβολο της ορθοδοξίας, στην Αγία Σοφία που ενώνει την Ιερουσαλήμ με την Ακρόπολη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι απόψε στον Πύργο, την Πρωτεύουσα του Νομού μας, στην πιο μεγάλη πόλη δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, η ελληνική εκκλησία δια του σεπτού της ποιμενάρχη συμμετέχει σε αυτήν την πραγματικά σπουδαία εκδήλωση.
Η ελληνική εκκλησία που υπήρξε δημοκρατική, αντιφεουδαρχική, λαϊκή, σε μια ζωή περίπου 20 αιώνων, είναι παρούσα σε αυτήν την πανορθόδοξη πρωτοβουλία.
Ζοφεροί είναι οι καιροί μας.
Δεν ζούμε σε ήρεμη και ασφαλή περίοδο.
Ενεδρεύουν σε κάθε καμπή του δρόμου της ορθοδοξίας εχθροί ύπουλοι και ικανοί για έργο καταστροφής.
Με την δύναμη που μας χαρίζει η πίστη και οι σωφρονούντες και ιματισμένοι ας προχωρήσουμε ως παλαίμαχοι συναγωνιστές λευίτες και λαϊκοί με όλες μας τις δυνάμεις προς ενάν και ιερό στόχο να κτυπήσουν οι καμπάνες της Αγίας Σοφίας και ο στόχος ο ιερός της παγκόσμιας ενορίας για την επαναλειτουργία της να γίνει πραγματικότητα.
Ο θρησκόληπτος ηγέτης των Τούρκων Ταγίπ Ερντογάν, αυτός που ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης σε μια Πλατεία, δημόσια προσεύχετο στον Προφήτη του, απόψε θα επιθυμούσαμε να ήταν δυνατόν να ακούσει από τον Πύργο ένα απόσπασμα από την διαθήκη – επιστολή του ιδρυτού της μουσουλμανικής θρησκείας Μωάμεθ.
Έγραψε ο Μωάμεθ:
«Λοιπόν, όποταν τινάς από τους μοναχούς περιηγητάς θέλει κατοικήση εις κανένα όρος ή κορυφήν ή σπήλαιον ή χωρίον και τόπον οικούμενον ή περιγιάλι ή αμμουδιά ή εις μοναστήριον ή εκκλησίαν και οίκου ευκτήριον, εγώ είμαι εν μέσω αυτών προστάτης και φύλαξ αυτονών και όλων των πραγμάτων τους με την ίδιαν μου ψυχήν και με την βοήθειαν και προστασίαν μου και με όλον μου το έθνος διατί αυτοί είναι μέρος μου και τιμή μου.»
Όμως μέχρι η φωνή μας να φθάσει στα αυτιά του, εμείς πρέπει να ενθυμούμεθα αυτό που είπε ο Πίνδαρος ο λυρικός ποιητής από την Θήβα (500 χρόνια π.Χ), ότι «Θνήσκει το σιγαθέν» και με όλη μας τη ζωή να αγωνιστούμε για να ηχήσουν και πάλι οι καμπάνες της Αγίας Σοφίας και σ’ αυτό ο ρόλος σας κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ μεγάλος.
Εμείς θα σας ακολουθήσουμε.
Εγώ ως Δήμαρχος της Πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας, θα υπογράψω και θα γίνω μέλος της Παγκόσμιας Ενορίας.»
Κατόπιν ξεκίνησε η ομιλία του κ. Κρίς Σπύρου ο οποίος τόνισε:
«Ιστορικά μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες την 29η Μαΐου του 1453 είναι η πρώτη φορά που γίνεται και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γι` αυτό. Στις 29 Μάιου του 2018 που η Παγκόσμια Ενορία θα τελέσει το πρώτο Παγκόσμιο μνημόσυνο για αυτούς που ήταν μέσα και έξω από την Αγιά Σοφιά, την ώρα που ο Ερντογάν θα κάνει παρέλαση, έχω σκοπό να ζητήσω από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αυτό το μνημόσυνο να τελεστεί από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό»…
Ο κ. Σπύρου ζήτησε από τον Μητροπολίτη Ηλείας να είναι αυτός που θα τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία.
Συνεχίζοντας ο κ. Σπύρου τόνισε ότι: «η Αγία Σοφία δεν ήταν ποτέ τζαμί ούτε μουσείο. Θα παρακαλούσα να με αντιμετωπίσετε ως έναν απλό, αδικημένο, ορθόδοξο Χριστιανό που αισθάνθηκε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Χριστιανικό Κίνημα. Σκοπός της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας είναι η αποκατάσταση της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως λειτουργούσας εκκλησίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Σκοπός επίσης είναι η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Ναού Προσευχής για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου και ως της Βασιλικής της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης. Όπως ήταν η Αγία Σοφία πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανικό στρατό το 1453 μ.Χ.»
«Έχουμε δικαίωμα να απαιτήσουμε όλοι μαζί την απελευθέρωση του σύμβολου της Ορθοδοξίας. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε με 536 ψήφους υπέρ και ένα κατά να αποδοθούν όλες οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στην Τουρκία στους νόμιμους δικαιούχους. Και οι νόμιμοι δικαιούχοι είμαστε εμείς οι χριστιανοί ορθόδοξοι… εμείς, το εκκλησίασμα πρέπει να το απαιτήσουμε αυτό. Εμείς θα πάμε στις αρχές ης Τουρκίας να απαιτήσουμε και να ζητήσουμε να λειτουργήσει η Αγία Σοφία και να απελευθερωθεί το Πατριαρχείο μας. Εμείς θα πάμε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα τους πούμε: όπως έχουν δικαίωμα οι μουσουλμάνοι να πηγαίνουν να προσευχηθούν στη Μέκκα, όπως οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να προσευχηθούν στο τείχος των δακρύων, οι καθολικοί να προσεύχονται στον Άγιο Πέτρο, έτσι κι εμείς πρέπει να έχουμε το δικαίωμα –και το απαιτούμε- να προσευχηθούμε ελεύθερα, στην εκκλησιά μας, στην Αγία Σοφία»… συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου για να κλείσει την ομιλία του λέγοντας ότι: «Μαζί, σύντομα, θα λειτουργήσουμε την Αγία Σοφία μας»
Στην συνέχεια προβλήθηκαν δύο βίντεο. Το πρώτο αφορούσε τον Ναό της Αγίας Σοφίας και το δεύτερο μέρος της εκπομπής “60 minutes” αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.