ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΗΛΕΙΑ

Επέστρεψε το νερό στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων αλλά «στέρεψε»… από χρήματα!


Κανονικά ηλεκτροδοτούνται πλέον τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, αφού μετά τον διακανονισμό που εξασφάλισε ο δικηγόρος του Οργανισμού κ. Βασίλης Παπαδόπουλος με τη Δ.Ε.Η. (προκαταβάλλοντας το 25% της οφειλής και εξοφλώντας τα υπόλοιπα σε μηνιαίες δόσεις) επανασυνδέθηκε το ρεύμα και το νερό επέστρεψε στις βάνες των αγροτών.

Το ζητούμενο όμως είναι… μέχρι πότε;

Η συνολική οφειλή του ΤΟΕΒ Σαβαλίων ήταν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από την οποία εξόφλησε το 25% και διακανόνισε την εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε 24 δόσεις.

Η πληρωμή όμως του 25% της οφειλής σαφώς και «στέγνωσε» τα ταμία του Οργανισμού και κάποια στιγμή… θα έρθει και η ώρα της πληρωμής της πρώτης δόσης (και της δεύτερης και πάει λέγοντας).

Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο για τους παραγωγούς κλίμα, με τη μία καλλιέργεια μετά την άλλη να καταστρέφεται είτε… λόγω πανδημίας, είτε δυσμενών καιρικών συνθηκών πως θα απαιτήσει και το κυριότερο, πως θα εισπράξει ο Οργανισμός τις οφειλές των παραγωγών  – μελών του; (Και ο κάθε Τοπικός Οργανισμός σε ολόκληρο το νομό και ολόκληρη τη χώρα).

Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η πολιτική παρέμβαση και λύση που ζήτησε από τους βουλευτές του νομού στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Σε ένα μήνα, που έρχεται η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, οι πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού, πεπονιού κλπ θα έχουν αρχίσει να εξάγονται και όλες γενικά οι καλλιέργειες θα βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης ή συγκομιδής.

Τι θα γίνει αν τότε (κάτι που όλοι απευχόμαστε) «κατεβούν» και πάλι οι διακόπτες; Η καταστροφή θα είναι μονόδρομος…

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τουλάχιστον την καταστροφή… μπορούμε να την αποφύγουμε. Γιατί όλες οι προηγούμενες (Πάτρα – Πύργος, Πανεπιστημιακές Σχολές, συνέπειες πανδημίας κλπ_ μας «χτύπησαν» ανεπανόρθωτα…