ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΥΡΓΟΥ

Επικίνδυνο «Λιονταρόψαρο» αλιεύτηκε στα νερά του Κατακόλου!!! 


Επικίνδυνο «Λιονταρόψαρο» αλιεύτηκε στα νερά του Κατακόλου!!! 

 

Η μετανάστευση του άκρως τοξικού και επικίνδυνου «Λιονταρόψαρου» συνεχίζεται – δυστυχώς – με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι, μετά από την εμφάνισή του στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στα νερά της Ζακύνθου, «Λιονταρόψαρο» αλιεύτηκε χθες και στα νερά του Κατακόλου. Τη συγκεκριμένη φωτογραφία, με προειδοποίηση σε όλους για προσοχή, ανάρτησε στο Facebook ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης. 

Το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο αποτελεί έναν επικίνδυνο και απειλητικό θαλάσσιο εισβολέα. Το ψάρι αυτό ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Αποτελεί ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά. 

Τα 13 αγκάθια στη ράχη του και 4 στην κοιλιά του, είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. 

Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πέρα από όμορφο, είναι και ένα επικίνδυνο ψάρι καθώς μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων, εκτοπίζοντας κορυφαίους θηρευτές και μειώνοντας πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών.

Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά κάθε τέσσερις μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του.

Το Λεοντόψαρο είναι ιθαγενές του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδονησίας. Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του, και τα τοξικά αγκάθια του, αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το λιονταρόψαρο κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. 

Το Λεοντόψαρο εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Αιγαίο και ειδικότερα στα νερά της Ρόδου το 2015. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Λεοντόψαρο έφτασε στη λεκάνη της Μεσογείου μέσω της διώρυγας του Σουέζ…