Το ύψος του επιδόματος και οι προϋποθέσεις
Μέχρι και τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των νέων αυξημένων ποσών του επιδόματος γέννησης αλλά και η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων προκειμένου όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες να λάβουν αναδρομικά το επίδομα μητρότητας τον Απρίλιο.
H διάταξη για την μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023, συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε την Παρασκευή. Προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλεται ως επίδομα γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.
Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται πλέον σε:
- 2.400 ευρώ για το 1ο τέκνο (αύξηση 400 ευρώ)
- 2.700 ευρώ για το 2ο τέκνο (επιπλέον 700 ευρώ)
- 3.000 ευρώ για το 3ο τέκνο (αύξηση 1.000 ευρώ)
- 3.500 ευρώ για το 4ο ή περισσότερα τέκνα (αύξηση 1.500 ευρώ).
Το σημερινό κόστος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται λίγο πάνω από 45 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ ειδικά για φέτος αυξάνεται σε 90 εκατ. ευρώ λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023 στους δικαιούχους.
Αίτηση και προϋποθέσεις
Η αίτηση υποβάλλεται:
α) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή
β) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων.
Όσον αφορά τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, αυτά είναι:
- Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ,
- η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και
- να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση.
Από φέτος ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Επίδομα μητρότητας
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα. Διαφορετικά θα πρέπει να εξοφλήσει τις οφειλές προκειμένου να λάβει το επίδομα μητρότητας.
Η αναδρομική καταβολή του επιδόματος μητρότητας αφορά αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Το επίδομα μητρότητας δίνει τη δυνατότητα για εννέα μήνες να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 780 ευρώ ενώ προβλέπεται αύξηση αυτού από την 1η Απριλίου. Επομένως τα αναδρομικά που θα λάβουν θα αφορούν διάστημα έως και πέντε μήνες με ποσό που ανέρχεται σε 3.900 ευρώ.
Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.
Το επίδομα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.