Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022
16.7 C
Pýrgos

Εορτασμός στο Σ.Δ.Ε. Πύργου της επετείου 28ης Οκτωβρίου

spot_img

Εορτασμός στο Σ.Δ.Ε. Πύργου της επετείου 28ης ΟκτωβρίουΜε την προσήκουσα τιμή στους αγωνιστές της περιόδου 1940-1944, γιορτάστηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πύργου η επέτειος του ΟΧΙ και της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η αναβληθείσα λόγω σεισμού εορταστική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα προβολών και  εκδηλώσεων  του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η φιλόλογος κα. Βασιλική Διαμαντοπούλου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού Παιδείας από το Διευθυντή του σχολείου κο. Δημήτρη Αγγελόπουλο. Ακολούθησε το κυρίως μέρος της εκδήλωσης με ανάγνωση αποσπασμάτων από τον αγώνα του ’40 και την κατοχή και τραγούδια που απέδωσαν οι εκπαιδευόμενοι. Μερικά από τα αποσπάσματα που παρουσιάστηκαν ήταν: «Η γιορτή της σημαίας», «Στη σημαία μας», «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», «Το Έπος του ‘40», «Γελοιογράφοι και άλλοι Καλλιτέχνες για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο», «Κατοχή-Αντίσταση», «Η Μεγάλη Έξοδος» από το «Άξιον Εστί» του Οδ. Ελύτη, «Τα Γράμματα και οι Τέχνες στην Αντίσταση» κτλ., ενώ παρουσιάστηκε η πρώτη ελληνική ταινία κινούμενων σχεδίων: «Ο Ντούτσε αφηγείται».

Οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, ανάμεσα στα ιστορικά αποσπάσματα, τραγούδησαν τα: «Κορόιδο Μουσολίνι», «Ψηλά στης Πίνδου τα βουνά» του Μπαγιαντέρα, «Ένα το χελιδόνι» και «Ο μπλόκος» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ακολούθησαν Ελληνικοί χοροί, υπό τη διδασκαλία της κ. Μαρίας Κουτσούκου, γυμνάστριας στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, που χόρεψαν οι εκπαιδευόμενοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου: «Ελληνόπουλα» συρτός, «Ντελή Παππά» συρτός στα τρία, «Απόψε είδα το όνειρο» τσάμικος και «Της Τρίπολης οι λοχαγοί» καλαματιανός. Η εορταστική εκδήλωση έληξε με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Πύργου.

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα