ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Εκτός χρηματοδότησης η Ηλεία για μελέτες μεγάλων έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

Η Ηλεία βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης  για μελέτες μεγάλων έργων  ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, που ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και αντίστοιχων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των ευρύτερων περιοχών:

Χαλκίδας, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Βόρειου Έβρου, Φωκίδας,  Κέρκυρας, Λέσβου,  Σαμοθράκης και Πάρου.

Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες, καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.

Η χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στις παραπάνω περιοχές της χώρας,  έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο γεγονός πάντως δείχνει πως η Ηλεία είναι ανέτοιμη από πλευράς μελετητικής ωρίμανσης για το ζωτικής σημασίας έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων…

Ωστόσο όπως δήλωσε ο  κ. Σωκράτης Φάμελλος «σύντομα θα χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και κάθε δήμος θα έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης της ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία και χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων. Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να επιταχύνουν το βηματισμό τους. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα».