ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εξορμήσεις στη φύση από χιλιάδες κυνηγούς στην Ηλεία


Με σημαντικό ενδιαφέρον όσον αφορά την έκδοση  αδειών θήρας, ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος 2018-19 στην Ηλεία.

Ήδη στα κατά τόπους γραφεία των Κυνηγετικών Συλλόγων του Νομού έχουν προσέλθει εκατοντάδες  κυνηγοί, οι οποίοι προχώρησαν στην έκδοση αδειών προκειμένου να ασκήσουν με νόμιμο τρόπο το αγαπημένο τους χόμπι.

Ωστόσο  σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων, η έκδοση των αδειών θήρας αφοράει επί το πλείστον  τοπικές και περιφερειακές, λόγω οικονομικών δυσχερειών που  υπάρχουν!

Εξάλλου η νέα ρυθμιστική που υπεγράφη πρόσφατα από τον Ηλείο αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, μεταξύ άλλων προβλέπει την ημερήσια κάρπωση για το τρυγόνι στα 10 πτηνά ανά έξοδο, ενώ το όριο κάρπωσης για τους αγριόχοιρους επεκτάθηκε σε  10 για όλη τη χώρα.

Επίσης με άλλη απόφαση του κ. Φάμελλου, θα επιτρέπεται και εκτός κυνηγετικής περιόδου το κυνήγι κυρίως υβριδίων αγριόχοιρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ζημιών στις καλλιέργειες  λόγω  του υπερπληθυσμού τους.

Η  απόφαση προβλέπει τη σύσταση συνεργείων από τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στα οποία θα συμμετέχουν  δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.

Ωστόσο  για το θέμα αυτό αντιδρούν οι εκπρόσωποι των κυνηγών και συγκεκριμένα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, που ήδη έχει προχωρήσει σε ενημερωτικές  συναντήσεις με τους κυνηγούς των περισσότερων νομών, προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί σχετικό υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.