14.7 C
Pýrgos
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Επιμελητηρίου Ηλείας: Ο Δρόμος Πάτρα – Πύργος

spot_img

Ο ΔΡΟΜΟΣ   ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ

 

Στο  Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ηλείας, τέθηκε για μια ακόμα φορά, το μέγα ζήτημα της Ηλείας, η οδός, Πάτρα – Πύργος (επί το ακριβέστερο με τα ως τώρα δεδομένα, Πάτρα-Βούναργο). Στην εισήγηση του  ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε σε όλα τα τελευταία γεγονότα, που  συνεχίζουν να «τροφοδοτούν» την «εγκληματική» καθυστέρηση εκκίνησης του έργου, εκφράζοντας  τους έντονους προβληματισμούς του, ότι ακόμα και αν εκκινήσει το έργο, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Επισημάνθηκε ως κύρια αίτια της καθυστέρησης, η κατάτμηση  του έργου.

 

Κατά την διάρκεια του συμβουλίου έγιναν τοποθετήσεις των μελών και συγκεκριμένα αναφερθήκαν τα έξης :

 

Είναι πανθομολογούμενο πως η κατάτμηση του έργου έχει επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, εκφράζοντας και έναν επιπλέον φόβο, ότι ακόμα και αν ξεκινήσει, δεν θα  προλάβει να ολοκληρωθεί το 2022 όταν θα ολοκληρώνεται λογικά το  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει μια κεντρική εισήγηση από τον Πρόεδρο, που να συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές του προβλήματος, και να παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίσης να υπάρξει ενεργοποίηση και για  τον οδικό άξονα  Πύργος – Τσακώνα.

 

Είχαμε επισημάνει από την αρχή την πλήρη διαφωνία μας με αυτή την επιλογή και είχαμε προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια το αποτέλεσμα της.

 

Υπάρχουν ευθύνες και αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν ευθέως χωρίς περιστροφές. Αυτές ανήκουν στον υπουργό κ Σπρίτζη, στους βουλευτές εκείνους που ανέχθηκαν αυτή τη επιλογή, αλλά και στην Περιφέρεια που δεν διαχειρίστηκε το ζήτημα ως όφειλε. Υπάρχουν φρικτές ευθύνες, κάθε μέρα σκοτώνονται άνθρωποι. Όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ζήτηθηκε το Επιμελητήριο να εκφράσει με κάθε τρόπο την άρνηση του σε  αυτό το αρνητικό δεδομένο. Ο Δρόμος δεν θα τελειώσει ποτέ εάν δεν διασφαλιστεί ότι όλες οι εργολαβίες θα ξεκινήσουν και θα τελειώσουν μαζί .

 

Προτάθηκε η καθολική παρουσία του Δ.Σ., με αντίστοιχη παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο  που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και έχει το θέμα του οδικού άξονα (Πάτρα-Βούναργο) στην ημερήσια διάταξη. Επίσης προτάθηκε οι Βουλευτές, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ηλείας οι δήμαρχοι ,αλλά και άλλοι υπεύθυνοι φορέων στο νομό, ενωμένοι όλοι να αντιδράσουμε ενάντια σε αυτή την επιλογή της  Κυβέρνησης, για τους συνεχιζόμενους λανθασμένους χειρισμούς, που οδηγούν στη σκανδαλώδη καθυστέρηση, αν όχι ματαίωση του έργου.

 

Με   βάσει τα ανωτέρω, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αποφάσισε σε σχέση με το κεφαλαιώδες αυτό  ζήτημα  για το Νομό μας τα εξής:

 

«Η πολυαναμενόμενη όσο και πολύπαθη υλοποίηση του οδικού άξονα (Πάτρα -Βούναργο), για άλλη μια φορά  υπό το καθεστώς της πολιτικής αβελτηρίας των ιθυνόντων, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και αρμοδίου υπουργείου, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, της οποίας η ευθύνη εκ του αποτελέσματος για πολλοστή φορά καταδεικνύεται ως κορυφαία, οδηγεί  σε νέα καθυστέρηση την εκκίνηση του έργου, με ορατό τον κίνδυνο γενικότερης εμπλοκής του, καθώς τα προβλήματα που ελλοχεύουν από αυτή την καθυστέρηση, καθιστούν την υλοποίησή του , ιδιαιτέρως δυσχερή.

 

Είναι κοινός τόπος ότι η υλοποίηση του δρόμου ,θα έχει καταλυτική συμβολή στην οικονομία του τόπου μας, όσο  οτιδήποτε άλλο, διότι είναι προϋπόθεση για την δημιουργία άλλων υποδομών, καθώς και για την ανάπτυξη επενδυτικών- επιχειρηματικών σχεδίων. Η ολοκλήρωση του θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας , αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας  με  αλματώδη τρόπο, δημιουργώντας  οικονομικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο.

 

Με δεδομένη την ύψιστη σημασία του θέματος, αποφασίσαμε να παραβρεθεί σύσσωμο το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Πάτρα την Πέμπτη 26-09-2018,όπου να καταθέσουμε  εμπεριστατωμένα τον θυμό και την αγανάκτηση μας, για τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με το έργο, όσο και τους συνολικότερους φόβους μας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του.

 

Επίσης το Επιμελητήριο θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα, μια πλατιά διαβούλευση με τους φορείς του Νομού μας ,αλλά και με την κοινωνία μέσω των επικοινωνιακών διαύλων που υπάρχουν, ώστε να μεγαλώσει και να ενταθεί το «μέτωπο» ενάντια στον «καθησυχασμό» της Πολιτείας.

 

Το έργο και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί , παραμένει ατελές και μη λειτουργικό δεδομένου ότι εκκρεμεί η παράκαμψη Πύργου και η σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία ως αρχικά σχεδιάσθηκε.

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα