29.2 C
Pýrgos
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Ενημέρωση από τον δήμαρχο Ήλιδας για τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Συνεχίζοντας τον κύκλο των ενημερώσεων, μετά τις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης μίλησε για ακόμα μια φορά… για όλα και για όλους. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ορίστηκαν και οι Επιτροπές, με τον δήμαρχο Ήλιδας να αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υγείας και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, την αντιπροεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού. Παράλληλα ο κ. Λυμπέρης ορίστηκε εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στην Ευρωπαϊκή ένωση Δήμων και Περιφερειών.

Αναφερόμενος στα θέματα της συνεδρίασης και παίρνοντας την αφορμή να καυτηριάσει όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ο κ. Λυμπέρης είπε:

«Η κεντρική διοίκηση της χώρας, όπως πάντα, δεν μας εξέπληξε, στον προϋπολογισμό του Κράτους μας έχει αφήσει απ΄έξω. Η χώρα συνήλθε, τα μνημόνια τελειώσανε, τα υπερπλεονάσματα έρχονται, δίνονται όπου και όπως δίνονται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση και τη μεγαλύτερη περικοπή στο 60% των πόρων που έπαιρνε, δεν υπάρχει πουθενά.

Η πρόταση η δική μας είναι πως πρέπει να πάμε σε μια πραγματική Αυτοδιοίκηση, σε μια πραγματική αυτονομία και σε μία πραγματική αποκέντρωση εξουσιών, το διαχώρισα από αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Αποκέντρωση εξουσιών. Η κάθε εξουσία, Κεντρική, που πρέπει για μένα να είναι επιτελική και Περιφερειακή, πρέπει να έχει σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες για να μπορεί να μετρήσει και τις δυνατότητές της.

Ο Λυμπέρης ως δήμαρχος πρέπει να κριθεί πρώτον από το αν νοικοκυρεμένα εισπράττει τους φόρους, όχι να εισπράττει τους φόρους ακίνητης περιουσίας ο Σταϊκούρας, ή το Τσακαλώτος, ή ο Αλογοσκούφης και να λέει τόσο τοις εκατό θα πάρουν οι δήμοι, αλλά επειδή τώρα έχουμε δυσκολίες δεν θα πάρετε τόσο, αλλά θα πάρετε λιγότερο, τώρα που έχουμε κρίση δεν θα πάρετε καθόλου και καταντάνε άνθρωποι του λαού, εκλεγμένοι, που έχουν πάρει πια την εξουσία και έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν τον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε, να γίνονται επαίτες για το τι θα δίνουν.

Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια αυτά που έχουν κρατήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιλαμβάνεστε αν αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί ποια θα ήταν η θέση μας;

Επομένως η πρότασή μου ήταν, εμείς αναλαμβάνουμε τις εισπράξεις για τους φόρους που μας αναλογούν. Θα το διευθετήσουμε για κάποιους φτωχούς δήμους, ορεινούς και νησιωτικούς που δεν θα μπορούν να έχουν φόρους πως θα επιδοτηθούν για να προχωρήσουν. Υπάρχει και η Εθνική Πολιτική, το Κεντρικό Κράτος, δεν θα αφήσουμε το ξερονήσι στο Αιγαίο να πεθάνει και να βουλιάξει όταν το υποβλέπουν οι Τούρκοι, προφανώς θα το διευθετήσουμε. Αλλά εμείς αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να εισπράξουμε, αναλαμβάνουμε και την ευθύνη μετά να ανταπεξέλθουμε ως προς το έργο μας και τις υποχρεώσεις μας στο λαό. Και κάθε 4 χρόνια ο λαός θα κρίνει ποιοι ήταν οι σωστοί και ποιοι ήταν οι λάθος.

Ποιοι είναι οι νοικοκυρέοι μια και είναι επίκαιρο, πέντε χρόνια πριν θυμάστε. Φάγαμε στη μάπα τους νοικοκύρηδες. Αυτοί οι νοικοκύρηδες μας νοικοκυρέψανε και τα κάνανε μαντάρα. Το κατάλαβε βέβαια ο λαός αυτό παρά τα fake news, παρά τις αλήθειες, παρά το ψέμα και είπε στον Λυμπέρη να αναλάβει. Τι να αναλάβει;

Να αναλάβει κατασχέσεις όταν το Κράτος έχει βγάλει ληξιπρόθεσμα και ο άλλος δεν τα έπαιρνε να πληρώσει και του τα έπαιρναν από το ταμείο; Εγώ το ανέβαλα αυτό, το διευθέτησα. Η υποχρέωση η οποία είναι ληξιπρόθεσμη και πρέπει να δοθεί, γιατί το έχω πει χίλιες φορές δεν έφταιγε ο Λυμπέρης ο δήμαρχος, ή ο κάθε δήμαρχος ή η Δημοτική Αρχή, έφταιγε το Κράτος που τα λεφτά που είχε υποσχεθεί να δώσει, δεν τα έδωσε. Και ο προγραμματισμός που έκανε η Δημοτική Αρχή Λυμπέρη να κάνει αυτές τις μελέτες γι΄αυτά τα έργα και αυτές τις προμήθειες, έπεσε έξω.

Όταν εγώ έχω υπολογίσει να μου δώσετε ενάμιση εκατομμύριο και εσείς μου λέτε «μηδέν» το 2011, όταν έχω υπολογίσει το 2012 ότι θα έχω ενάμιση εκατομμύριο και εσείς μου λέτε «μηδέν» και μιλάω μόνο για τη ΣΑΤΑ, προφανώς έπεσα έξω. Η ευθύνη μου λοιπόν στις υποχρεώσεις που έμειναν ανεκπλήρωτες δεν είναι δική μου, είναι δική σας.

Γι’ αυτό ήρθαν και αυτοί ένοχοι, όλων των κυβερνήσεων, δεξιών, μεικτών, συριζαίων και είπαν πάρτε λεφτά, 300 εκατομμύρια, 400 εκατομμύρια, 100 εκατομμύρια δήμοι, για να πληρώσετε αυτά τα χρέη που σας έρχονται. Ο κύριος ο προκάτοχός μου είπε όχι, φταίει ο Λυμπέρης, να του κάνετε έλεγχο να τον βάλετε φυλακή. Και έβγαινε μετά και έλεγε μου πήραν από το ταμείο 400 χιλιάρικα, 300, 100. Διευθετήθηκε λοιπόν και αυτό, είναι μικρό το ποσό, το είπαμε του Υπουργού, τα 40 εκατομμύρια που βάζει στους δήμους για ληξιπρόθεσμα.

Πρέπει να σας πω ότι σε εκείνη την περίοδο, την προηγούμενη πενταετία, υπήρξαν δήμοι με υποχρεώσεις μεγάλοι, της Αθήνας με υποχρεώσεις των 28 και των 38 και των 60 εκατομμυρίων που τις έληξαν, τις καθάρισαν.

Επομένως, από τη στιγμή που θα είμαστε υπεύθυνοι ως δήμοι να κάνουμε τις εισπράξεις, να κάνουμε τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον σχεδιασμό μας και να κάνουμε τα έργα μας, θα μπορεί και ο κόσμος να μας κρίνει, να μας ανανεώσει ή να μας πετάξει και να πει ο επόμενος. Εκείνη είναι η Δημοκρατία. Αυτή είναι η σωστή Δημοκρατία. Και δεν είναι κάτι που το λέω εγώ τώρα ανακαλύπτοντας την Αμερική ή τον τροχό, το εφαρμόζει η υπόλοιπη Ευρώπη. Η υπόλοιπη προηγμένη Ευρώπη την οποία θέλουμε να φτάσουμε αλλά είμαστε συνεχώς φτωχοί συγγενείς αυτό έχει. Αποκέντρωση εξουσιών».

 

Στο «τιμόνι» της Επιτροπής Υγείας

 

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης είπε: «Έγινα πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ. Εγώ το ζήτησα και επίτηδες πήγα. Το καταλαβαίνεται γιατί έγινα πρόεδρος. Βγάλαμε επιτροπές χθες, παρεμπιπτόντως να πω ότι με παρέμβασή μας, σε αυτό που μας αναλογούσε από τη δική μας παράταξη, Πρόεδρος του ΕΣΠΑ έγινε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος του Αιγίου, ένας άνθρωπος ικανός, ήταν και πριν 8 χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών. Την ξέρει την Αυτοδιοίκηση, με πρόταση δική μας και αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού, επειδή τον πρόεδρο τον ήθελε η πλειοψηφούσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, έγινε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας ο Γιώργος Γεωργιόπουλος. Με αγώνα, ήθελαν να τα πάρουν και τα δύο και πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Τους είπα κύριοι, είναι ντροπή μας η Ολυμπία να μην εκπροσωπείται.

Άρα λοιπόν αυτά κάνει ο Λυμπέρης. Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης της χώρας, η Αρχαία Ολυμπία με τον εκπρόσωπό της μπαίνει στην ανώτατη βαθμίδα της κεντρικών εκπροσώπησης των Δήμων Ελλάδας.

Εγώ λοιπόν ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, θα είμαι τετ α τετ συνομιλητής με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο ψηφισμένος νόμος του κράτους αυτή τη στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο λεγόμενος «Καλλικράτης», λέει ότι η Διοίκηση των Κέντρων Υγείας υπάγεται στους δήμους. Και η Διοίκηση των Νοσοκομείων υπάγεται στις Περιφέρειες. Έτσι είναι στην Ευρώπη και επειδή χρόνια τώρα λέμε πως πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, για να ανέβουμε και να βελτιώσουμε το επίπεδο των δημοτών μας.

Έτσι θα ήταν το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας αν είχε Διοίκηση από εμένα; Η από την Περιφέρεια; Έτσι θα ήταν το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου ή Γαστούνης;

Αυτά τα θέματα θα θέσω στην πολιτική ηγεσία και αυτός θα είναι ο αγώνας μου αυτή την τετραετία σε ότι αφορά στα θέματα υγείας. Γιατί το ΕΣΥ ευτελίστηκε, ξηλώθηκε. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή και μας ξευτιλίζει και μας πονάει βαριά.

Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να έρθει ένας γιατρός έμπειρος να πει το αυτονόητο, ότι μας λείπουν κρεβάτια; Ο ηλίθιος ο Λυμπέρης που τα έλεγε τόσα χρόνια αυτά σε κάποιους άλλους έξυπνους από εκεί που έλεγαν να κλείσει η Αμαλιάδα, να κλείσουν 100 κρεβάτια, ποιος τον άκουσε όταν τα έλεγε; Έπρεπε να πλημμυρίσει με την γρίπη ο τόπος, να διώχνουμε τα ασθενοφόρα πάνω – κάτω σαν τροχονόμοι να πηγαίνουν στην Πάτρα για να καταλάβουμε ότι αυτά τα κρεβάτια που έχουμε θέλουμε πιθανών και άλλα;

Τι μας λείπει; Μας λείπει το προσωπικό ξεκινώντας από τους γιατρούς, προχωρώντας στους νοσηλευτές και στο υπόλοιπο προσωπικό και κυρίως μας λείπει… ο κακός μας ο καιρός, το φτωχό μας το μυαλό. Αυτό μας λείπει, να το βάλουμε κάτω, να δουλέψει, να συνεννοηθούμε, να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο μας. Να πούμε στον κοσμάκη ότι πηγαίνοντας σε ένα νοσοκομείο είτε Αμαλιάδα, είτε Πύργο ότι θα λύσει το πρόβλημά του, δεν θα πεθάνει, θα έχει κάπου να ακουμπήσει. Και ότι θα φύγει από εκεί λύνοντας το πρόβλημά του, είτε δεν έχει τίποτα, είτε πρέπει να μείνει λίγες ώρες, είτε πρέπει να μπει να νοσηλευτεί, είτε πρέπει να φύγει να πάει να κάνει επέμβαση καρδιάς.

Πρόεδρος στην Επιτροπή Υγείας και για πρώτη φορά έτυχε σε μένα, να κάνω τα πρώτα ρεκόρ, πχ ήμουν ο πρώτος που είχε εκλεγεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, είμαι και ο πρώτος από την Ηλεία που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήμων και Περιφερειών. Και σας υπόσχομαι να αναλάβω ρόλο πρωταγωνιστικό για να παρέμβει και η υπόλοιπη Ευρώπη και όσο είμαστε Ένωση πρέπει να επιβληθούν οι Ευρωπαϊκοί νόμοι και πρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, όχι αυτές που μας επιβάλει η Ευρώπη, να περάσουν οι Διοικήσεις στην Περιφέρεια, να αναζωογονηθεί η Ελληνική Περιφέρεια, να αναπνεύσει το λεκανοπέδιο που το πνίξαμε στο μπετόν και σε αυτή την εξευτελιστική εικόνα, θάψαμε τον Παρθενώνα, το μεγαλύτερο μνημείο του Δυτικού κόσμου μέσα στα μπετά. Αυτοί είμαστε οι Έλληνες, αυτή η αθλιότητα είμαστε. Αυτή την αθλιότητα, πρέπει να βρούμε τα καλά μας, τα θετικά μας και να την εξαλείψουμε, γιατί πραγματικά μπορούμε να έχουμε μέλλον».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα