ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Επιστολή αγανάκτησης από δημότη της Βάρδας για τις πλημμύρες


Επιστολή αγανάκτησης-διαμαρτυρίας με τίτλο “Τρεις διαδοχικές πλημμύρες (2012, 2015 κ 2016), Ζημιές, Αποζημιώσεις κ Έργα Προστασίας”, έστειλε δημότης-κάτοικος Βάρδας προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, η οποία κοινοποιείται στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας και στους Βουλευτές του Νομού Ηλείας.

Ο Δρ. Φάνης Τσαπικούνης, μέσα από την επιστολή, αναφέρει τις καταστροφές που έχουν γίνει από τις πλημμύρες, ενώ παράλληλα διερωτάται τι έκανε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και που είναι η βοήθεια που υποσχέθηκε το κράτος.

Η επιστολή:

“Αγαπητοί Κύριοι κ Κυρίες,

Διαμένω επί της Άγιου Νικολάου 48 στην βάρδα. Τον Οκτώβριο του 2012 η Αγίου Νικόλαου έγινε ποτάμι μετά από μια βροχή (με αυξομειώσεις στην ένταση) που κράτησε περί τις 10 ώρες με αποτέλεσμα το δίκτυο συλλογής επιφανειακών υδάτων να γεμίσει και να προκληθεί κίνηση λασπόνερων προς τις οικείες, και μέσω των σιφωνίων του μπάνιου να πλημμυρίσει η οικεία μου. Ο μεγάλος όγκος νερού και η πίεση που αυτός ασκούσε είχε σαν αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αντιστροφή πορεία τα λασπόνερα και από το δίκτυο συλλογής υδάτων να βρεθούν στο δάπεδο της οικείας μου καθώς και πολλών ακόμα.

Τον Οκτώβριο του 2015 η Αγίου Νικολάου έγινε πάλι ποτάμι, το ύψος του νερού στον δρόμο έφτασε γύρω στο ένα μέτρο, η οικεία πλημμύρισε και το νερό βρέθηκε στα 55 εκατοστά στο υπνοδωμάτιο μου. Έγγραφα, χαρτιά, φωτογραφίες, ρούχα, λαπ τοπ, βιντεοκάμερα, καναπέδες γέμισαν ένα μικρό φορτηγό και πεταχτήκαν. Η κυβέρνηση του σύριζα και οι βουλευτές του νομού, μας διαβεβαίωναν για οικονομική βοήθεια. Δυο χρόνια μετά έχουμε πάρει…αέρα κοπανιστό. Η κοροϊδία καλά κρατεί.

Τότε καταστράφηκαν άνθρωποι και περιουσίες. Έβλεπα με φρίκη ένα όχημα της πυροσβεστικής να αντλεί ένα υπόγειο γεμάτο με καταψύκτες επαγγελματικούς. Το δε αυτοκίνητο μου και πολλά άλλα μετακινηθήκαν σε απόσταση μερικών τετραγώνων και οι ζημίες θα υπακούουν σε μέλλοντα χρόνο. Για όποιον δεν κατάλαβε, βγάζει συνεχώς ζημιές ή προβλήματα.

Πέρυσι, Οκτώβριο του 2016 επέστρεψα από ένα ταξίδι στην Αθήνα και ξαναβρήκα την οικεία μου στα λασπόνερα. Ήταν η τρίτη φορά. Η κουζίνα και το μισό υπνοδωμάτιο. Έφτασε το σπίτι μου να έχει 95% σχετική υγρασία στην διάρκεια του χειμώνα. Ποιος μένει κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Μου πήρε ακριβώς δύο χρόνια για να επαναφέρω το υπνοδωμάτιο σε καλή κατάσταση και κυρίως να απομακρύνω την υγρασία. Είχαμε υπολογίσει τότε με ένα φίλο καθηγητή του Λυκείου Βάρδας το νερό που ειχε εισχωρήσει και απορροφηθεί από τοίχους και δάπεδο εντός του σπιτιού. Δεν θυμάμαι το νούμερο αλλά αν υπολογίσει κανείς 5 χ 3,5 χ 0,55 = ,, βρισκει το ογκο του νερού που φιλοξένησε ένα μόνο δωμάτιο και το 1/5 αυτής της ποσότητας ενδεχομένως παρείσφρησε σε δάπεδο και τοίχους.

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τον κο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης:

Τι έκαναν ή θα κάνουν ώστε να αποτραπεί η επανάληψη του φαινομένου που οδηγεί ψυχοσύνθεση και περιουσίες σε κατάρρευση;

Θα ήθελα να ρωτήσω τους κύριους βουλευτές και την κυρία βουλευτίνα του νομού μας (Ηλείας):

Τι έγινε ή θα γίνει με εκείνη την οικονομική βοήθεια που υποσχεθήκατε δυο χρόνια πριν;

Η διάνοιξη ενός αγωγού ακριβώς πάνω από την εθνική και στο ύψος του μηχανουργείου του κου Κανελλόπουλου από το σημείο που το ποταμάκι διέρχεται κάτω από την εθνική (και έρχεται στην Αγίου Νικολάου) και με κατεύθυνση προς το ένα ή και τα δυο ποτάμια που βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιόμετρων αμφότερα, θα έλυνε το πρόβλημα. Καθώς μεγάλοι όγκοι νερού θα κατευθύνονταν στο ένα ή και τα δυο ποτάμια.

Δηλαδή ένας ή δυο αγωγοί μήκους περίπου 2 χιλιόμετρων παράλληλα στην εθνική και προς τα δυο ποτάμια από το ύψος περίπου του μηχανουργείου.

Κύριοι δεν έχω την ψυχική αντοχή να το αντέξω για ακόμα μια φορά.

Αν ξανασυμβεί για τέταρτη φορά θα λάβει προσωπικό χαρακτήρα το όλο θέμα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κάθε που μπαίνει ο Οκτώβρης τρέμουμε κύριοι, τρέμουμε ότι θα ξανασυμβούν τα ίδια πράγματα, τρέμουμε κάθε φορά που εμφανίζονται σύννεφα στον ορίζοντα.

Ζω σε μια χώρα που υπάρχει έλλειψη δίκαιου, παντελής αδιαφορία από τους τοπικούς ή περιφερειακούς ή κυβερνητικούς διοικούντες για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, απεριόριστη κοροϊδία και εκμετάλλευση, με το πηδάλιο στον αυτόματο.

Κύριε Δήμαρχε άκουγα στο παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι επισκεπτόσασταν τακτικά το κέντρο φιλοξενίας (στο Δήμο μας) με τους ομοεθνείς σας. Μπράβο σας και πολύ καλά κάνατε. Εμένα όμως που είμαι δημότη σας και που έχω πλημμυρίσει τρεις φόρες δεν με επισκεφτήκατε ποτέ και – απ όσο έχει πέσει στην αντίληψη μου – η εντύπωση που έχω είναι ότι αδιαφορείτε για το χωριό μου.

Και σαν πτυχιούχος ιατρικής που είστε, έχω παρατηρήσει ότι δεν έχετε εκφράσει ή εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα ζωής των πολιτών της Βάρδας. Αν εσείς πτυχιούχος ιατρικής και με ειδικότητα (εσείς δηλαδή που γνωρίζετε), αδιαφορείτε, τότε φανταστείτε τι συμβαίνει με βουλευτές, δικαστικούς, αστυνομικούς και τους απλούς πολίτες. Αν κάνω λάθος ενημερώστε με να ανακαλέσω.

Με εκτίμηση

Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης”