Εκδήλωση – Ομιλία Σταμάτη Κριμιζή στον Πύργο

spot_img

Προτεινόμενα

Είναι από τις λίγες φορές που η αίθουσα της ΠΕ Ηλείας αποδείχτηκε μικρή! Από νωρίς είχε γεμίσει και ήδη την ώρα της έναρξης της εκδήλωσης να υπάρχουν και εκατοντάδες όρθιοι τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και στον προθάλαμο.

Τον διακεκριμένο Αστροφυσικό, συγγραφέα και ερευνητή, Σταμάτη Κριμιζή Ακαδημαϊκό, Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμου Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins,  πρώην Ανώτατο στέλεχος της ΝΑΣΑ, πλαισιωμένο από τον επίσης επιφανή Αστροφυσικό κ.Διον.Σιμόπουλο και τον γνωστό και καταξιωμένο ηθοποιό κ.Κώστα Καζάκο,είχαν την ευκαιρία να  θαυμάσουν το πρ. Σάββατο, στον Πύργο το κοινό της Ηλείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο ανάλογο βίντεο που επιμελήθηκε ο Αντ/δρος κ.Γιάννης Μισύρης.Συντόνισε ο Έφορος του Συλλόγου κ.Χρ.Σκυλλάκος

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Τραπεζικών Ηλείας .Ο πρόεδρος  κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, προλόγισε και  ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους τους και το κοινό  για την μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον αναφερόμενος  στο έργο του, την προσωπικότητά του.     Επίσης τους καθηγητές και μαθητές του 1ου Γυμνασίου για την έκθεση Αστροφυσικής που λειτούργησαν στο χώρο καθώς και αυτούς του 3ου Γυμνασίου για την συμμετοχή της εξαιρετικής Χορωδίας και συνέβαλαν για μια ακόμα ποιοτική και υψηλού επιπέδου διάλεξη και εκδήλωση του Συλλόγου τους.

Τον  ομιλητή , προλόγισε με τον παραστατικό τρόπο του,  ο εξαιρετικός συμπατριώτης μας αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ.  Διονύσης Σιμόπουλος με τίτλο ομιλίας του  «Ζωή σαν Διαστημική Οδύσσεια» αναφερόμενος αναλυτικά στην μακρά και άκρως επιτυχημένη καριέρα,όπως και τα επιτεύγματα του ομιλητή.

Αποσπάσματα από βιβλία του ομιλητή κατόπιν διάβασε με τον γνωστό του τρόπο ,ο επίσης Ηλείος Κώστα Καζάκος ,εισάγοντας και προετοιμάζοντας το κοινό,που  χειροκροτούσε συνεχώς τους μεγάλους αυτούς επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Κατόπιν ο ”οδηγός” κ. Στ. Κριμιζής  απογείωσε και καθήλωσε  το κοινό  αφηγούμενος   τη συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης  54 ετών , από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, και περιγράφεται στο βιβλίο του: Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, που ήδη κυκλοφόρησε.

Την συναρπαστική εξιστόρηση δίδαξε με το προσωπικό του παράδειγμα,δηλ. πόσα μπορεί να επιτύχει ένα παιδί από ένα μικρό μέρος,που στηρίζεται πρωτίστως  στην συνεχή προσπάθεια και εργασία. Αναφέρθηκε ακόμα στα 3Α όπως συνηθίζει να λέει, δηλ. Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία,που τήρησε σε όλη του τη ζωή.

Ακολούθησε η  ξενάγηση στο Ηλιακό ,που μέσω  οργάνων που πολλά  έχει σχεδιάσει, είναι ο μόνος επιστήμονας που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες της αστρικής γειτονιάς μας. Η πρώτη του επιτυχημένη αποστολή ,όπως είπε, ήταν ήταν η εκτόξευση του «Mariner 4» το 1964 με προορισμό τον Αρη. Μέσα στα 50 χρόνια επιτυχιών υπήρξε, ωστόσο, και μία αποτυχία, την οποία φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει και ήταν η αποστολή του CONTOUR όπου το μικρό διαστημόπλοιο καταστράφηκε. Διηγήθηκε ακόμα τις 24 ώρες «αγωνίας και τρόμου» που πέρασε με την ομάδα του όταν «χάθηκε» το διαστημόπλοιο «New Horizons» στον μακρύ δρόμο προς τον Πλούτωνα, αλλά και όταν το σκάφος της αποστολής NEAR παραλίγο να «ακυρώσει» το ραντεβού του με ένα σύστημα αστεροειδών στα τέλη του ’90

«Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου».

Μέσα από την αφήγηση του σπουδαίου επιστήμονα «ταξιδέψαμε» μαζί με το σκάφος της αποστολής NEAR στον αστεροειδή Έρωτα, με  το Cassini στον Κρόνο και τους δορυφόρους του, στον Άρη, τον Πλούτωνα,  την Αφροδίτη και τον Δία που είναι καλυμμένος με πάγους. Ο ίδιος  εκτιμά ότι οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές θα είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους και με έναν τέτοιο τρόπο ότι θα γίνει η επανδρωμένη αποστολή στον Αρόη, τον οποίο θα πατήσουμε ως εξερευνητές και όχι ως άποικοι. « Οι πιθανότητες κατοικίας σε έναν πλανήτη με σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα και με θανατηφόρα για τον άνθρωπο ακτινοβολία στην επιφάνειά του είναι μηδαμινές.»

Αρία, κατέληξε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και γενικότερα της ποιότητας ζωής στο δικό μας”διαστημόπλοιό”,τη Γη. ”πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με βάση τα δεδομένα ο εποικισμός του διαστήματος είναι αδύνατος για τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια και συνεπώς η γη θα παραμείνει το σπίτι μας και πρέπει να το προστατέψουμε με κάθε τρόπο”

Ολοκλήρωσε την συναρπαστική του αφήγηση ο Ακαδημαϊκός Δάσκαλος,  με εξαιρετικές παραινέσεις και συμβουλές προς τους παρευρισκόμενους και κυρίως τη νεότητα, δίνοντας τους δικούς τους αγώνες «να μην αφήσουν τους Μήδους να διαβούνε»απαγγέλλοντας την κορωνίδα των αγαπημένων του ποιημάτων,γεμάτο με Αξίες Ζωής ,το «Θερμοπύλες» του Κ. Καβάφη εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων.

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούν ..

Εκτός των παραπάνω, στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο  ήταν ο Θεοφ.Επίσκοπος Ωλένης κ.κ.Αθανάσιος ,ο αιδεσιμότατος Νικ.Κατσιδήμας  ,ο Αντιπερ/ρχης κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος,ο πρώην βουλευτής κ.Μιχ.Κατρίνης ,ο Περιφ.Σύμβουλος κ.Δ.Κωσταριάς και Π.Πλατανιάς,η  αντ/ρχος κ.Α.Αγγελακοπούλου,ο αντ/ρχος Ηλιδας κ.Ν.Παναγιωτόπουλος, ο επικ.της ελασ.αντιπ..Γιαννης Αργυρόπουλος, ο Προεδρος του ΕΒΕ κ.Κ.Νικολούτσος, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ.Κων.Σμυρνής ο Υπ/της της 117 ΠΜ κ.Γ.Χριστοδούλου,ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.Νικ.Κατσαρος και οι πρώην προεδροι  κκ. Ν.Γαλανόπουλος και  Ε. Παπαγεωργίου,οι πρώην Νομάρχης  κ. Χαρ.Καφηρας, ο Δ/ντης Αθμιας Εκπ/σης κ.Ζεύλας,ο δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο πρώην Πρόεδρος του Δημ.Συμβ.κ.Στάθης Καννής,η κα Κωνσταντίνα Σακκα-Κυρίτση, Σχολική Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφερειακής Ενότητας Δ.Ελλάδας η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ, καθώς και της Μικτής Χορωδίας Πύργου κα Γ.Τζουανοπούλου ,μελη του ΔΣ και της Χορωδίας ,ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ,ο προιστ.ΚΕΠ,ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη” κ.Παπαγεωργίου,η πρόεδρος του ΕΕΣ κ.Τ.Τσεμπενέκα,ο Πρόεδρος των Χρωμάτων της Ηλιδας κ.Π.Αυγερινόπουλος , , τα στέλεχη της Εν.Παλ.Προσκόπων Ηλείας κ.Ανδρ.Γιατράς,Σπ.Μπαμπής ,Δ.Σαργέντης ,Γ.Τζαβέλλας ,του 1ου Σ Δ/Π κ.Γ.Καραμάνης , καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές σχολικών μονάδων,υπηρεσιών ,στελέχη τραπεζών κλ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα