26.2 C
Pýrgos
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Εορτή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας

spot_img

Προτεινόμενα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΙΕΡΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ
ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΟ ΚΑΙ Η ΕΟΡΤΗ
ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!

«Ἄγγελοι καί ἄνθρωποι τῆς Παρθένου τήν εἴσοδον
τιμήσωμεν, ὅτι ἐν δόξῃ εἰσῆλθεν εἰς τά Ἅγια τῶν Ἁγίων».

Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου αγαπητοί μας, είναι μία από τις πιο σημαντικές και μεγαλύτερες εορτές προς το πρόσωπο της Παναγίας μας. Η Θεοτόκος είναι η αγιότερη ανθρώπινη ύπαρξη, η Οποία επιλέχτηκε από το Θεό ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κορίτσια, για να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαδικασία της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους και ολοκλήρου της δημιουργίας. Σε όλο τον κόσμο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν με σεβασμό και λαμπρότητα την εορτή αυτή. Η εορτή των Εισοδίων έχει ως στόχο να μας διδάξει πολύ υψηλές έννοιες γύρω από την προσωπικότητα της Θεοτόκου. Να μας μυήσει στην ασύλληπτα βαθιά θεολογία γύρω από την ανεπανάληπτη συμβολή Της, στην υλοποίηση του Θείου σχεδίου της Σωτηρίας του Κόσμου!

Η εορτή των Εισοδίων καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα κατά την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνει λόγο στις έγγραφες
παρακαταθήκες του, για την εορτή.

Στην καρδιά της Ορθοδοξίας μας, την Κωνσταντινούπολη, η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθιερώνεται γύρω στα τέλη του Ζ΄ ή τις αρχές του Η΄ αιώνα. Το γεγονός της Εισόδου της Παναγίας μας στον Ναό του Θεού, σε πολύ μικρή ηλικία (μόλις τριών ετών), μας δίνει την δυνατότητα μέχρι σήμερα να θυμόμαστε και να εορτάζουμε το μεγάλο και θαυμαστό αυτό γεγονός.

Βεβαίως, δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για το γεγονός. Πληροφορίες αντλούμε μόνον από την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία διέσωσε ικανό αριθμό γεγονότων. Η Παράδοση αυτή δεν παύει να είναι όπως γνωρίζουμε, ισόκυρη με την Αγία Γραφή.

Η είσοδος της Παναγίας μας στο Ναό αποτελεί κορυφαίο γεγονός στο Θεϊκό σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου. Η Θεοτόκος εισέρχεται στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου άπαξ του ενιαυτού εισήρχετο ο Αρχιερεύς για να προσφέρει το θυμίαμα και παραμένει εκεί μέχρι λίγο τον Ευαγγελισμό της, υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τιμά την Θεομητορική αυτή εορτή στις 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου καθώς επίσης και για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Τούτα τα Εισόδια είναι πολυσήμαντα: όπως οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου Την οδηγούν στο Ναό, κατά τον ίδιο τρόπο η Θεομήτωρ εισάγει τον καθένα από εμάς στον ιερό χώρο της Παρουσίας και της Λατρείας του Θεού. Το θυγάτριον του Θεού , κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, εισοδεύει στα Άγια των αγίων, ενώ η Ίδια αποτελεί τον καθαρώτατο Ναό του Σωτήρος και την Κιβωτό της Σωτηρίας.

Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε την ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν.

Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο την γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον Αρχιερέα Ζαχαρία τον μετέπειτα πατέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.

Ο Αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων,και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την χαρίτωσε και όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου.

Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Στην εικονογράφηση του γεγονότος των Εισοδίων της Θεοτόκου, βλέπουμε, στο κέντρο την Παναγία σαν μικρό τριετές κορίτσι, που όμως έχει όλη την ιερότητα της μέλλουσας Μητέρας του Θεού. Ο Ιερέας Ζαχαρίας ο μετέπειτα πατέρας του Προδρόμου, έχει ακουμπήσει ευλαβικά και στοργικά το χέρι του επάνω στην κεφαλη της. Την ευλογεί και την υποδέχεται στα άγια των αγίων, φορώντας ενδύματα λειτουργικά και διακριτικό της Ιερωσύνης στην κεφαλή του.

Η Παναγία στέκει με ιερή σιγή απέναντί του έχει τα χέρια της σε στάση ευλαβική και συγχρόνως κινητική απέναντί του, που δηλώνει την προθυμία και την χαρά της προσελεύσεώς της στον Ναό του Κυρίου. Αυτό είναι το σχέδιο και το θέλημα του Θεού και η προαιώνια βουλή του για την σωτηρία των ανθρώπων.

Το ίδιο ευλαβικά και με ιερή συγκίνηση εικονίζονται και οι γέροντες γονείς της Ιωακείμ και Άννα. Την παραδίδουν στα χέρια του Ζαχαρία με μια κίνηση πολύ εκφραστική, που δηλώνει την προθυμία τους να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό και να του αφιερώσουν το μονάκριβο παιδί τους, που το απέκτησαν μετά από πολλών χρόνων προσευχή και νηστεία και σε γήρας προχωρημένο. Όμως η αγάπη στο Θεό επισκιάζει τα σπλάχνα της στοργής της ανθρώπινης φύσης. Έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην παιδίσκη τους Μαρία, προσέχοντάς την με πολύ συγκίνηση.

Πίσω τους βλέπουμε πολλές νέες κοπέλες, να κρατούν λαμπάδες αναμμένες και να προπέμπουν την Παναγία οδηγώντας την στο Ιερό, όπου έμεινε σαν περιστερά ηγιασμένη και έγινε η λαμπάδα του Θεού, η κατοικία Του, ο ναός Του, το θυσιαστήριο και η λατρεία η ζώσα και καθαρά.

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου, παράλληλα εορτάζουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας. Γιορτάζουν όλοι εκείνοι και εκείνες, που τάχτηκαν για να εγγυούνται τα σύνορά μας και την ελευθερία μας. Που τάχτηκαν να προσφέρουν απλόχερα στο Κοινωνικό σύνολο, όποτε τους ζητηθεί. Γιορτάζει η Ελλάδα μας. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται νυχθημερόν κάτω από την κραταιά της σκέπη για την ελευθερία και τα δίκαια της Πατρίδος μας. Τιμούμε όλους εκείνους που με την επίκληση και μόνον του Ιερού Ονόματός Της αγωνίζονται και νικούν.

Η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Παναγία μας, ας είναι πάντα μαζί τους, να έχουν μόνιμη την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και να μένουν επί των επάλξεων του Εθνικού χρέους, υπερασπιζόμενοι τις προαιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος. Ο κατά γην,αέρα και θάλασσα φιλόχριστος Στρατός μας, να είναι Παναγιοσκέπαστος και Θεοσκέπαστος, έτσι ώστε να συνεχίζει την προσφοράν του, υπέρ της Πατρίδος και του Λαού μας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία από ώρα 7:00 έως 9:30 Π.Μ. Ας προσέλθουμε και ας εισοδεύσουμε και εμείς εις τον Ναό του Θεού όπως η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία είναι ένα δώρο της ανθρώπινης φύσεως στο Θεό, αλλά και δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και, όπως ένα δώρο μας γεμίζει με χαρά, έτσι και η Θεοτόκος, μας γεμίζει με πνευματική ευφροσύνη και χαρά, γιατί απλούστατα γέννησε την πηγή της χαράς, που είναι ο Χριστός. Ας την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει στον Υιό και Θεό της για τη σωτηρία του καθενός μας, για την παρουσία της χάριτος του Θεού στην καρδιά μας και την είσοδό μας στην Βασιλεία των Ουρανών. ΑΜΗΝ!

Επίσης σήμερα και αύριο στον Πύργο, εορτάζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Στρατοπέδου της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. (φώτο 5), το οποίο είναι αφιερώμενο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Σήμερα το απόγευμα και ώρα 5:30 μ.μ., θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ και θα ακολούθησει δεξίωση στο Κ.Ψ.Μ. της μονάδος.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ!
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα