ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές αγροτικών φορτηγών


Εξιχνιάστηκαν έντεκα κλοπές ιδιωτικής χρήσεως φορτηγών, (αγροτικών) δυο κλοπές σε οικίες και τέσσερις κλοπές σε καταστήματα

Συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη δέκα μελών

Οι δράστες έκλεβαν οχήματα συγκεκριμένων τύπων και μάρκας κατά «παραγγελία» των κλεπταποδόχων

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονταν και δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη κλοπών αγροτικών φορτηγών.

Για την υπόθεση αυτή, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε χθες (26-6-2018) σε Αχαΐα και Ηλεία, από το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πατρών και Πύργου, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ηλείας και του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν χθες σε Αμαλιάδα, Πάτρα και Αίγιο, πέντε ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 18, 20, 27, 27 και 32 ετών, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα αδικήματα  της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Επίσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ακόμη εννέα ημεδαπών ανδρών, ηλικίας από 20 έως 33 ετών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και του 31χρονου αρχηγού της, οι οποίοι βαρύνονται με τις ίδιες κατηγορίες και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Επιπλέον, έχει σχηματιστεί σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών ανδρών, ηλικίας από 17 έως και 29 ετών, δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της συστηματικής και μεθοδικής έρευνας που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, εξιχνιάστηκαν συνολικά δεκαεπτά κλοπές, που είχαν διαπράξει οι δράστες, από τον Μάρτιο του έτους 2017 έως και τον Μάρτιο του έτους 2018, στην Αμαλιάδα, στον Πύργο, στη Γαστούνη, στα Λεχαινά, στη Μανωλάδα, στο Νεοχώρι Κυλλήνης, στην Πάτρα, στη Δυτική Αχαία και στο Αίγιο.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί εξιχνίασαν έντεκα κλοπές αγροτικών φορτηγών, τέσσερις κλοπές σε καταστήματα και δυο κλοπές σε οικίες.

Επισημαίνεται, ως προς την μεθοδολογία των δραστών, ότι διέπρατταν τις κλοπές των αγροτικών φορτηγών, έναντι χρηματικής αμοιβής και έπειτα από «παραγγελίες» που λάμβαναν από τους κλεπταποδόχους, οι οποίοι τους ζητούσαν συγκεκριμένους τύπους και μάρκες οχημάτων.

Στη συνέχεια, οδηγούσαν τα κλεμμένα οχήματα σε αυτοσχέδια συνεργεία, όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν, τα έβαφαν σε διαφορετικό χρώμα και τα πουλούσαν ως ανταλλακτικά, είτε τα πουλούσαν ολόκληρα.

Σε μια από τις περιπτώσεις, οι δράστες αφού έκλεψαν φορτηγό  στη Γαστούνη μετέβησαν σε κοσμηματοπωλείο στην ίδια περιοχή, όπου προσέκρουσαν με το κλεμμένο όχημα στην πρόσοψη του καταστήματος και στη συνέχεια αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :

  • Στην Αμαλιάδα, στην οικία του 31χρονου αρχηγού, ένα ιδιωτικής χρήσεως φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο έφερε κινητήρα, καρότσα και καμπίνα από ίδιας μάρκας αυτοκίνητο, που είχε κλαπεί τον Μάρτιο του 2017, στην Πάτρα.
  • Στο Αίγιο, στην οικία 33χρονου μέλους της οργάνωσης, που αναζητείται, ένα αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, δυο ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι αυτοκινήτων, μια τουρμπίνα αυτοκινήτου και ένα μοχλός οργάνου αυτοκινήτου.
  • Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των υπόλοιπων δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια επαναληπτική καραμπίνα, έντεκα φυσίγγια, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM και το χρηματικό ποσό των 5.230 ευρώ.

Επιπλέον, κατασχέθηκε ακόμη ένα ιδιωτικής χρήσεως φορτηγό αυτοκίνητο,  το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του 32χρονου συλληφθέντα και έφερε διαφορετικό κινητήρα από αυτόν που ανέγραφε η άδεια κυκλοφορίας, ενώ επίσης είχε εμφανή ίχνη παραποίησης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν στον Ανακριτή Αμαλιάδας.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας.