Ενημέρωση για τα αγροτικά δάνεια από τον υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης  Βασίλη Κόκκαλη

spot_img

Προτεινόμενα

Οι ρυθμίσεις  στα αγροτικά δάνεια κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που έγινε στο Επιμελητήριο Ηλείας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις  που θα ισχύσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Οι ρυθμίσεις αφορούν αγροτικά δάνεια φυσικών προσώπων , θα ισχύσει η αρχή της βιώσιμης οφειλής  που είναι κάτι σημαντικότατο.

-Ο αγρότης θα κληθεί να πληρώσει αυτό που μπορεί και όχι αυτό που του ζητούσαν οι εισπρακτικές εταιρείες το 2009 ή το 2010, διότι τα εισοδήματα έχουν αλλάξει δραματικά. Ακόμα προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας και των λογιστικών.

-Απομένει το κεφάλαιο, για το οποίο θα υπάρχει δυνατότητα έως και 60% διαγραφής σε αυτό , κατά περίπτωση. Εάν λ.χ.  κάποιος χρωστάει  100.000 ευρώ και η περιουσία του, το χωράφι, το τρακτέρ και το σπίτι του έχει αξία 40.000 ευρώ, δεν πρόκειται να πληρώσει πάνω από 30.000 ευρώ. Συνεπώς θα πληρώσει την εμπορική αξία της περιουσίας του, μείον 20% περίπου.

-Μία τρίτη σημαντική ρύθμιση έχει σχέση με τα δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου. Το 2004 αναγκάστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή να θεσπίσει το γνωστό νόμο των πανωτοκίων. Δυστυχώς η Αγροτική Τράπεζα δεν εφάρμοσε το νόμο όπως έπρεπε με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να πηγαίνουν στα δικαστήρια.  Η λύση δεν είναι το δικαστήριο. Αποφασίστηκε αυτός ο νόμος ξεκινάει να ισχύει εκ νέου. Συνεπώς όποιος αγρότης ή κτηνοτρόφος θεωρεί ότι είχε πανωτόκια, μπορεί εκ νέου να εξετάζεται ο φάκελός του.

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος , έθεσε στον κ. Κόκκαλη τα προβλήματα των παρεμβάσεων στο αρδευτικό δίκτυο καθώς  και των χρηματοδοτήσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα