8.4 C
Pýrgos
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

spot_img

Νέα οικονομική στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η νέα δράση θα δημοσιευθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 και θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην πρόσκληση που έληξε στις αρχές Νοεμβρίου.

Η διαφορετικότητα του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο των 30 εκατ. ευρώ που αξιολογείται (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα), είναι ότι αυτό των 20 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να απασχολούν μέχρι και τρεις εργαζόμενους, χωρίς να ισχύει πριμοδότηση απασχόλησης.

Η περιφερειακή αρχή αφενός αξιολόγησε και βελτίωσε ορισμένα «αδύνατα» σημεία του πρώτου προγράμματος που δομήθηκε ενιαία από την Πολιτεία για όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, και αφετέρου επέλεξε συνειδητά το νέο πρόγραμμα να σχεδιαστεί εξ αρχής αντί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε να προστεθεί στα 30 εκατ. ευρώ της προηγούμενης δράσης. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να «ανοίξει» ποσοτικά και ποιοτικά το νέο πρόγραμμα, προς όφελος επαγγελματικών κατηγοριών που δεν είχαν εξασφαλίσει την ένταξή τους στην προηγούμενη δράση ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό σημείο χρειάστηκε να ασκήσει πίεση ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τόσο με προσωπική επιστολή του από τις 12 Νοεμβρίου του 2020, όσο και με διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, ζητώντας να αυξηθεί το ποσό της επιχορήγησης. Το αίτημα του περιφερειάρχη έγινε δεκτό, αρχικά προφορικά και στη συνέχεια γραπτά, ενημερώνοντας ότι τίθενται στην διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Για τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος η περιφερειακή αρχή διαβουλεύτηκε με τα τρία Επιμελητήρια (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας) και με το Οικονομικό Επιμελητήριο/Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

 

Η Περιφερειακή Αρχή εργάζεται, διεκδικεί και πετυχαίνει

 

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, η περιφερειακή αρχή έχοντας διαγνώσει τον βαρύτατο οικονομικό αντίκτυπο, κινήθηκε προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου και «εργαλείου» για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Σε αυτή την λογική και μέσα σε ένα πρωτόγνωρο και ασφυκτικό περιβάλλον, ενεργοποίησε κονδύλια που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, θέτοντας σε ολοκληρωτική σχεδόν υλοποίηση τους αντίστοιχους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Έτσι, τον περασμένο Μάιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε το πρόγραμμα στήριξης των πληττόμενων λόγω COVID επιχειρήσεων, μέρος του οποίου υπήρξε και το πρόγραμμα επιχορηγήσεων, ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται και στην τελική φάση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των αιτήσεων.

Γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, διεκδικήσαμε και καταφέραμε, το Νοέμβριο του 2020 (υπ’ αρθ 120424/12-11-2020 επιστολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρη προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας), να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους 20 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν σε ένα νέο Πρόγραμμα στήριξης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με στόχο και πάλι να ενισχυθεί η «ραχοκοκαλιά» της τοπικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα που η περιφερειακή Αρχή εργάζεται, διεκδικεί και πετυχαίνει, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που σπεύδουν να παραβιάσουν ανοικτές θύρες και που παραμένουν εγκλωβισμένες στην μικροπολιτική, ασκώντας ανέξοδη κριτική χωρίς λόγο ουσίας.

Απέναντι σε αυτή την τακτική, δεν μπορεί να υπάρξει λογική απάντηση.

Η μόνη πραγματική απάντηση είναι το μεράκι και η καθημερινή προσπάθεια των στελεχών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις των καιρών. Και η στοχοπροσήλωση της Περιφερειακής Αρχής σε μία και μόνη κατεύθυνση: Να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, χρήσιμη για τον πολίτη!».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα