ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, στο Κάστρο Χλεμούτσι


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα διοργανώνει στο Κάστρο Χλεμούτσι, στις 27 Μαΐου  2018 και ωρα 11: 30 π.μ, ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Κάστρου.

Ο θρυλικός και τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ανήλθε στο θρόνο στις 12 Μαρτίου του 1449. Πριν αναλάβει αυτοκράτορας στην Πόλη, ηγεμόνευσε στο Κάστρο Χλεμούτσι και συνδέθηκε άρρηκτα με την περιοχή. Ο Κωνσταντίνος εμπνεόμενος με σχέδια διάσωσης του Νέου Ελληνισμού από το χώρο της Πελοποννήσου χρησιμοποίησε τη Γλαρέντζα και το Χλεμούτσι ως ορμητήρια για την κατάλυση της Βαρωνίας των Πατρών. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπήρξε γενναίος, αποφασιστικός και συνετός Βασιλιάς. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αυτοκρατορία είχε επίγνωση της απελπιστικής πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης που βρισκόταν η Αυτοκρατορία. Έμεινε όμως πιστός στο καθήκον. Αντιστάθηκε μέχρι τέλους στους Οθωμανούς. Πολέμησε γενναία και έπεσε ηρωικά μαχόμενος πάνω στα τείχη της Βασιλεύουσας. Η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη. Κράτησε ζωντανή αυτή που ο Οδυσσέας Ελύτης κατονόμασε ως «Χρυσή γραμμή ατελεύτητη» στο πεζό του ποίημα «Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου». Δηλαδή κράτησε και εξασφάλισε με τον ηρωικό του θάνατο την ύπαρξη και παρουσία του Ελληνισμού στο διηνεκές. Την πολιτισμική εκείνη συνέχεια που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και την Ελληνιστική περίοδο και συνεχίζεται στο Βυζάντιο και το νεοελληνικό κράτος.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο φιλόλογος και ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής με θέμα : «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , ο τελευταίος των Βυζαντινών και ο πρώτος των Ελλήνων».

Ο Σαράντος Καργάκος ασφαλώς δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις . Είναι πνευματικός άνθρωπος με όλη τη σημασία της έννοιας. Φιλόλογος, ιστορικός και πολυγραφότατος συγγραφέας, βραβευμένος λογοτέχνης και μελετητής της ελληνικής φιλολογίας, της αρχαίας και σύγχρονης γραμματείας,  ο  Σαράντος Καργάκος έχει πολυσημαντο και πολυσχιδές εργο.Γράφει και λέει αληθειες , αγγίζει καυτά ζητήματα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και λειτουργεί σε πολλες περιπτώσεις ως η φωνή της συνείδησης μας.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ καλεί τους πολίτες του Δήμου και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Είναι πολύ σημαντικό στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να διατηρούμε την ιστορική μνήμη, να μαθαίνουμε και να εμπνεόμαστε από τη ζωή και το έργο των ηρώων μας. Ο Δήμος μας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της Δημοτικής Κοινότητας και όλων όσων εργάζονται για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και των αξιών του τόπου μας. Συγχαίρει την οργανωτική επιτροπή και όλους όσους εργάστηκαν εθελοντικά για τη μοναδική αυτή εκδήλωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής :

 

  • Επιμνημόσυνη δέηση.
  • Ομιλία από τον ιστορικό και συγγραφέα κ. Σαράντο Ι.Καργάκο με θέμα : «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος των Βυζαντινών και ο πρώτος των Ελλήνων».
  • Ανάγνωση αποσπάσματος του τελευταίου προ της Αλώσεως λόγου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου από τον κ. Χαρίλαο Καρβουνιάρη.
  • Απαγγελία ποιημάτων από την κα. Νικολέττα Πετροπούλου, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Κάστρου και μαθητές αυτού.
  • Τραγούδι σχετικά με την Άλωση, από τον καθηγητή μουσικής, πατέρα Γεώργιο Αναγνωστόπουλο.
  • Βυζαντινοί ύμνοι από την ανδρική χορωδία του κ. Δημητρίου Θανόπουλου.
  • Πέρας εκδήλωσης και περιήγηση στο μουσείο και στους χώρους του Κάστρου ¨Χλεμούτσι¨.

Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης