23.6 C
Pýrgos
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Εντατική επιτήρηση και επαγρύπνηση για την προστασία από την αφρικανική πανώλη των χοίρων

spot_img

Προτεινόμενα

«Εντατική επιτήρηση και επαγρύπνηση για την προστασία από την αφρικανική πανώλη των χοίρων»

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα με την ραγδαία διασπορά του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Βουλγαρία , ανακοινώνει ότι  κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων της περιφέρειας για την λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος. Επίσης η τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από τους υπεύθυνους των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων είναι επιβεβλημένη.

Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλης είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα ζωικά είδη. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα της νόσου στους χοίρους είναι υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ξαφνικός θάνατος με ελάχιστα συμπτώματα να προηγούνται, έμετος, αιμορραγία από τη μύτη ή το έντερο, διάρροια, ερυθρός ή μαύρος χρωματισμός στο δέρμα των αυτιών, του ρύγχους, της ουράς,  στα άκρα, στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, οίδημα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας, αποβολές, πρόωροι τοκετοί, λιποβαρή χοιρίδια. Η θνησιμότητα αγγίζει το 100%.

O ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή των χοίρων με μολυσμένους χοίρους, αγριόχοιρους, κόπρανα μολυσμένων ζώων ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων, με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή απορριμμάτων που περιέχουν ανεπεξέργαστο μολυσμένο κρέας χοίρου ή προϊόντα χοίρειου κρέατος και με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων (μπότες),  εξοπλισμού, ζωοτροφών κ.α.

Οι χοιροτρόφοι για να προστατεύσουν τα ζώα τους πρέπει να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα ανωτέρω συμπτώματα. Ειδικά οι κάτοχοι αγελαίων ή ημιεντατικώς εκτρεφόμενων χοίρων θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε περιορισμό των ζώων τους εντός περιφραγμένων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Οι υπεύθυνοι των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων θα  πρέπει να προβαίνουν στην απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από το σφαγείο, όπως επίσης στον καθαρισμό των χώρων αναμονής των ζώων, των λοιπών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, τηρώντας την ορθή διαδικασία απολύμανσης και την χρήση του απολυμαντικού στην σωστή συγκέντρωση. Επίσης η διασφάλιση ότι οι χειριστές, οι επισκέπτες και το προσωπικό των σφαγείων αποφεύγουν τις επισκέψεις σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι κυνηγοί αγριόχοιρων καλούνται να συμβάλουν στην επιτήρηση και πρόληψη εμφάνισης του νοσήματος ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων και λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης κατά την διαχείριση του θηράματος.

Επίσης στον τομέα των ζωοτροφών, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι (έμποροι, κτηνοτρόφοι, μεταφορείς) να τηρούν τη νομοθεσία των ζωοτροφών , δηλ. να προμηθεύονται ζωοτροφές μόνο από επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ζωοτροφών, να υπάρχει πλήρης επισήμανση σε αυτές, να τηρούν την ιχνηλασιμότητα και να ενημερώνουν την υπηρεσία μας για τις ζωοτροφές που φέρνουν από χώρες ΕΕ σε 5 εργάσιμες ημέρες από την άφιξή τους.

 

 

Tηλ. Επικοινωνίας : Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ  Ηλείας: 2621360158-173-157

Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής ΠΕ  Ηλείας: 2621360169-132

 

 

 

 

 

Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

 

Σπυροπούλου Παναγιώτα

α/α

 

 

Αγγελοπούλου Σταυρούλα

Πρoϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα