Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
19.4 C
Pýrgos

«Επικοινωνώ άρα υπάρχω» – Οι «Παρεμβάσεις» στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου

spot_img

Αυτός ήταν ο τίτλος του βιωματικού εργαστηρίου με θέμα την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηλείας «Παρεμβάσεις» στο Σ.Δ.Ε. Πύργου στις 14 και στις 21 Ιανουαρίου.

Η επικοινωνία ως μια διαδικασία επαφής, αλληλοκατανόησης και αλληλοεπηρεασμού είναι μια κατάσταση που βιώνουμε όλοι καθημερινά τόσο με τους ανθρώπους γύρω μας σε διάφορα πλαίσια και μέσα από τους διάφορους ρόλους μας όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Κι ενώ χρειάζεται την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί, έχει όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματική.

Αυτές τις προϋποθέσεις διερεύνησαν οι εκπαιδευόμενοι, -ες του ΣΔΕ Πύργου στο συγκεκριμένο εργαστήριο έχοντας ως συντονίστρια την κ. Διονυσία Γκομώλη, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, που αφορούσαν τη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, οι συμμετέχοντες, -χουσες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τόσο με τα εμπόδια όσο και με τις δεξιότητες της αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε κινητοποίησε προβληματισμούς σχετικά με τις δεξιότητες της ενεργητικής ακρόασης, της σαφήνειας των μηνυμάτων και των ορίων και βοήθησε στη συνειδητοποίηση του ρόλου των στερεότυπων και των προκαταλήψεων ως παραγόντων ανασταλτικών για την επικοινωνία. Αντίθετα ο σεβασμός, η αποδοχή και η υπομονή αναδείχθηκαν από τους/τις εκπαιδευόμενους,-νες του ΣΔΕ Πύργου ως βασικές προϋποθέσεις της αποτελεσματικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα