14 C
Pýrgos
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Ενημέρωση ζητούν οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας για τα πυρηνικά στον Άραξο

spot_img

Στη χθεσινή συνάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκε, εκτός των άλλων και το θέμα της εγκατάστασης πυρηνικών στο αεροδρόμιο του Αράξου. Η Ενωση ζητάει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το αν έχουν ισχύ αυτοί οι σχεδιασμοί στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της Ένωσης για την συνεδρίαση:

«Στην Πάτρα σήμερα 2 Οκτωβρίου 2017 ημέρα και ώρα 16:00 στα γραφεία της Π.Ε.Δ., Αλεξ. Υψηλάντου 114-116, συνήλθε με την υπ’αριθ. 470/26 Σεπτεμβρίου 2017 πρόσκληση του Προέδρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα ημερήσιας διάταξης που αναφέρονται στην Πρόσκληση.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

 1. Παπαναστασίου Γεώργιος Δήμαρχος Αγρινίου – Πρόεδρος

 1. Λιατσής Γαβριήλ Δήμαρχος Πύργου – Αντιπρόεδρος

 1. Καρπής Αθανάσιος Δήμαρχος Ερυμάνθου

 1. Πελετίδης Κώστας Δήμαρχος Πατρέων

 1. Πρεβεζιάνος Ιωάννης Δημ. Συμβ. Δήμου Αμφιλοχίας

 1. Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου Αικατερίνη Δημ. Συμβ. Δήμου Πατρέων

 1. Γεωργόπουλος Διονύσιος Δημ. Συμβ. Δήμου Πηνειού

 1. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος Δημ. Συμβ. Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

 1. Ορλώφ Κυριάκος Δημ. Συμβ. Δήμου Δυτικής Αχαΐας
 2. Παπανικολάου Τιμολέων Δημ. Συμβ. Δήμου Αγρινίου

 1. Ρούσση-Ντζιμάνη Αγγελική Δημ. Συμβ. Δήμου Αγρινίου

 1. Τζανάκος Νικόλαος Δημ. Συμβ. Δήμου Πατρέων

ΑΠΟΝΤΕΣ:

 1. Καραπάνος Νικόλαος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου – Γραμματέας

 1. Γαλούνης Ερωτόκριτος Δήμαρχος Ξηρομέρου

 1. Μπαλιούκος Διονύσιος Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

 1. Νικολάου Χρήστος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

 1. Χριστόπουλος Κωνσταντίνος Δημ. Συμβ. Δήμου Πατρέων

 1. Αντωνακόπουλος Παναγιώτης Δημ. Συμβ. Δήμου Πύργου

 1. Μπιρλή Ελένη Δημ. Συμβ. Δήμου Πατρέων

 1. Τραπεζιώτης Δημήτριος Δημ. Συμβ. Δήμου Αγρινίου

 1. Μπίρμπα Ουρανία Δημ. Συμβ. Δήμου Πατρέων

Είναι επομένως παρόντες Δεκατρείς (13) επί συνόλου είκοσι ενός (21) μελών το Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας.

Στην συνεδρίαση είναι παρόντα και τα μέλη του Ε.Σ.: Κοντογιάννης Γεώργιος-Δημ. Συμβ. Δήμου Θέρμου – Αντιπρόεδρος Ε.Σ., Μεσσαλάς Δημήτριος-Δημ. Συμβ. Δήμου Πύργου.

Μετά την διαπίστωση απαρτίας , αρχίζει η συνεδρίαση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ (Π.Ε.Δ.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας κ. Γ. Παπαναστασίου, εισήγαγε το θέμα «Μεταφορά και Εγκατάσταση Πυρηνικών στη Βάση του Αράξου» και έδωσε το λόγο στον κ. Κ. Πελετίδη, Δήμαρχο Πατρέων να εισηγηθεί το θέμα.

Ο κ. Κ. Πελετίδης ανέπτυξε το θέμα και ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την ομόφωνη Απόφαση του Δήμ. Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση Αποφασίζει ομόφωνα Εγκρίνει το παρακάτω Ψήφισμα, κατ’ αναλογία της αντίστοιχης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων:

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από την Κυβέρνηση, ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στην Βάση του Αράξου. Θυμίζουμε ότι στην Βάση του Αράξου είχαν αποθηκευτεί πυρηνικές κεφάλες του ΝΑΤΟ από το 1962.

Αυτές απομακρύνθη καν το 2001 και με τους αγώνες του λαού μας. Η συγκεκριμένη Βάση είναι σταθερά ενταγμένη στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για μετασταθμεύσεις και εφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών σε νατοικές επιδρομές σε άλλες χώρες. Τώρα φαίνεται ότι ανοίγει νέος σχεδιασμός χρησιμοποίησης της με πυρηνικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους λαούς της περιοχή μας.

Ανησυχούμε λοιπόν γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και την ζωή του λαού. Ενδεικτικά αναφέρουμε την νέα συμφωνία που κυβέρνηση Συριζα-Ανελ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας.

Την συμμετοχή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι αμερικα-νατοικες βάσεις στην χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ότι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν έχουν ισχύ αυτοί οι νατοϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Απαιτούμε να τους σταματήσει. Με βάση τη σημερινή μας απόφαση, παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους Δήμους της περιοχής, εναντία στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη Βάση του Αράξου».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα